Akademisyen Kutum’a 5 yıla kadar hapis istemi

.

Savcı, “Kürdistan” paylaşımı ile gündeme gelen Fırat Üniversitesi Araştırma görevlisi Hifzullah Kutum’un 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Sosyal medya paylaşımlarında geçen “Kürdistan” sözleri ve hakkında yapılan ihbarlar gerekçesiyle gösterilerek tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen akademisyen Hifzullah Kutum hakkında “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü.

5 Kasım 2021’de evine yapılan baskında tutuklanarak 10 Kasım’da tahliye edilen Fırat Üniversitesi Araştırma görevlisi Hifzullah Kutum hakkında “Silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, akademisyen Kutum ve avukatları Emin Aktar ve Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi Mehdi Özdemir talimat mahkemesi olan Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonundaki SEGBİS üzerinden katıldı.

Mahkeme Başkanı: Bahçeli öylemi demiş?

Yoklama, kimlik tespiti, iddianamenin kabul kararının okunmasıyla başlayan duruşma Kutum’un savunmasının alınmasıyla devam etti. Kutum, iddianamedeki suçlamaları hatırlatan mahkeme heyetine, kendisin hakkında yapılan ihbarlar gibi iddianamedeki suçlamaların da asılsız olduğunu söyledi. Kutum, sosyal medyayı çok yoğun olarak kullandığı için beğeni veya etkileşimde bulunduğu sosyal medya paylaşımları hatırlamadığı ancak kendi yaptığı paylaşımları hatırladığını etti. Bu sırada Kutum’un sözünü kesen mahkeme başkanı, Kutum’un başka bir hesaptan retweet ettiği “Siirt Kurdistan’dır” şeklindeki paylaşımı yapıp yapmadığını sordu. Kutum suç unsuru gösterilen “Siirt Kürdistandır” paylaşımının MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partinin Meclis grup toplantısında yaptığı bir konuşmadığı kullandığı bir söz olduğunu söylemesine üzerine Mahkeme Başkanı “öyle mi demiş?” diye sordu. Kutum da “evet” cevabını verdi.

“Kürdistan Yönetimi” ifadesi, ‘Kuzey Irak Kürt Yönetimi” olarak değiştirildi

Mahkeme Başkanı, İŞİD saldırdığı Suriye kentine gitmek için Habur sınır kapısından Şırnak’a giriş yapan Peşmerge konvoyunu halk tarafından karşılandığı anların görselinde yer alan sarı, kırmızı ve yeşil flamalar için “ PKK bayrağı” ifadesi kullanarak Kutum’a bu paylaşımı neden yaptığı sordu? Kutum fotoğrafta yer alan peşmergeler ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bayrağını paylaşmak amacıyla bu paylaşımı yaptığını belirterek, Türkiye’nin izniyle Türkiye’ye giriş yapan peşmergelerin fotoğraflarının paylaşmasının suç unsuru olarak gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Mahkeme başkanı, Kutum’un savunmasında söylediği Kürdistan Yönetimi ifadesini “Kuzey Irak Kürt Yönetimi” olduğunu söyleyerek, tutanağa geçirdi. Kutum kendisi hakkında yapılan ihbarların asılsız ve gerçekdışı olduğunu vurgulayarak, kendisi hakkında ihbarda bulunan kişilerin bu iddialarını ispatlayamadığını ve böyle bir şeyin de olmadığını söyledi. Kutum, örgüt üyesi olmadığını, kimseyi örgüt propagandası yaptığını belirterek, dersler dışında öğrencilerle ilgili herhangi bir sosyal ilişkisinin olmadığını ifade ederek beraatını talep etti.

Avukatları: Yasa maddesindeki suçun unsurları oluşmadı

Ardından söz alan Kutum’un avukatı Mehmet Emin Aktar, müvekkili hakkında TMK’nın 7/2 maddesi kapsamında dava açıldığını hatırlatarak, dava dosyasındaki suçlamaya konu paylaşımlar, dosyadaki deliller dikkate alındığında bu yasa maddesindeki suçun unsurlarının oluşmadığının anlaşıldığını belirtti. İddianame suç delili olarak gösterilen bir paylaşımında HDP ve PYD’yi eleştirdiğini hatırlatan Aktar “ Öte taraftan baktığımızda TMK 7/2 maddesinde şiddet yöntemini öven, meşru gösteren, teşvik edici herhangi bir paylaşımı yok müvekkilin. Ayrıca müvekkiline ilişkin gözaltı ve tutuklama kamuoyunda çok büyük bir yankı ve ses uyandırdı. Kürdistan ifadesinden tutuklama yapıldığı gerekçesiyle herkes bilgisayarın başına geçerek CİMER üzerinden ihbarlarda bulunmayı başladı. Bu ihbarlardan tümünün asılsız olduğu mahkemenizce de biliniyor. Çünkü nedeni çok açık, irdelememek gerekiyor. Eğer müvekkilimin Fırat Üniversitesinde öğrencileri örgütlüyorsa buna ilişkin polis tutanağı ve bilgisinin olması gerekiyor. Soyut bir beyan üzerinden dosyada müvekkil aleyhine beyanlarda bulunulduğu açıktır. Bu nedenle bu ihbarların mahkemece dikkate alınmaması gerekir. Bu mahkemenin kanatine etkilemeye ve değiştirmeye dönük ihbarlardır” dedi. Aktar, mütalaadan sonra ayrıntılı beyanda bulanacaklarını söyledi. Avukat Mehdi Özdemir ise, müvekkili ve meslektaşının beyanlarını katıldığını söyleyerek, mütalaa okunduktan sonra beyanda bulanacaklarını belirtti.

5 yıl hapis istemi

Esas hakkında mütalaasında açıklayan savcı, Kutum’un içinde “kürdistan” kelimesinin de geçtiği 3 paylaşım nedeniyle “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için Kutum ve avukatlarına süre verdi. Bir sonraki duruşmayı 3 Mart tarihine erteleyen mahkeme, Kutum hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin de devamına karar verdi.

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi