AİHM, Berat Albayrak’ın hacklenen maillerini haberleştiren gazeteciler Mahir Kanaat ve Tunca Öğreten’in tutuklanmasına "ifade ve basın özgürlüğünün" ihlali dedi. Türkiye'yi 38 bin 250 Euro tazminata mahkum etti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), RedHack’in sızdırdığı dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-maillerini haberleştiren gazeteciler Mahir Kanaat ve Tunca Öğreten’in tutuklanmasını ‘hak ihlali’ saydı.
Mahkeme Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da damadı olan Bakan Albayrak'a ait, WikiLeaks üzerinde de yayınlanmış e-postaları indirip haberleştirmenin ‘basın özgürlüğü’ kapsamına girdiğine hükmetti.
AİHM kararında, gazetecilerin yaptıkları haberler nedeniyle somut kanıt olmaksızın terör örgütü üyeliğinden suçlanmasının hukuki olmadığını belirtti.
"Mahkeme keyfi hareket etti"
Gazetecilerin gözaltı ve tutukluluk kararlarının yetkililerce yeterince gerekçelendirilmediğine karar verdi. Tunca Öğreten'nin ‘DHKP/C’, Mahir Kanaat'ın ise ‘FETÖ/PDY’ ile irtibatlı olmakla suçlanmaları için de ‘Hiçbir olgu veya bilgi yok’ dedi.
AİHM, tutuklama kararı veren mahkemenin ‘keyfi hareket ettiği’ kanaatine vardı.
AİHM, soruşturmanın gizliliği nedeniyle gazetecilerin avukatlarının soruşturma dosyasına erişimlerinin kısıtlanmış ve böylelikle haklarındaki tutuklamaya karşı etkili itirazda bulunamamış olmalarını da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı buldu.
Mahkeme sayılan gerekçelerle Öğreten ve Kanaat'in "ifade ve basın özgürlüğü" ile "özgürlük ve güvenlik hakları"nın ihlal edildiğine hükmetti ve Türkiye’yi 38 bin 250 Euro tazminata mahkum etti.
Karar gereği Türkiye Tunca Öğreten'e 5 bin 700 Euro maddi tazminat, davacıların her birine 14 bin Euro manevi tazminat ve 2 bin 250 Euro mahkeme masrafı ödeyecek.
Ne olmuştu?
Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait e-maillerini haberleştirdikleri için BirGün çalışanı Mahir Kanaat, Diken eski editörü Tunca Öğreten, kapatılan DİHA’nın Haber Müdürü Ömer Çelik, kapatılan DİHA’nın muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan 25 Aralık 2016’da gözaltına alındı.
Öğreten, Kanaat ve Çelik 24 gün gözaltında kaldıktan sonra tutuklandı, diğer isimler 17 Ocak 2017’de serbest bırakıldı.
Çelik, Okatan, Yoksu ve Sargın’a ‘Örgüt propagandası’ ve ‘Bilişim sistemini engelleme bozma verileri yok etme veya değiştirme’, Kanaat’a ‘Örgüt üyeliği’, Öğreten’e de ‘FETÖ ve DHKP-C’ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ten ceza istendi.
Aynı soruşturmada tutuklanan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel, gazeteci Fatih Yağmur ve ‘meçhul kişi’ olarak kodlanan kişinin dosyası ayrıldı.
İddianamenin 6 ay sonra hazırlandığı davada, ilk duruşma 24 Ekim 2017’de görüldü. İlk duruşmada Ömer Çelik tahliye edildi. 323 gün tutuklu kalan Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat ise 6 Aralık 2017’de görülen ikinci duruşmada yurtdışı yasağı ve haftada iki gün imza atma şartı konularak tahliye edildi.
Öğreten ve Kanaat'in Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları bireysel hak ihlali başvuruları sonuçsuz kalmıştı.