AB’den Türkiye'ye İstanbul Sözleşmesi tepkisi

.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin, "Türk hükümetinin İstanbul adını taşıyan bu sözleşmeden çekilme kararına derin bir pişmanlık duymaktan ve anlam verememekten başka bir şey yapamayız" dedi.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı kararı ile çekilmesi, Avrupa'da tepkiyle karşılandı.

Euronews’ün haberine göre, Avrupalı liderler, "kadınları şiddetten korumak için tasarlanmış" uluslararası bir anlaşmadan çekilme kararını eleştirdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kararla ilgili yeniden düşünmeye çağırdı.

Almanya ve Fransa'nın aralarında olduğu ülkeler kararı 'insan haklarında gerileme' olarak değerlendirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin kararından dönmesini istedi.

Ankara'nın bu adımıyla "dünya çapında tehlikeli bir mesaj verdiğini" belirten Borrell, "İstanbul Sözleşmesi dünya genelinde kızlar ve kadınların yasal koruma altına alınmasının güvencesi. Türkiye'nin sözleşmeden çekilme kararına anlam veremiyoruz. Bundan derin bir üzüntü duyuyoruz. Türkiye'yi kararından dönmeye çağırıyoruz" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de "Kadınlara yönelik şiddet tolere edilemez. Kadınlar korunmaları için güçlü bir yasal çerçeveyi hak ediyor. İstanbul Sözleşmesi'ni destekliyorum ve imzacı tarafları sözleşmeyi onaylamaya çağırıyorum" dedi.

İç hukukun kadınların haklarını korumada yeterli olacağını duyuran Ankara, 2011'de imzaladığı İstanbul Sözleşmesinden 20 Mart'ta çekildi.

Almanya ve Fransa'dan tepki

Almanya Dışişleri Bakanlığı, bu gelişmenin "tüm Avrupa'ya ve Türkiye'deki kadınlara kötü bir sinyal olduğunu" kaydetti. Berlin, kararı "ne kültür, ne din ne de gelenek kadına yönelik şiddeti görmezden gelmek için bir bahane olamaz” şeklinde değerlendirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da karardan üzüntü duyulduğunu ve "Türkiye'nin anlaşmadan çekilmesinin insan hakları açısından yeni bir gerilemeye işaret olduğunu" duyurdu.

Erdoğan, Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel cuma günkü görüntülü görüşmelerinde, Doğu Akdeniz'deki açık deniz kaynakları konusundaki anlaşmazlığı ele almıştı.

Bu hafta yapılacak AB zirvesinde Ankara ile ilişkiler masaya yatırılacak.

Türkiye Raportörü Amor: İnsan haklarından geri gidiş

Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiği haberi ile uyanmanın 'dehşete düşürdüğünü yazdı. Amor, "Bu, görevdeki Türk hükümetinin gerçek yüzü; hukukun üstünlüğünü tamamen gözardı etmek ve insan haklarından geri gidiş. Umarım AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel başka bir alaydan önce bunu görebilir" ifadelerini kullandı.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı protesto edildi

Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi, çok sayıda kadının katılımıyla birden fazla kentte protesto edildi.

İstanbul Kadıköy'de kadın örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen gösteride, "Susmuyoruz Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz", Asla Yalnız Yürümeyeceksin", "Hak, Hukuk, Adalet" "Yaşasın Kadın Dayanışması", "Susma Haykır Eşcinseller Vardır" sloganları atıldı.

Eylemdeki bazı pankart ve dövizlerde "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganı yer aldı.

Okunan basın açıklamasında, "kadınların sözleşmeden çekilme kararını kabul etmediği" belirtildi.

Açıklamada gösterilerin önümüzdeki günlerde de süreceği belirtildi.

Polis, basın açıklaması ardından Kadıköy sokaklarında yürüyüş yapmak isteyenlere, onları yer yer gruplara bölerek müdahale etti.

Ankara'da basın açıklamasına 'izin verilmedi'

İstanbul dışındaki kentlerde de çeşitli protestolar düzenlendi. Onlardan biri de Ankara'daydı.

Ajanslar, Kızılay'da yürüyüş yapan bir grup kadının basın açıklaması yapmasına izin verilmediğini aktardı.

DHA'nın haberine göre yaklaşık 200 kadın hakları savunucusu, Kızılay'da bulunan Sakarya Caddesi'nde bir araya gelerek, kararı protesto etti. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu grup, ellerinde 'Şüpheli kadın ölümlerini durduracağız' ve 'Asla yalnız yürümeyeceksin' yazılı dövizlerle Sakarya Caddesi'nde yürüyüş yaptı. Grup ayrıca, 'Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula', 'Kadın, yaşam, özgürlük' diye slogan attı.

Polis Kızılay'da pek çok noktada barikat kurdu ve megafonla anons yaparak grubun dağılmasını istedi. Grup, basın açıklaması yapamadan dağıldı.

Nar Kadın Dayanışması Üyeleri de AKP Ankara İl Başkanlığı önünde pankart açarak slogan attı.

Kadınlar polis tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.

Diyarbakır, Artvin Hopa, Sinop, Aydın, Edirne, Trabzon, Mersin Tarsus, Şanlıurfa, Aydın, Bursa ve İzmir'de de gösteriler düzenlendi.

Kadın örgütleri ayrıca pazar akşamı saat 21:00'da evlerin balkon ve pencerelerine çıkarak ses çıkarma eylemi yapılması çağrısında bulundu.

Siyaset Haberleri

Bakan Reşid: Vatandaşlardan nüfus sayımı için memleketlerine dönmelerini istiyoruz
Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta nüfus sayımı süreci başladı: 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi
İran ile Elon Musk 'arasında gizli görüşme'
Fransa, 40 yıldır cezaevinde tutulan FHKC üyesini serbest bırakıyor
Bakan Işıkhan: Belediyelere haciz işlemi başlatacağız