170'den fazla ABD Kongre üyesinden zehir zemberek Erdoğan mektubu

.

Amerikan Temsilciler Meclisi’nin 170'i aşkın üyesi bir mektup yayınlayarak Joe Biden yönetiminden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'deki yol açtığı insan hakları ihlallerinden dolayı sorumlu tutulmasını talep ettiler.

Her iki parti üyelerinin ve Meclisteki birçok Meclis liderinin imzasının bulunduğu mektup, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e Cuma günü gönderildi ve Türk hükümetinden ''berbat insan hakları ihlalleri'' ile ''demokraside geri gidiş'' konularında hesap sorulması istendi.

Ağır suçlamalara sahip mektup Erdoğan ve hükümetinin güçte olduğu 20 yıla yakın dönemde yaptıklarını şöyle özetledi:"Türkiye'nin yargısını zayıflattı, siyasi müttefiklerini etkili askeri ve istihbarat pozisyonlarına getirdi, özgür ifade, özgür basına baskı koydu ve adaletsiz bir şekilde siyasi muhalifleri, gazetecileri ve azınlıkları hapse attı".

Biden yönetiminden Türkiye ile ilişkilerde insan hakları konularını öne almasını talep eden mektup, ikili ilişkilerde stratejik konuların topladığı ilgi kadar, Türk hükümetinin ''berbat insan hakları ihlallerinin'' ve ''demokraside geri gidiş'' de gerektiği şekilde 'endişe konuları' olarak dikkat çekmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Biden, geçen hafta NATO Zirvesi için yaptığı monuşmada, "dünyanın geleceği için temel bir tartışma" olduğunu, bunun bir tarafında salgınla mücadeleden birçok farklı soruna kadar çözümün otokratik rejimlerde olduğunu iddia edenlerin, diğer tarafında ise demokrasiyi bu sorunlara çözümünün adresi olarak anlayanların olduğunu vurgulamıştı.

Vizyonu "hukukun üstünlüğüne" ve "demokratik değerlerin paylaşılması" olan ortaklıkların kazanacağını, 'transactional' olarak, ilişkilerin sadece çıkarlara ve alacak-verecek işlemine oturtulamayacağını kaydetmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'e yönelik mektupta, Türkiye ile stratejik ortak kalmanın ve sorunları tamirin iki ülkenin ortak çıkarlarına olsa da, bunun ancak Erdoğan ve partisinin davranış değişikliği ile mümkün olabileceğinin şart koşulması talep edildi.

Mektup ayrıca Erdoğan'ın Washington'a 2017 yılının Mayıs ayında yaptığı ziyarette korumaları ile taraftarlarının 'barışçıl protestoculara ve (ABD) federal çalışanlara saldırması'' ele alındı, ve"Hatta Erdoğan'ın 2017 ABD ziyaretinde, Erdoğan hükümeti Türk güvenlik kuvvetlerınin barışçıl protestoculara ve federal çalışanlara saldırması ile kendi tarzını ulusumuzun başkentine getirdi'' yazıldı.

Erdoğan'ın korumaları hakkında saldırıya uğrayan protestocular tarafından açılmış tazminat davaları Washington, DC'de sürüyor.

Mektupta, ''2016 yılından beri Türkiye'de, 80 binden fazla Türkiye vatandaşı hapsedildi, 1500'den fazla STK siyasi muhalefeti bastırmak için  kapatıldı'' dendi.

İki hafta öncesinde 54 ABD senatörü Başkan Biden'a bir mektup yazarak, yine Türkiye'de artan insan haklarının durdurulması için ABD hükümetinin harekete geçmesi talep edilmişti.

Mektupta, Erdoğan yönetiminin ''...içeride ve dışarıda muhalefetin üstüne gitmesi hemen durmalı, siyasi ve düşünce tutukluları derhal serbest bırakılmalı ve tutulan otoriter yol tersine çevrilmelidir'' denilmişti.

Siyaset Haberleri

Bakan Reşid: Vatandaşlardan nüfus sayımı için memleketlerine dönmelerini istiyoruz
Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta nüfus sayımı süreci başladı: 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi
İran ile Elon Musk 'arasında gizli görüşme'
Fransa, 40 yıldır cezaevinde tutulan FHKC üyesini serbest bırakıyor
Bakan Işıkhan: Belediyelere haciz işlemi başlatacağız