7. Kürd film günlerine büyük ilgi

25 ile 31.Mayıs arası düzenlenen kürd film günleri dün sona erdi.

Aysel Özkan

sona erdi25 ile 31.Mayıs arası düzenlenen kürd film günleri dün sona erdi.

25 – 31 Mayıs arası süren kürd sinema günleri açılış filmini Hamburg Hauptbahnhof´da bulunan Savoy sinemasında yoğun bir ilgi ve katılımla  „jiyana min her şer bû“ „kavgaydi benim yaşamım“ adlı filmle yaptı. Film 2013 yılında katledilen Sakine Cansız´ın hayatını onun yakınları, mücadele arkadasları ve dostları tarfindan antlatılan bir Hommage Filmiydi (Onur Filmiydi)

Film  sonrası müzisyen Yaşar Irmak özgün ve modern tarz müzigiyle, akustik gitar eşliğinde bir müzik sunumu yaptı. Açılışta filmin yönetmeni Dersim Zerevan da hazır bulundu ve kısaca filmin oluşumu hakkında bilgiler verdi.

Savoy sinemasında başlayan film günleri Sternschanzedeki 3001 adlı sinemada devam etti. Toplam 17 film sinema günlerinin programında yer aldı. Filmler arasinda 3 kısa metrajli çocuk filmi de bir blokda gösterildi.

Film günlerinin 4. cü gününde gösterilen Ahu Öztürk´ün İstanbul, Ankara ve Nürnberg Festivallerinde  toplamında üç ödül kazanmış olan „Toz Bezi“ adli sinema fiksiyon filmi  büyük bir ilgi gördü

Film İstanbulda hayatını sürdüren iki Kürd kökenli temizlikci kadının çilesini, sorunlarını dramatik bir şekilde dile getiriyor. Gözlemleyici ve gerçekci, belgesel bir kamera tarzıyla film adeta seyircilere iki kadının yaşamında yer almayı sundu.  Filmde Türk ve Alman yapımcılar Çigdem Mater ve Stefan Gieren de bulunarak seyircilerin sorularını yanıtladılar.

“Bir varmış bir yokmuş” „Hebû tunebû” adlı belgesel filmde Batmandan Çankırıya sezon işcisi olarak giden bir ailenin çalışma ve oradaki  genel  hayat  koşulları anlatılıyordu. Uçsuz bucaksız tarlalarda Marul bitkisinin tohum halinden ta Marketlere kadar gelişindeki zor ve sıkıntılı emek koşulları alatıldı.

  

Filmin yönetmeni  Kazım Öz filmin bitişinde bu filmle emek ve emeğin sömürülmesi ve sınıfsal ayrışımlar konularını işlemek istediğini ve aynı zamanda tüketicinin yediği  marulun hangi ve nasıl koşullarda üretildiğinin bilincine varılmasının,  kendisi için önemli olduğunu dile getirdi.

„Memories On Stone” “Taşın üstündeki hatıralar” adlı film de ise Almanya’da yaşayan bir film yönetmeninin Saddam rejimi esnasında yapılan  „anfal operasyonu” üzerine fiksiyon  filmi yapmak isteyen  Güney Kürdistanlı bir yönetmenin film çekimlerinde karşılaştığı zorlukları anlatan trajikomik  bir filmdi.

Aynı konuda ayrıca bir de „Hezar û Yek Siv“ adlı belgesel bir  film sunuldu. Anfal operasyonundan hayatta kalan insanlar katliamı nasıl yaşadıklarını, nasıl zulüm ve şiddet yaşadıklarını filmde dile gertirdiler.

Ayın 31inde sona eren sinema günlerinde çok renkli, çeşitli ve ciddi sosyal ve toplumsal konuları işleyen örneğin, soykırım-genosid , ilticacıların serüvende  çektği eziyetler ve çileler , emeğin sömürüsü,  kürd insanlarının ve kadınlarının sömürülmesi- eşitsiz haklar gibi belgesel ve fiksiyon filmleri gösterildi. Filmler orjinal dilde olup Almanca ya da İngilizce altyazılı olarak sunuldu.

Son günü  Çayan Demirel’in ‘Bakur’ adlı filmiyle  proğram sona erdi.

KÜLTÜR & SANAT Haberleri

1. İstanbul Kürt Film Fesivali başlıyor
Roja Newe yeniden gün ışığına çıktı
Arjen Arî Şiir Yarışması ile İlgili İddialar Konusunda Zorunlu Bir Açıklama
Fasa'lı Zerdüşt ve Mazdak'tan Abu Muslim ve Ötesine Kadar Yol'un Hikayesi ( 4 )
Fasa'lı Zerdüşt ve Mazdak'tan Abu Muslim ve Ötesine Kadar Yol'un Hikayesi ( 3 )