Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığına gönderdiği kararda, Suriye’de konut yapan şirketlere artık ruhsat verilmeyeceğini bildirdi.
Kuveyt, Müslüman Kardeşler Hareketi ve diğer bazı örgütler tarafından Suriye'de ithal Araplara konut yapılması projelerini yasakladı.
Kuveytli 64 kuruluş, Suriye’de insani yardım kuruluşu adıyla faaliyet gösteriyor. Bunlardan bazıları Afrin’de ithal Araplar için konut yaparak demografik değişime sebep oluyordu.
Rûdaw TV’ye konuk olan Afrin Platformu Başkanı Hulusi Ömer, bu kuruluşların faaliyetlerinin durdurulması için çok çaba gösterdiklerini aktardı.
Konu ile ilgili çalışmalarına değinen Ömer, “Yaklaşık bir sene önce, Kuveyt Büyükelçiliği ile iletişim kurması için Berlin’de bir heyet oluşturduk” diye konuştu.
Ömer’in açıklamalarının öne çıkan başlıkları şu şekilde:
“Suriye devriminin başlangıcında Kuveyt’ten Türkiye ve Rojava’ya kaçan bazı kişiler Afrin’de demografik değişimler yapmak için çalışıyor. Çalışmalarını Türkiye’ye bağlı organizasyonlar aracılığıyla yapıyorlar. Bu konudaki arşiv bilgilerini Berlin’deki Kuveyt Büyükelçiliğine takdim ettik.
İnsani yardım kuruluşu şeklinde faaliyet gösteren örgütler, iş ruhsatlarını Türkiye’den alıyordu fakat bunlar Kuveytli yetkililerden Türkiye ile çalıştıklarını saklıyordu. Kuveyt Büyükelçiliği’ne bunların Efrin’de ne yaptıklarını bildirdik.
“Mülteciler için yapılan konutlara silahlıların aileleri yerleştiriliyor”
Bu kuruluşlar, mültecilere yardım ediyoruz diyerek mültecilerin duygularıyla oynuyorlardı. Mülteciler ve kimsesizler için yapılan konutlara silahlı gruplara mensup olanların aileleri yerleştiriliyor.
Kuveyt’in Berlin Büyükelçiliği, bu dosyanın çok önemli olduğunu ve üzerinde çalıştıklarını aktararak bu dosyayı Kuveyt Hükümeti’ne ileteceğini ifade etti. Büyükelçilik yetkilileri İki ay önce de bizi telefonla bilgilendirip dosya üzerinde çalıştıklarını bildirdiler.
“Demografik yapıyı değiştirenler Kuveyt’ten kaçanlar”
Bu işleri yapan bazı Kuveytliler, Kuveyt Hükümeti’nden kaçanlar.
“Konut yapımı için gönderilen paralarla Kürt düşmanı örgütler finanse ediliyor”
Kuveyt Hükümeti ve diğer bazı devletlerin mülteciler için konut yapılması amacıyla gönderdiği paralar Türklere aktarılıyor. Bu paranın yaklaşık yüzde 10’u amacı doğrultusunda kullanılıyor. Bu paralarla iyi şeyler yapılmıyor. Kürt düşmanı örgütler finanse ediliyor.
Öte yandan, Rojava’da devam eden ağaç kesimine de değinerek bu konuda da çalışmaları olduğunu aktaran Ömer, “Rojava’daki ağaç kesimi de devam ediyor. Ağaçlarda herhangi bir hastalık olmadığı hâlde bunlar öylesine kesiliyor” dedi.
Geçtiğimiz yaz aylarında Afrin’de, Türkiye destekli silahlı gruplara ve dışarıdan getirilen Araplar ile Türkmenlere konutların yanı sıra arsalar da dağıtılmaya başlanmıştı.
Ayrıca, İstanbul merkezli bir dernek, Filistinli köylülerin bağışlarıyla Suriyeli Araplar için Afrin’de yeni konutlar yaptırmıştı.
Rojava'nın Afrin kenti 18 Mart 2018’de Türkiye’ye bağlı Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) kontrolüne geçmişti. Afrin SMO’nun kontrolüne geçtikten sonra ithal Araplar ve Türkmenler için toplu konut yapımı başlamıştı.