Adıyaman’ın 5 aylık deprem raporu: Enkazların arasında yalnızlık korkusu başladı...

.

Adıyamanlılar, depremden aylar sonra gelecek kaygısı ve yalnızlık korkusu yaşıyor. Depremzedeler, kaybettikleri evlerinin ve işlerinin yerine ikame edilmesini bekliyor.

Maraş merkezli depremlerde Adıyaman’da yaklaşık 5 bin kişi hayatını kaybetti. 1485 binanın yıkıldığı, 4 bin 85 binanın ise ağır hasarlı olduğu kentte, depremin ilk günlerinde görülen panik yerini sakinliğe bıraktı.

Bunda, çadır ve konteyner kentlerinin kurulmasının ve yemek gibi temel ihtiyaçların giderilmesinin payı büyük. Depremin üstünden geçen yaklaşık 150 gün sonra ise depremzedelerde gelecek kaygısı başladığını görmek mümkün.

Depremzedeler, geçici olarak sığındıkları çadır ve konteynerlerden çıkıp ne zaman kalıcı konutlara yerleşeceğini merak ediyor.

Yıkıntıların arasında seyyar bir manav, satış yapmaya çalışıyor.  

6 Şubat depremleriyle Adıyaman’da bazı mahallelerde toplu bina yıkımları yaşandı. Havadan çekilen görüntülerde, bazı bölgelerde büyük enkaz yığınları görülüyordu. Adıyamanlılar da depremin ilk günlerinde depremden etkilenen diğer iller gibi arama kurtarma çalışmalarının vaktinde başlamamasından, barınma, şu, yemek, tuvalet gibi temel ihtiyaçların zamanında karşılanmadığından şikayetçiydi.

Şimdi söz konusu enkaz yığınlarının yerinde büyük boşluklar mevcut. Adıyamanlılar, depremin ilk günlerindeki şikayetlerini azaltmış durumda. Bu sakinlik hali, derin bir gelecek kaygısına dönüştü.

Zira seçimler bitti; yardımlar, deprem bölgesine gidiş gelişler azaldı. Çadır kentlerde yemek veriliyor, sahra tuvaletleri ve duş yapılacak kabinler var. Ancak devlet, bütün çadır kentlerin kontrolünü elinde tutuyor, dolayısıyla ihtiyaçların belirlenmesinden karşılanmasına kadar uzanan süreci yönetecek bir sivil inisiyatifin gelişmesine olanak tanımıyor. Bu durum, depremzedelerin bir şeylere mecbur bırakılmasına neden oluyor.

Depremden etkilenen diğer kentler gibi Adıyaman da azalan yardımlarla yalnız bırakılma endişesi taşıyor.

ARTAN KİRALARIN DÜŞMESİ BEKLENMİYOR

Hatay’ın, Urfa’nın, Malatya’nın, Maraş’ın barınma sorunu, Adıyaman’da da mevcut. Yıkımın az olduğu yerlerde kira fiyatları aniden yükseldi. Adıyaman’da 5 ay sonra ‘sular durulmuş’ olsa da kiraların düşmesi beklenmiyor.

Adıyaman’da hayatın olağan akışına döndüğüne dair bazı emareler görülebiliyor. Kentin eğlence mekanlarından biri olan AVM açık. Açık lokanta, kafe hatta kuyumcu dükkanı ve giyim mağazası bulmak da mümkün. Kent merkezinde bir insan kalabalığı da var. Ancak kent merkezindeki birçok dükkan hâlâ kapalı. Kimi dükkan sahibi depremde vefat etmiş, kimi şehri terk etmiş. Bu dükkanların açılarak, kent ekonomisine katkı sağlaması zaman alacak gibi duruyor.

Adıyaman’ın bir diğer gündemi de kaldırılmamış olan bina enkazları… Ağır hasarlı binaların yıkımı hâlâ gerçekleştirilmiş değil. Ayakta da olsa ağır hasarlı binalar felaket gecesini hatırlatmaya devam ediyor ve bu, Adıyamanlıların psikolojinin düzelmesini engelliyor. Depremi hatırlatan görüntüler, hayatın normale dönmesini engelleyen unsurlardan biri olarak duruyor.

Kaynak: Duvar

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi