Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ankara Gar Meydanı'nda 10 Ekim 2015'te meydana gelen 103 kişinin hayatını kaybettiği IŞİD saldırıyla ilgili yapılan başvuruda kararını verdi.
Katliamda yaralanan Selçuk Coşkun’un yaptığı başvuruya yanıt veren AİHM, “saldırıda Türkiye hükümetinin sorumluluklarını yerine getirdiğine” karar verdi ve ihlal görmedi.
Oybirliğiyle alınan kararın tam metni, mahkemenin sosyal medya hesabında yayınlandı.
Mahkeme kararında, “Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesinde yer alan yaşam hakkını ihlal etmediğini” belirtti.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesine göre, yetkililerin halkı, “her türlü terör eylemi riskine karşı korumakla yükümlü olduğu” belirten mahkeme, "kamuoyuna duyurulmuş geniş katılımlı etkinlikler için bu sorumluluğun daha da arttığını" ifade etti.
Mahkeme, genel olarak yetkililerin görmezden gelemeyeceği bir "terör tehdidi" olsa da, 10 Ekim 2015'te düzenlenen miting için "spesifik, somut ve acil bir tehdit olmadığını” savundu. Bu nedenle mahkeme, “Türk devleti yetkililerinin bu bağlamda alınabilecek gerekli tedbirleri aldığını” öne sürdü.
Ne olmuştu?
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), 10 Ekim 2015'te Ankara'da “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi” düzenleme kararı aldı.
Dört kurumun çağrıcı olduğu mitinge, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Kültür Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği’nin (İHD), Halkevler'inin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti de destek verdi.
Miting sabahı kalabalık Gar Meydanı’nda toplandığı sırada saat 10:04'te peş peşe iki patlama meydana geldi.
İki kişi IŞİD militanının eşzamanlı düzenlendiği saldırıda 103 kişi yaşamını yitirirken, 500'den fazla kişi de yaralandı.
Bu olay, Türkiye tarihinin en kanlı intihar saldırısı olarak kayıtlara geçti.