4 Kürt İlinde tarımsal sulama borcu 1 milyara yaklaştı

.

Türkiye Enerji Bakanı Fatih Dönmez, dört Kürt İlinde toplam 12 bine yakın abonenin tarımsal sulama yaptığını ve elektrik tedarik şirketlerine borçlarının 920 milyon lira olduğunu açıkladı.

Elektriğe gelen fahiş zamlar ve diğer girdi maliyetleri tarımsal sulama yapan çiftçileri ekonomik açıdan zor durumda bırakmaya devam ediyor. Ziraat odaları ve tarım kooperatifleri ise elektrik ücretlerine düzenleme yapılmadığı takdirde gıda enflasyonunun daha da artacağına dikkat çekiyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımsal sulama amaçlı elektrik kullanan abonelerin sayısını ve bu abonelerin 2021 yılında elektrik dağıtım şirketlerine ne kadar borcu olduğunu Meclis gündemine taşıdı.

11 BİN 965 ABONENİN ELEKTRİK BORCU 1 MİLYAR LİRAYA YAKLAŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi veren CHP’li Tanrıkulu "Bakanlığınızca, yaşanan kuraklık nedeniyle üreticilerimizin karşılaştığı zorlukların hafifletilmesi için tarımsal sulama amaçlı elektrik kullanımında KDV oranının düşürülmesi veya üreticilerimizin desteklenmesi amacıyla sübvansiyon yapılması planlanmakta mıdır?" sorusunu yöneltti.

Bakan Fatih Dönmez’in yanıtına göre Mardin, Kilis, Batman ve Şırnak’ta tarımsal sulama abone sayısı toplamı 11 bin 965 olurken, bu abonelerin elektrik tedarik şirketlerine toplam borcu 920 milyon 741 bin 401 liraya ulaştı.

Dönmez’in yanıtına göre 6 bin 845 tarımsal sulama abonesi bulunan Mardin’deki üreticinin borcu 890 milyon lira, 715 abonesi bulunan Şırnak’ın 27 milyon lira, 2 bin 966 abonesi bulunan Kilis’in 2 milyon 324 bin 401 lira borcu bulunurken, bin 439 tarımsal sulama abonesi bulunan Batman’ın borcu 1 milyon 417 bin oldu.

‘ÇİFTÇİYE BİR AN ÖNCE ELEKTRİK DESTEĞİ LAZIM’

Dört ildeki toplam tarımsal abone sayısı ve abonelerin borç miktarını değerlendiren Tanrıkulu, “Bu çok büyük bir rakam. Bunun nedeni şu. GAP’la ilgili projenin enerji ayağı bitirildi ama sulama alanı bitirilmedi. Dolayısıyla sulama bütün Mezopotamya’da elektrik enerjisiyle yapılıyor. Üreticiler bir destekleme de almıyorlar. Bu durum maliyetlere de yansıyor ve ödeyemiyorlar. Çiftçilerin bir an önce elektrik yönünden desteklenmesi lazım. Bu rakamlar çiftçinin borçlu halini çok açık biçimde ortaya koyuyor. Enerji Bakanlığı’na, hükümete çağrımdır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde sulama kanalları, GAP Projesi bitirilmediği için mutlaka çiftçilerin desteklenmesi lazım" diye konuştu.

Kaynak: Gazeteduvar

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi