ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “RTÜK’ün Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe ve Deutsche Welle’ye (DW) erişim engeli kararından üzüntü duyduklarını” söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) lisans başvurusu yapmadıkları gerekçesiyle internet siteleri 30 Haziran'da mahkeme kararıyla erişime engellenen Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe ve Deutsche Welle (DW) Türkçe ile ilgili açıklama yaptı.
Price, dün (6 Temmuz) sosyal medya hesabından kısa bir mesaj paylaşarak "RTÜK'ün, Türkiye'de ifade ve medya özgürlüğü üzerindeki hükümet kontrolünü daha da arttırarak VOA Türkçe ve DW'nin internet sitelerine erişimi engelleme kararından üzüntü duyuyoruz" dedi. Price mesajında ayrıca, "Özgür basın, güçlü bir demokrasi için şarttır" ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye'ye yönelik yayınlarını sürdürebilmesi için lisans başvurusu yapmasını istediği Amerika'nın Sesi (VOA), Deutsche Welle (DW) Türkçe ve Euronews'e 21 Şubat 2022 itibariyle 72 saatlik süre verdiğini açıklamıştı.
Konuya ilişkin açıklama yapan RTÜK üyesi İlhan Taşcı, "RTÜK, başvurmayan sitelerin erişimlerinin engellenmesini mahkemeden isteyecek" demişti. Söz konusu adım bundan yaklaşık beş ay sonra geldi.
Türkiye, VOA Türkçe ve DW Türkçe'nin internet sayfalarına erişimi engelledi. Gerekçe ise iki kurumun RTÜK'e lisans başvurusu yapmaması.
Lisans almadıkları gerekçesiyle iki yayın kuruluşuna karşı yargıya giden RTÜK, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu. Mahkemeden de, 30 Haziran 2022 tarihinde her iki siteye 'sansür' kararı çıktı.
Karar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından aynı gün uygulanmaya başladı. Kararın çıktığı tarihten bu yana DW Türkçe ve VOA Türkçe'nin internet sitesine Türkiye'den erişim sağlanamıyor.
TIKLAYIN - VOA Türkçe ve DW Türkçe'ye sansür: RTÜK istedi, mahkeme erişime engelledi
RTÜK'ün sansür yönetmeliğiİnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK'ten yayın lisansı almasını şart koşan yönetmelik Resmi Gazete'de 1 Ağustos 2019'da yayınlandı. Böylece Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) denetimi kapsamına girdi. Sansür yasası olarak nitelendirilen bu yönetmelikle birlikte yayıncı kuruluşlar artık RTÜK'ten lisans almadan yayın hizmetleri veremiyor. İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti alınıyor. Bu ücret 2022'de radyolar için 18 bin 217 TL, televizyon ve isteğe bağlı yayınlar için 182 bin 168 TL oldu. Yönetmelik gereği yayıncı kuruluşlar, RTÜK'ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda. Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu. Konuyu bianet'e değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, söz konusu yönetmeliğin, yasanın verdiği yetkiyi aştığını dile getirerek "Normal bir televizyon yayınına RTÜK nasıl yayın yasağı koyabiliyorsa, müstehcenlik nasıl tanımlıyorsa, genel ahlakı nasıl tanımlıyorsa, ulusal bütünlüğü nasıl tanımlıyorsa artık bunu internet yayıncılığı için de tanımlayacak" diye konuşmuştu. |