"12 Yaşın Altındaki Çocuklar İçin COVID-19 Aşısı Hazır"

.

Corona virüsüne karşı 12 yaşın altındaki çocukların aşılanması söz konusu olduğunda neredeyse tüm uzmanlar, 12 yaş üzerindekilere ve yetişkinlere uygulanan aşıların, küçük çocuklara da aynı şekilde yapılmasının tıbbi nedenlerle kesinlikle doğru olmadığını savunuyordu. Ancak Amerikan ilaç firması Pfizer’le birlikte dünya çapında onaylanan ilk Corona virüsü aşısını geliştiren BioNTech firmasının kurucuları Prof. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin, 5-12 yaş arası çocuklar için denenen aşının da tamamlandığını açıkladı.

Der Spiegel dergisine konuşan Türeci, denemelerin olumlu sonuç verdiğini, birkaç hafta içinde üretime geçebilecek duruma geleceklerini söyleyerek "Her şey yolunda giderse, 5 ila 11 yaş arası çocuklarda yapılan klinik çalışmalara ve verilere ilişkin değerlendirilmeyi farklı ülkelerdeki yetkililere sunacağız ve Avrupa da dahil olmak üzere bu yaş grubu için aşı onayına başvuracağız" dedi.

Çocuklar için hazırlanan aşının yetişkinler için kullanılan bileşenlerden oluştuğunu, ancak dozajının daha az olduğunu belirten Türeci, üretim için hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğünü ifade etti. 5-12 yaş arası çocuklar için geliştirdikleri aşının güvenli ve etkili olduğunu, çocukların güçlü antikor yanıtları ürettiğini ve aşıya onay çıkacağına inandığını kaydeden Uğur Şahin de "Yıl sonuna kadar da altı aylığa kadar olan bebeklerle ilgili denemelerin sonucunu bekliyoruz" diye konuştu.

Özlem Türeci ve eşi Uğur Şahin, Der Spiegel’e verdikleri demeçte aşı konusunda kararsız olanları ikna edebilmek için tüm imkanların seferber edilmesi gerektiğine de vurgu yaptı. "Corona virüsü salgını konusunda çok sert bir kışı önlemek için yaklaşık 60 günümüz kaldı" diyen Prof. Şahin, "Önümüzdeki iki ay içinde mümkün olduğunca çok insanı aşı olmaları konusunda harekete geçirmek için elimizden geleni yapmalıyız. Aşılanan her insan virüse karşı önemli bir kazanım sağlıyor ve bu konuda yılmamalıyız" dedi.

Dünyanın birçok ülkesinde Pfizer/BioNTech ve Moderna aşıları, 12 ila 17 yaşındaki çocuk ve gençler için onaylanmış durumda. Almanya’da da uzun süren ve tıp dünyasını ikiye bölen tartışmaların ardından, 12 yaşından büyük çocuk ve gençlere, Ağustos ayından itibaren Corona aşısı olma imkanı tanındı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başta olmak üzere sağlık uzmanlarının büyük bölümünün, toplum bağışıklığının oluşabilmesi için aşılananların oranının yüzde 85‘e ulaşması gerektiği yönündeki açıklamalarından sonra gözler, 12 yaşın altındakilere çevrildi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminlerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30,2'si 17 yaşına kadar olan çocuk ve gençlerden oluşuyor. Bu da toplam 2,35 milyar kişi anlamına geliyor. Bu açıdan bu yaş grubunda olanların da aşılanmasının, sürü bağışıklığı açısından büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.

Avrupa İlaç Dairesi (EMA), Pfizer/BioNTech aşısını 12 yaşından büyük çocuklar için Mayıs ayında onaylamıştı. Almanya’da salgınla mücadelede yetkili kuruluş olan Robert Koch Enstitüsü (RKI) bünyesindeki Daimi Aşı Komisyonu (Stiko), çocukların da COVID-19’u ağır geçirme riskleri olduğuna vurgu yaparak, aşı olmalarını tavsiye etmişti.

Uzmanlara göre, küçük çocukların bağışıklık sistemi, aşılara ergenlerden ve yetişkinlerden farklı tepki veriyor. Birçok hastalığa karşı önlem olarak aynı tür içerikteki aşıların hem çocuklarda hem de yetişkinlerde aynı şekilde kullanılması, yaygın bir uygulama. Ancak bazı aşılarda değişik yaş grupları için farklı dozlar kullanılıyor. Örneğin kız çocuklarında rahim ağzı kanserine karşı uygulanan HPV aşısı, 14 yaşın altındakilere genelde iki doz uygulanıyor. Ancak 15 yaşın üstündekilerde iki doz aşı yetersiz kaldığı için üçüncü doza ihtiyaç duyuluyor.

ORTADOĞU Haberleri

Mazlum Abdi’den CENTCOM Komutanı ile görüşmeye ilişkin açıklama
Hamas'tan 'ateşkes anlaşması' açıklaması: Engeller ortadan kalktı
Trump’ın dışişleri bakanı adayından SDG’ye destek, Suriye’ye yaptırım kaldırma sinyali
Ankara temaslarını tamamlayan Bass'tan SDG açıklaması
Altan Tan: "Suriye Arap Cumhuriyeti" olmaz!