Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı iş bırakma eylemi gerçekleştirdikleri için haklarında soruşturma açıldı ve maaş kesme cezası verildi.
Türkiye genelinde aile sağlığı çalışanları ve hekimler, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı 16 ve 27 Ağustos'ta iş bırakma eylemi yaptı. İzmir, Bursa, Samsun Balıkesir illerindeki aile sağlığı çalışanları ve hekimler iş bıraktığı için haklarında soruşturma başlatılarak, maaşlarında kesinti yapıldı.
Sadece İzmir'de de 800 aile sağlığı çalışanı ve hekim hakkında soruşturma başlatılarak, maaşları kesildi.
3 BİN 872 AİLE HEKİMİ VE SAĞLIK ÇALIŞANI İSTİFA DİLEKÇESİ VERDİ
Buna karşı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne itiraz dilekçeleri veren aile sağlığı çalışanları ile hekimler, yine yaptıkları açıklamalarla yönetmeliğin geri çekilmesini ve yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istedi.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı (İZAHED) Funda Mütfüoğlu, bu yaşananlardan kaynaklı farklı kentlerde görev yapan 3 bin 872 aile hekimi ve sağlık çalışanının İl Sağlık Müdürlüklerine istifa dilekçesi verdiğini söyledi.
Atılan bu adım dolayısıyla birinci basamak sağlık sistemini büyük bir krizle karşı karşıya.
'CEZA YÖNETMELİĞİ!'
Hazırlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin birinci basamak sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu söyleyen Mütfüoğlu, bu nedenle “ceza yönetmeliği” olarak adlandırıldığını ifade etti.
Özellikle yönetmelikteki ihtar puan cetveli uygulaması üzerinde duran Müftüoğlu, “Yapmış olduğumuz çalışmalar ve birtakım durumlardan dolayı bu cetvelde bulunan kalemlerden cezalandırılma durumumuz var. Mesela sosyal medya araçları üzerinden ya da bir kanala demeç vermemiz ceza puanı ile cezalandırılıyor. Eğer bunu tekrarlarsak bu ceza puanı ikiye katlanıyor. 150 üzerinde bir ceza puanı alırsak ya da ihtar puan cetvelinde yer alan 5 ayrı kalemden ceza alırsak bir komisyona sevk ediliyoruz. Komisyon sözleşmemizin fesih edilip edilmemesine karar veriyor. Eğer bu ceza puanı 200 ise komisyona gitmeden doğrudan sözleşmemiz fesih ediliyor” dedi.
Müftüoğlu, ihtar puan cetveli içerisinde önlüklü olup olmamalarından üzerlerinde kimlik kartı olmamasına, hatta görev başında herhangi bir hasta ya da yakını tarafından şiddete uğramaları halinde kendilerini savunmak için yaptıkları hamlelerin bile 50 puan ile cezalandırıldığını kaydetti.
‘SAĞLIK ÇALIŞANLARINI CEZALANDIRMAKTAN BAŞKA BİR ANLAMA GELMİYOR’
İhtar puan cetveli uygulamasının sahanın dinamiklerine uygun olmadığını vurgulayan Müftoğlu, yaşadıkları zorlukları şu sözlerle dile getirdi: "Pandemide hastaların büyük çoğunluğu hastaneler yerine Aile Sağlık Merkezlerini tercih etti. ASM’ler koruyucu sağlık hizmetlerinin yanı sıra birçok hizmet veriyor. Günde 1 milyonu bulan aşılar yapılıyor. Bu iş yoğunluğunu içerisinde bir de kronik izleme adı altında her bir hastaya yarım saat ayırmamızı öngören bu uygulama teknik ve işleyiş olarak mümkün değildi. Bunu yapmadığımız takdirde maaş kesintisine uğrayacak olmamız ciddi anlamda bir haksızlıktır. Pandemi döneminde ‘hakkınız ödenmez’ denilen sağlık çalışanlarını böyle bir duruma maruz bırakmak, onları cezalandırmaktan başka bir anlama gelmiyor.”
‘YÖNETMELİK İPTAL EDİLMEZSE İSTİFALAR YAŞANACAK’
Yönetmeliğin geri çekilmesi için Cumhurbaşkanlığına faks çekmek dahil bugüne dek birçok eylem yaptıklarını, belirten Müftüoğlu, bu eylemler üzerine kimi arkadaşları hakkında soruşturma ve maaş kesintileri yapılması üzerine farklı kentlerde 3 bin 872 aile hekimi ve sağlık çalışanının İl Sağlık Müdürlüklerine istifa dilekçeleri verdiğini paylaştı.
Aile hekimleri ve sağlık çalışanları olarak tek taleplerinin yönetmeliğin bir an evvel iptal edilmesi olduğunun altını çizen Müftüoğlı, bu taleplerinin karşılanmaması halinde istifaların yaşanacağı uyarısında bulundu.
HEKİMLER B VE C PLANI YAPIYOR
Müftüoğlu, “Hekimlerin artık B ve C planı yaptığını biliyoruz. Farklı çalışma alanlarına kayabilirler. Bu anlamda birinci basamak ciddi anlamda kan kaybedebilir” uyarısında bulundu