ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, dünyanın en büyük diplomatik binasının Erbil'de açılmasının da gösterdiği gibi ABD'nin Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri geliştirmeye kararlı olduğunu dile getirdi.
Sözcü, “Güvenlik, ekonomik refah ve demokrasinin ilerlemesi şeklindeki ortak hedeflerimizi geliştirmek için Kürdistan Bölgesi ile güçlü ilişkimizi geliştirmeye kararlıyız” vurgusunda bulundu.
“Yeni konsolosluk binamız Erbil ile sarsılmaz bağlılığımızın bir kanıtıdır”
İsminin açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkili şunları dile getirdi:
"ABD'nin yeni Erbil Başkonsolosu Steve Bittner, IŞİD'in yenilgiye uğratılmasını sağlamak, Kürdistan Bölgesi ekonomisini iyileştirmek ve Ekim ayında yapılacak adil seçimleri desteklemek için Peşmerge güçlerinde reform yapma çabalarını destekliyor."
ABD'nin dünyadaki en büyük diplomatik binası başkent Erbil’de tamamlanmak üzere. Söz konusu binanın bölgede nasıl etkilere sahip olacağı ise merak konusu.
ABD’li sözcü şunları aktardı: “ABD, Kürdistan Bölgesi ile güçlü ilişkisini, güvenlik, ekonomik refah ve demokrasiye ilişkin ortak hedeflerimizi geliştirmeye kararlıdır. ABD'nin Erbil'deki yeni Başkonsolosu, IŞİD'in yenilgiye uğratılmasını sağlamak, Kürdistan Bölgesi ekonomisini iyileştirmek ve 20 Ekim’de yapılacak seçimlerin adilane bir şekilde yapılmasını ve Peşmerge Güçlerinde reform yapılması çabalarını destekliyor. Yeni konsolosluk binamız Kürdistan Bölgesi ile ABD arasındaki ilişkilere olan sarsılmaz bağlılığımızın bir kanıtıdır.”
ABD'nin bölgeden çekilip çekilmeyeceğine dair ise şu yanıtı verdi:
“Geçen yıldan bu yana, Irak başbakanının Nisan ayında Washington'a yaptığı ziyaret ABD Dışişleri Bakanı ile Irak Başbakanı arasında Ağustos ayında yapılan bir telefon görüşmesi de dahil olmak üzere, koalisyon güçlerinin geleceği konusunda Irak hükümetiyle verimli görüşmelerde bulunuyoruz. Tartışmalar devam ediyor.
Anlaşmaya yakın olduğumuza inanıyoruz ancak henüz bir şey açıklamayacağız. Bu süreç, güvenlik koordinasyonuna yönelik ikili taahhüt ve bölgesel istikrarın desteklenmesine yönelik karşılıklı ilgiye ilişkin daha önceki ikili stratejik diyaloğa dayanmaktadır.”