BD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesinin bu ülkenin dışında ele aldıkları bir mesele olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Washington’da düzenlenen ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) öncülüğünde 2’inci 2024 ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği Diyaloğu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Pentagon’da iki gündür devam eden görüşmelerde Irak’ın güvenlik ve egemenliğinin ele alındığını anımsatan Miller, Peşmerge Güçleri’nin de bu plan çerçevesinde ele alındığını ifade etti.
Matthew Miller şunları söyledi:
"ABD askerlerinin Irak'ta kalma meselesi Yüksek Askeri Komite aracılığıyla Irak'la ayrı görüşeceğimiz bir konudur. Dün de söylediğim gibi benzer sorular bana sorulduğunda Irak hükümetiyle misyonunun belirlenmesine yönelik süreci başlattık. İfade ettiğim gibi Irak'taki Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin ülkedeki geleceğini belirlemek IŞİD'den kaynaklanan tehdit, operasyonel gereklilikler ve Irak Güvenlik Güçleri’nin yetenek seviyesiyle doğrudan bağlantılı. Bu görüşmeler farklı yollarla Irak ile yapılmaktadır.”
ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği Diyaloğu
ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) öncülüğünde 2’inci 2024 ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği Diyaloğu 22-23 Temmuz 2024 tarihlerinde Washington DC'de düzenlendi.
Toplantı sonrası Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre, ABD ve Irak heyetleri, Irak'ın güvenlik ve savunma konusundaki gücünü geliştirme konusundaki kararlılıklarını ve her iki ülkenin Irak'ın güvenliği ve egemenliği ile bölgenin istikrarı konusundaki ortak çıkarlarını ilerletmek için çok çeşitli konularda güvenlik iş birliğini derinleştirme kararlılıklarını yineledi.
Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği’nin ABD Başkanı Joe Biden ile Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani arasında nisan ayında Washington'da yapılan görüşmeden doğan Yüksek Askeri Komisyonun (HMC) çalışmaları üzerine inşa edildiğini söyledi.
Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında geçtiğimiz aylarda düzenlenen görüşmeler sonucunda alınan bir takım kararların hayata geçirildiğine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:
“İlk Ortak Güvenlik İşbirliği Diyaloğu görüşmeleri sırasında iki taraf, Irak'taki Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin ülkedeki geleceğini belirlemek için IŞİD'den kaynaklanan tehdit, operasyonel gereklilikler ve Irak Güvenlik Güçleri’nin yetenek seviyeleri olmak üzere üç faktörü analiz etmek üzere ikili bir Yüksek Askeri Komisyon (YMK) kurmaya karar verdi. Diyalog, YMK'nin son altı aydaki çalışmaları ve IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak'taki askeri misyonunun yaklaşan on yıllık yıldönümünün tanınması temelinde devam etmesi değerlendirildi. YMK çalışmalarını tamamladıktan sonra, Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak'taki misyonu ve varlığının geleceği hakkında kısa bir süre sonra ayrıntılı bir ortak açıklama yayımlamayı planlanıyor.
ABD ve Irak heyetleri, Uluslararası Koalisyon Güçleri ve Irak arasındaki on yılı aşkın işbirliğinin ardından IŞİD'in kalıcı yenilgisini sağlamak için ikili işbirliğini güçlendirme konusunda istişare etmeye devam etmeyi amaçlıyor.”
"Koalisyon güçleri desteklenmeli"
IŞİD ile mücadelede Peşmerge Güçleri dâhil her ulustan kayıplar verildiğine dikkat çekilen açıklamada, her iki tarafın, Suriye ve Rojava’da IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri’ne dünya çapında destek sağlamaya devam edilmesinin önemine değinildi.
"Yabancı personeller ve diplomatik tesisler korunacak"
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak'ın egemenliği ve güvenliğini korumak için Irak hükümetinin daveti üzerine Irak’ta varlıklarının devam ettiği vurgulanan açıklamada, “Irak temsilcileri, ABD ve uluslararası Koalisyon ülkelerinin personellerini, danışmanlarını, konvoylarını ve diplomatik tesislerini korumaya yönelik mutlak kararlılığını yeniden teyit etti” ifadelerine yer verildi.
Açıklamaya göre, Irak ve ABD heyetleri, IŞİD'in kalıcı yenilgisi ve güvenlik işbirliği çabaları dahil tüm alanlarda ikili güvenlik işbirliğinin derinleştirilmesi konusunda mutabık kaldı.