1933 yapımı “Kurdên Êzidî” adlı film ilk kez festival kapsamında seyirciyle buluşacak. Festivalda yaklaşık 28 film gösterilecek.
2. Kürt Film Festivali 24-29 Mart tarihleri arasında yapılacak. İlki 2019 yılında yapılan festivalin ikincisi, COVİD-19 pandemisi yüzünden gerçekleştirilememişti.
İstanbul Kürt Film Festivali Komitesi, festivalle ilgili bilgi vermek için Elmadağ’da bulunan Yapım 13 ofisinde bir basın toplantısı gerçeklşetirdi. Adar Taş’ın Komite adına yaptığı açıklamaya göre, festival 24 Mart günü “Kurdên Êzidî” (Êzidî Kürtler) filminin gösterimiyle başlayacak. Amasi Martirosyan”ın 1933 yılında çektiği film Türkiye’de ve Kürtler’in yaşadığı diğer yerlerde ilk kez gösterilecek.
*Fotoğraf: Ferid Demirel / bianet
80 filmin başvurduğu festivalde, 10 kişilik seçici kurul yaklaşık 28 kısa metraj, uzun metraj ve belgesel filmini seçerek festivalde gösterilmesine karar verdi.
Festival boyunca yönetmenlerin katılımıyla çeşitli forumlar gerçekleştirilecek.
Açılış ve kapanış etkinliği Şişli Kültür Merkezi’nde gerçeklecek olan Festival filmleri ise Beyoğlu Majestik Sinema’da gösterilecek.
Festival Komitesi Üyesi Adar Taş, Kürt sineması üzerinde yoğun bir baskı olduğunu dile getirerek, bu şartlar altında festivali gerçekleştireceklerini kaybetti:
“Kürt filmleri hala salon bulamıyor ve sansüre uğruyor”
“2019 yılında Mezopotamya Sinema Kolektifi olarak 1. İstanbul Kürt Film Festivali’ni düzenledik. Çünkü Kürt sinemacılar çektikleri filmleri sinema salonlarında izleyici ile buluşturamıyorlardı. Filmleri gösterime girse bile ağır bir sansür mekanizmasından geçmek zorundalardı. Bugün Kürt filmlerinin salon bulabildiklerini ya da sansüre uğramadıklarını iddia etmiyoruz. Bu sorunlar hala devam etmektedir. Dolayısıyla bu festival aracılığıyla Kürt sinemasına dayatılan sansürü, engelleri ve kısıtlamaları elimizden geldiğince ortadan kaldırmak istiyoruz. Ayrıca bu festivalin Kürt sinemacıların filmlerini gösterebilecekleri ve eserlerini başta Kürt izleyicilere ve tüm sinemaseverlere sunabilecekleri bir yer olmasını istiyoruz. İlk hedefimiz bu olsa da dünya sinemasında Kürtlerin güçlü bir temsilini oluşturmak, Kürt sinemasına ve dünyaya kendi rengimizle katkı sunmak istiyoruz.
“Bu festivalin çalışmalarına başlayalı neredeyse beş ay oldu. Festival komitesi olarak filmlerin seçiminde bazı kriterler belirledik. Genel olarak insana, doğaya ve demokratik değerlere sahip ve bu değerler ile örtüşen filmleri seçmeye çalıştık. Şüphesiz ki bize gönderilen tüm filmler önemlidir ve bu bağlamda festivalimize filmlerini gönderen bütün yönetmenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz.”
Festival’in açılış etkinliği kapsamında ayrıca bir konser ve Kürt sinemacıları buluşturacak bir forum gerçekleşecek.
Festival programı ilerleyen günlerde açıklanacak.