AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi, bir Türk firmanın ürettiği el dezenfektanında 'tehlikeli oranda' metanol tespit etti. Avrupa çapında bu şirketin ürettiği 140 bin litre dezenfektana el kondu.
AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF), korona virüsü salgınının başlangıcından bu yana Avrupa çapında sağlık açısından tehlike arz eden 140 bin litreye yakın el dezenfektanına el konduğunu açıkladı. OLAF'tan yapılan açıklamada, el dezenfektanlarının Türkiye menşeli olduğu ve tehlikeli seviyelerde metanol içerdiği kaydedildi. Metanolün baş ağrısı, bulanık görme ve hatta körlüğe yol açabileceğine işaret edildi.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre OLAF, Danimarka makamlarının Türkiye'den 6 bin litre el dezenfektanına el konduğu bilgisini iletmesinin ardından ağustos ayında harekete geçti ve bu yöndeki bilgiyi 27 AB ülkesine iletti.
DUBLIN'DE DURDURULDU
OLAF açıklamasına göre eylül sonunda İrlanda'ya yapılan şüpheli bir sevkiyat tespit edildi. Dublin'de durdurulan kargoda yapılan incelemeler sonucunda, dezenfektanın "kabul edilemeyecek seviyede metanol içerdiği" teyit edildi. Yapılan ek incelemeler, aynı dezenfektanın başka bölgelere de sevk edildiğini ortaya çıkardı.
'FARKLI İSİMLER ALTINDA FAALİYET GÖSTEREN TÜRK ÜRETİCİ'
Açılan soruşturmada, AB merkezli çeşitli şirketlerin farklı isimler altında faaliyet gösteren Türk üreticiden el dezenfektanı siparişi verdiği tespit edildi.
'BU ÜRÜNLERİN İNSANLARI KORUMASI GEREKİYOR, ZARAR VERMESİ DEĞİL'
OLAF Genel Müdürü Ville Itala, pandeminin başlangıcından bu yana Covid-19 bağlantılı yasa dışı malzemelere karşı aktif mücadele verdiklerini belirterek bu çerçevede taklit ürünler ve standartlara uymayan maske, hızlı korona virüsü testi, el dezenfektanı gibi ürünlere el konduğunu belirtti. Itala, "Bu ürünlerin insanları koruması gerekiyor, zarar vermesi değil. OLAF soruşturmaları kapsamında şimdiye kadar 900 şirket ortaya çıkarıldı ve liste uzuyor" diye konuştu. (DW Türkçe)