ABD'li Büyükelçisi: Türkiye'nin ilaç borcu 2.3 milyar dolara yükseldi, şirketler satışı durdurabilir

Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, devlet hastanelerinin ABD'li ilaç firmalarına 2,3 milyar dolar borcu olduğunu ve bu meblağın ödenmemesi halinde Türkiye piyasasından çekilmeyi düşündüklerini söyledi.

Satterfield, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen 38'inci Amerikan-Türk Konferansı'na video konferans yöntemiyle katıldı.

ABD'li büyükelçi burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki devlet hastanelerinin ABD'li ilaç firmalarına olan borcunun 230 milyon dolardan 2,3 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı.

Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un meseleyi geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'la görüştüğünü belirterek ödemelerin ivedilikle yapılmasına için düzenleme yapılacağına dair kendisine güvence verildiğini kaydetti.

Satterfield, bir yıl aranın ardından alacaklı şirketlerden önemli miktarda borç indirimini kabul etmelerinin istendiğini belirterek, söz konusu borcun ödenmemesi veya ödemelerde kesinti olması halinde bunun sonuçlarının olacağını ifade etti.

Büyükelçi Satterfield, ABD'li ilaç firmalarına atıfla, "Şirketler Türkiye'den ayrılmayı ya da Türkiye piyasasında risk düşürmeyi düşünecek ki bu da Türkiye'nin çıkarlarına hizmet eden bir yön değil." ifadesini kullandı.

Reuters'ın haberine göre iki NATO müttefiki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 21 milyar dolar iken Ankara ve Washington bunu 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Ancak Türkiye ABD hattında, çelik ürünlere getirilen tarifeler, Ankara'nın Rusya'dan hava savunma sistemi alması ve Washington'ın Türkiye'yi F-35 programından çıkarması gibi bazı sorunlar bulunuyor.

Konuşmasında S-400 ve F-35 konusuna da temas eden ABD’li Büyükelçi, siyasi sorunların çözümü konusunda hem kendilerinin hem de Türk yetkililerin çaba gösterdiğini ve diyalog zemininin güçlü şekilde korunduğunu ifade etti.

Büyükelçi David Satterfield, geçen temmuz ayında Türkiye'de yürürlüğe giren sosyal medya yasasını da eleştirdi.

"Sosyal medya şirketlerine tüketici verilerini Türkiye'de depolamayı zorunlu kılan bir siyaset, doğası gereği pürüzlü bir oyun alanı yaratabilir." diyen Büyükelçi Satterfield, bu durumun nihayetinde ABD menşeli kuruluşları Türkiye piyasasından çekilmeye zorlayabileceğini sözlerine ekledi.

Euronews

 

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi