ABD’nin Rojava’da kuracağı yeni üs ‘İncirlik’ ile kıyaslanamaz!

.

Rojava’da kurulacak olan ve stratejik olarak konumunun çok önemli olduğu yeni ABD üssünün yakın zamanda kurulacağı kaydedildi.

Arab News haber sitesine göre yeni askeri üs için belirlenen alan, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrolündeki Haseke'nin Ayn Divar bölgesinde olacak.

Askeri üssün Rojava, Kürdistan Bölgesi ve Türkiye sınırını birbirine bağlaması stratejik olarak konumunu güçlendiriyor.

Arab News ajansı, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) dayandırdığı haberde koalisyonun 50 zırhlı araç ve kamyondan oluşan yeni konvoyunun geçen hafta bölgeye ulaştığını teyit etmişti.

Ayrıca haberde takviye hareketinin ABD’nin YPG ile birlikte bölgede kurmayı planladığı yeni üs çalışmaları için olduğunu dile getiren ajans, bu durumun Ankara tarafından öfke ile karşılanacağını belirtmişti.

Arab News'ın görüşünü aldığı Washington merkezli düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nün hükümet ilişkileri bölümünün direktörü Nicholas Heras, ABD'nin yeni üs için Ayn Divar'ı seçmesinin stratejik bir hamle Rojava’daki varlığını uzun vadeli kılmaya yönelik olduğunu söyledi.

Heras açıklamasında, "Üs, Kürdistan Bölgesi’nden Rojava’ya en önemli geçiş noktasının yakınında olacak; burası, IŞİD'le savaşta Suriye'ye ikmal ve takviye girişi için en çok kullanılan yol" ifadesini kullandı.

“Yeni üs İncirlik ile kıyaslanamaz”

Heras açıklamasının devamında Türkiye’de bulunan NATO karargahı İncirlik ile Rojava’da kurulması planlanan ABD üssünün kıyaslanamayacağını belirterek, "İncirlik, yarım yüzyılı aşkın süredir NATO planlamasının önemli bir parçası olan büyük bir tesis. İncirlik'in stratejik amacı var, o da NATO operasyonlarını büyük güç olan rakibe, özellikle de Rusya'ya karşı desteklemek” ifadesini kullandı.

Öte yandan Heras, kurulacak üsse takviyenin Kürdistan Bölgesi’nden sağlanacağını belirterek,  “Ayn Divar üssü, Rojava’da IŞİD’e karşı terörle mücadele kampanyasını desteklemeyi amaçlıyor, İncirlik'ten Ayn Divar'a gidecek bir takviyeye gerek yok, bu Erbil hava üssünden yapılacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

Kurdistan Haberleri

"Türklerin Kürtleştirilmesi" iddialarının altında yatan gerçek: Kürt varlığının inkârı
Şok tespit: Tavşantepe köyünde Narin Güran dışında 15 çocuk ölümü!
İskandinavya'da bir ilk: İsveç, Ezidilere işkence suçlamasıyla bir kadına dava açtı
Dicle Anter: Ağabeyim babamın kapısını hep açık tuttu
Kars'ta Abughamrents Kilisesi'nin duvarlarındaki yazılar siliniyor