ABD’de kritik ‘Türkiye’ davası başladı

Bijan Rafiekian’ın davası, jüri üyelerinin belirlenme süreciyle başladı.

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemine ait parçaların Ankara'ya nakledilmeye başlaması iki ülke ilişkilerinde tansiyonu yükseltirken, ABD'de 15 Temmuz darbe teşebbüsünün üçüncü yıldönümünde başlayan bir dava yükselen tansiyonu daha da artıracak.
ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’ın geçmişte iş ortağı olan İran asıllı Amerikalı işadamı Bijan Rafiekian’ın davası, jüri üyelerinin belirlenme süreciyle başladı.
Virginia Alexandria Bölge Mahkemesi’nde görülen dava, Rafiekian’ın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesine yönelik ABD hükümetini ikna etmek için Türkiye adına lobi yapmak üzere komplo kurup kurmadığını ortaya çıkmayı hedefliyor.


İDDİANAMEDE SKANDAL İFADE


Aralık 2018’de açılan davanın dayandığı 21 sayfalık iddianamede, Fethullah Gülen’in ismi doğrudan geçmiyor. Gülen, “imam, yazar ve siyasi figür” olan bir Türk vatandaşı şeklinde tanımlanıyor.
15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan Bijan Rafiekian, yabancı bir hükümet adına kayıtdışı lobicilik yapmak ve FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi için komplo kurmakla itham ediliyor. Davada Rafiekian’ın eski müşterisi Türkiye-ABD İş Konseyi Üyesi Türk işadamı Ekim Alptekin de aynı iddialarla suçlanıyor.
ABD’li savcıların iddiasına göre; Rafiekian, 2016 yazı ve sonbaharında Türkiye’nin en önemli dış politika hedeflerinden birini gerçekleştirmek için lobici (yabancı ülke için) olarak çalıştı. Savcının en önemli dış politika hedefinden kastı ise Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesini sağlamak.
İddianamede Alptekin’e yönelik ayrıca ABD Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) “yalan beyanda bulunmak” suçlaması yer alıyor. Rafiekian ve Alptekin suçlamaları reddediyor.


TÜRKİYE KESİN BİR DİLLE YALANLIYOR


Ankara Yönetimi, yabancı ülke lobicilerinin ABD Adalet Bakanlığı’na kayıt olmalarını gerektiren ABD düzenlemelerinden kaçmak için gerçekleştirilen herhangi bir komploya dahil olduğunu kesin bir dille yalanlıyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Amerikan Associated Press’in konuyla ilgili bir haberine verdiği yanıtta, “Türkiye’yi haksız yere ABD’deki düzenlemelerden kaçınmak için komplo kurmakla suçlama girişimlerinden derin endişe duyuyoruz” dedi.

Kurdistan Haberleri

Xûşka Nadia
ABD’li senatörden Türkiye'ye Rojava uyarısı: Kürtlere dokunmayın
KDP Süleymaniye’de, KYB Erbil’de yeni hükümet için müzakerelere başladı
Alman Mahkemesi: Türkiye demokratik hukuk devleti değil
Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri