6 Şubat depremleri: BM Soruşturma Komitesi hem BM'yi hem de Suriye hükümetini başarısız buldu

.

Birleşmiş Milletler'in görevlendirdiği "Suriye Soruşturma Komitesi" Suriye hükümetinin ve Birleşmiş Milletler dahil uluslararası toplumun, 6 Şubat depremlerinin ardından Suriye'de deprem bölgesine acil yardımın ulaştırılmasının gecikmesinden sorumlu olduğunu açıkladı. Suriye'de, çoğu Türkiye destekli silahlı muhalefetin kontrolündeki bölgelerde olmak üzere yaklaşık 6 bin kişinin deprem nedeniyle öldüğü açıklanmıştı.

BM'nin soruşturma komitesinin başındaki Paulo Sergio Pinherio yaptığı açıklamada "Acıların ortasında pek çok kahramanlık eylemi olmasına rağmen, Suriye hükümetinin ve Birleşmiş Milletler dahil uluslararası toplumun, en acil durumdaki Suriyelilere hayat kurtarıcı desteği hızla yönlendirme konusunda toptan başarısızlığına da tanık olduk" dedi.

'KAPSAMLI ATEŞKESE İHTİYAÇ VAR'

Pinherio “Suriyelilerin, yardım çalışanları da dahil olmak üzere sivillerin güvende olması için artık tamamen saygı duyulan kapsamlı bir ateşkese ihtiyacı var. Anlaşılmaz bir şekilde, çatışma taraflarının gaddarlığı ve sinizmi nedeniyle, depremlerin harap ettiği bölgelerde bile yeni saldırıları araştırıyoruz” derken, raporda bu saldırılar arasında geçen hafta İsrail'in Suriye'de deprem için insani yardım kanalı olan Halep Uluslararası Havaalanı'na düzenlediği saldırının da yer aldığı belirtildi.

'SURİYE HÜKÜMETİNİN SINIR ÖTESİ YARDIMA İZİN VERMESİ BİR HAFTA SÜRDÜ'

Raporda "Depremin hemen sonrasında, Suriye Hükümeti'nin hayat kurtaran sınır ötesi yardım erişimine izin vermesi tam bir hafta sürdü. Hükümet ve muhalif Suriye Ulusal Ordusu (SMO), etkilenen topluluklara sınır ötesi yardımı engellerken, Suriye'nin kuzeybatısındaki Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) Şam'dan sınır ötesi yardımı reddetti" dendi.

BM Komiseri Hanny Megally, "Şu anda çatışmanın taraflarının, etkilenen topluluklara yapılan insani yardımı kasten engellediği iddialarını araştırıyoruz. Yardım artık nihayet artarken, tarafsız insani yardımın gerek sınır ötesi gerekse çizgi ötesi (Suriye içinde yapılan) yöntemlerle ihtiyaç sahiplerine engellenmeden ulaştırılmasına rıza göstermeleri her zamankinden daha önemli" ifadelerini kullandı.

Raporun yayınlanmasından sonra düzenlenen basın toplantısında Pinheiro ayrıca "Suriye halkının gerçeği - neden bu muameleyi gördüklerini - öğrenme hakkı var" ifadelerini kullandı. Üç kişilik komisyonun bir başka üyesi olan Hanny Megally de BM yardımındaki gecikmeler hakkında Reuters'a yaptığı açıklamada: "Acil bir durumda harekete geçmek için izin beklemezsiniz ve bizim için şok edici olan da buydu" dedi.

'HİÇBİR AĞIR EKİPMAN GÖNDERİLMEDİ'

Rueters'a konuşan bir BM İnsani Yardım Ofisi (OCHA) sözcüsü de şimdiye kadar yardım yüklü 720 tırın Türkiye'den açılan üç sınır kapısını kullanarak kuzeybatı Suriye'ye ulaştığını söyledi. Hiçbir ağır ekipmanın gönderilmediğini doğrulayan sözcü bunun yalnızca ulusal makamların sağlayabileceği türden bir yardım olduğunu söyledi. 

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi