‘Ademi merkeziyetçi sistem sadece Kürtlerin talebi değil’

İsviçre’nin Cenevre kentinde çarşamba günü başlayan Suriye Anayasa Komitesi toplantısıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kasım Hatip, ademi merkeziyetçi sistemin sadece Kürtlerin talebi olmadığını ifade etti.

Haber Merkezi- Suriye muhalefeti adına Cenevre’deki toplantılara katılan Kasım Hatip, söz konusu toplantılarda yeni bir yasal formül üzerinde çalışıldığını, buna göre Suriye’deki tüm kesimlerin haklarının garanti altına alınması için tartışmaların sürdüğünü belirterek, “Tüm oluşumlar merkezi sistemden çok zarar gördü” dedi.

Ademi merkeziyetçi sisteme ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Hatip, K24’e yaptığı açıklamada bu sistemin sadece Kürtlerin değil, Suriye’de yaşayan tüm tarafların talebi olabileceğini vurguladı.

Bıro: Cenevre’de Arap devletinden ve Esad’dan taviz verilmiyor

Öte yandan, İsviçre’de devam eden Suriye Anayasa Komitesi toplantısıyla ilgili dün K24’e açıklamalarda bulunan Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) Dış İlişkiler Komitesi Üyesi İbrahim Biro, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Dr. Abdulhakim Beşar, ENKS adına Arapça bir konuşma yaptı. Dr. Beşar, burada Kürtlerin ulusal haklarını gündeme getirdi. Ondan sonra Kürtlerin kültürel ve dil haklarının anayasal garanti altına alınması gerektiğini söyledi. Kürtler üzerindeki Arap milliyetçiliği baskılarının kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Suriye’de Kürt meselesinin ulusal olduğunu ve bunun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini gündeme taşıdı. Ayrıca Dr. Beşar Suriye’nin demokratik bir devlet olup burada yaşayan bütün milletleri kucaklaması gerektiğini, devletin artık Suriye Arap devleti değil, Suriye devleti olması gerektiğini vurguladı.”

Suriye Anayasa Komitesi’nin hazırlanması

26 Eylül'de Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres imzalı belgede ilan edilen prosedür kurallarına göre, komite, büyük ve küçük olmak üzere iki yapıdan oluşuyor.

Büyük yapı, komite üyelerinin tümünü kapsıyor ve rejim, muhalefet heyeti ile sivil toplum temsilcileri olmak üzere üç gruptan oluşuyor. Küçük yapı ise üç listeden seçilen onbeşer kişiden meydana geliyor ve anayasanın yazımından sorumlu bulunuyor.

30 Ekim’de Cenevre’de başlayan Suriye Anayasa Komitesi toplantısına toplamdan 150 temsilci katılıyor. 150 kişilik üyenin toplantısı yarın sona eriyor. Daha sonra bu 150 kişiden 45 kişi seçilecek.

45 kişilik yazım kurulunun hazırladığı taslakları, 150 kişilik büyük yapının onaylaması, karar alınması için ise üyelerin en az yüzde 75'inin evet oyu gerekiyor.

Komitenin yapısıyla ilgili en dikkati çeken husus ise iki eşbaşkana sahip olması.

Rejim ve muhalefetin, Türkiye, Rusya ve İran ile istişare ederek oluşturduğu ellişer kişi, nispeten kısa süre içinde belirlenmiş, ancak son liste, Esad rejiminin engeline takılmıştı. Rejim, sivil ve nispeten tarafsız görülebilecek adayların isimlerini bildirmek yerine üst düzey kamu kurumu yöneticileri gibi şahısların listeye girmesinde ısrarcı olmuştu.

ENKS’nin de içerisinde yer aldığı Muhaliflerin eşbaşkanlığını Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) eski Başkanı Hadi El Bahra, rejimin eşbaşkanlığını ise önceki anayasayı hazırlayan komitede de yer alan hukukçu Ahmed Kuzbari üstleniyor.

Muhalefetin içerisinde yer alan ENKS’den Dr. Abdulhakim Beşar ve Kamuran Haco katılıyor.

Demokratik Birlik Partisi’nden (PYD) ise kimse davet edilmemişti.

 

Kaynak: Basnews

 

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!