İngiltere ve ABD’nin özel seçkin kuvvetlerinin şubat ayı sonlarında Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlamasından beri Ukrayna'da bulunduğu öne sürüldü. Söz konusu açıklama Fransız istihbarat teşkilatından bir kaynağın Fransız gazetesi Le Figaro’ya verdiği röportajda ortaya çıktı.
Le Figaro gazetesi, Boris Johnson'ın bizzat Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i daha iyi şartlar sunulana kadar Rusya ile savaşmaya devam etmeye ve barışa yönelmemeye teşvik ettiğini öne sürdü.
“Rusya ‘gizli savaşın’ tamamen farkında”
Söz konusu iddia, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Kiev'e beklenmedik bir ziyarette bulunduğu gün, gazetenin üst düzey uluslararası gazetecilerinden biri olan Georges Malbrunot tarafından ortaya atıldı. Her ne kadar bu iddia resmi olarak teyit edilmemiş olsa da İngiliz lidere ‘Special Air Service' (SAS) komandolarının eşlik ettiği kaydedildi.
Malbrunot, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Fransız bir istihbarat kaynağından bilgi aldığını belirterek SAS birliklerinin ve ABD Delta gücünün savaş başladığından bu yana Ukrayna’da bulunduğunu söyledi.
Kaynağın, Rusya’nın yabancı komandolar tarafından birliklerine karşı yürütülen ‘gizli savaşın’ tamamen farkında olduğunu söylediğini aktardı.
Kaynağın verdiği bilgiler, Le Figaro'nun Ukrayna ile ilgili aktardığı son gelişmelerin arasında yer aldı.
“İngiltere, Kiev’e bizzat savaş direktifi verdi”
İngiltere ve ABD, Kiev'in en faal askeri destekçileri arasında yer alıyor. Johnson'ın bizzat Zelenskiy'i daha iyi şartlar sunulana kadar Rusya ile savaşmaya devam etmeye ve barışa yönelmemeye teşvik ettiği söyleniyor.
Batı'daki savaşı desteklemeye yönelik fikir birliği geçen hafta Avrupa Birliği (AB) dış politika sorumlusu Josep Borrell tarafından da doğrulandı. Nitekim kendisi cumartesi günü Kiev ziyareti sırasında yaptığı açıklamada ‘muharebe alanında savaşın kazanılacağını’ vurguladı.
“Çok sayıda ‘emekli’ SAS askeri Kiev’e gitti”
İngiliz medyası bu haftanın başlarında, çok sayıda ‘emekli’ SAS askerinin keşif ve tanksavar savaşında Kiev'e yardım etmek için Ukrayna'ya gittiğini ve ileride de gitmeyi planladığını bildirdi.
İngiliz gazetesi Daily Mirror'ın haberinde söz konusu emekli askerlerin hizmetlerinin bedelinin, İngiliz hükümeti yerine ‘özel bir askeri şirket aracılığıyla henüz adı paylaşılmayan Avrupa'daki bir ülke’ tarafından ödendiği iddia edildi.
Rus ordusundan yapılan açıklamalarda da Ukrayna için savaşan ‘paralı askerlere’ karşı mücadele ettiklerinden söz ediliyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in savaş sırasında en şiddetli çatışmalara sahne olan liman kenti Mariupol’dan üst düzey görevlileri tahliye etmek için yaptığı son başarısız girişiminde sivil bir gemi kullanmaya çalıştığını belirtti. Russia Today’e (RT) göre tahliye edilmesi planlanan kişilerin aşırı milliyetçi Azak Taburu liderleri ve yabancı paralı askerler olduğu ortaya çıktı. Gazeteye göre teyit edilmemiş haberlerde, yüzlerce yabancı uyruklu kişinin ve birkaç bin Azak askerinin Mariupol'da mahsur kalmış olabileceği iddia edildi.
ABD ve İngiltere, Ukrayna'ya savaşmak için asker gönderme planları olmadığını açıkça belirtiyorlar. Ancak her iki ülke de Kiev’in önemli silah tedarikçilerinden sayılıyor ve Rusya’nın saldırısından önce Ukrayna kuvvetlerini eğitiyorlardı. Haberlerde savaş başlamadan önce uzmanların ülkeden çekildiği ifade edilmişti.
İngiltere Savunma Bakanlığı mart ayı başlarında aktif görevli personelin Ukrayna'ya seyahat etmesini yasaklamış ve askeri personeli seyahat yasağını ihlal etmenin kovuşturma ile sonuçlanabileceği konusunda uyarmıştı. Rus saldırısının ardından Kiev, yurt dışındaki gönüllülere yeni kurulan ‘yabancı lejyonuna’ katılma çağrısında bulunmuştu.