23 NATO üyesi İsveç ve Finlandiya’nın başvurusunu onayladı, Türkiye dahil 7 ülke henüz onaylamadı

.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusunun olumlu sonuçlanması için bütün NATO üye ülkelerinin yasama organlarının adaylık protokolü onaylaması gerekiyor. 30 NATO ülkesinin yasama organından 23’ü protokolü onayladı, Türkiye dahil 7 ülke ise henüz protokolü meclis gündemine almadı.

İsveç ve Finlandiya’nın 29 Haziran Madrid NATO Zirvesi’nde NATO üyeliği için davet edilmesi üzerine bir adaylık protokolü imzalanmış ve bu protokol NATO üyesi ülkelere onaylanmak üzere gönderilmişti. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olması için bütün NATO üyesi ülkelerin yasama organlarının adaylık protokolünü kendi iç hukuklarına uygun bir şekilde onaylaması ve bu onayın ülke tarafından ABD’ye bildirilmesi (depozit edilmesi) gerekiyor.

5 Ağustos itibariyle 30 ülkeden 23’ünün yasama organı İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik protokolünü onayladı. Onaylayan 23 ülkeden 10’u da ABD’ye resmi onaylarını bildirdi. Türkiye, Yunanistan, Slovakya, İspanya, Portekiz, Çekya ve Macaristan ise henüz protokolü onaylamadı. 

Yunanistan gibi bazı ülkelerin meclisleri yaz tatilinde olduğu ve tam üye ile çalışmadığı için NATO protokolünün onaylanmasının Sonbahar’ı bulabileceği değerlendiriliyor. 

Protokolü en son ABD Senatosu onaylamış ve 95 senatör lehte oy kullanırken sadece Trump’ın yakın müttefiki Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley ret oyu vermişti. 

Kurdistan Haberleri

Nüfus sayımında ikinci gün: 'Kerkük'te Kürtlerin katılımı umut verici'
AYM'den "pasaport" kararı
Rusya'nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
Şam’ın artık güvenli bir sığınak olmadığı İran bağlantılı liderlerin bir sonraki hedefleri neresi?
Ukrayna ilk kez ATACMS füzeleriyle Rusya'yı vurdu: ABD kullanım izni vermişti