Al-Monitor yazarlarından Amberin Zaman, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin ABD’den Rojava ile Kürdistan Bölgesi sınırına gözlemci devriye gücü yerleştirmesini istediğini belirtti.
Amberin Zaman tarafından Al-Monitor’da kaleme alınan makalede, Kürdistan Bölgesi ve Rojava sınırında yaşanan gerginlik ele alındı.
Amberin Zaman, “Kürdistan Bölgesel Hükümeti, ABD önderliğindeki koalisyondan, 2012'den beri ABD destekli Kürt güçlerin yönettiği Suriye'nin Kürt kontrolündeki kuzeydoğusuyla sınırında devriye gezmek için gözlemciler görevlendirmesini resmen istediği öğrenildi” dedi.
Başbakan Mesrur Barzani'nin Salı günü Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı telefon görüşmesinde talepte bulunduğunu söyleyen Zaman, Barzani'nin 21 Aralık'ta Koalisyon Güçleri yetkilileri ile yapılan görüşmenin ardından talebi ilettiğini kaydetti.
ABD'nin Erbil Başkonsolosu Rob Waller de, Peşmerge Güçleri ile ABD liderliğindeki Koalisyon arasındaki koordinasyonu görüşmek üzere toplantıda hazır bulundu.
Amberin Zaman’a konuşan Kürdistan Bölgesi Genelkurmay Başkan Yardımcısı Aziz Ahmed, devriyelerin sınır boyunca herhangi bir kaçakçılık faaliyeti de dahil, hareketliliği bağımsız olarak doğrulamak gibi çeşitli amaçlara hizmet edeceğini belirtti
Ahmed, gözlemcilerin PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki üslerinden Rojava’ya insan ve erzak taşımaktan caydıracağını ve bunun Türkiye dahil "herkes için iyi" olacağını ifade etti.
Ahmed, ABD'nin varlığının PKK’nin YPG ile olan bağları koparmaya da yarayacağını sözlerine ekledi.
ABD konu ile ilgili sorulara yanıt vermedi
ABD Dışişleri Bakanlığı ve Merkez Komutanlığı, Al-Monitor'un konu ile ilgili sorusuna yanıt vermedi.
ABD’nin İŞİD ile mücadelede en büyük müttefiki olan Demokratik Suriye Güçleri’nden (DSG) üst düzey bir yetkili ise, Kürdistan Bölgesi’nin önerisinden haberleri olmadığını söyledi.
Al-Monitor'a konuşan yetkili, "Koalisyonla veya Kürdistan Bölgesi ile bugüne kadar böyle bir teklif veya görüşme yapılmadı, ancak bu konuşmayı memnuniyetle karşılarız” dedi.
Kürdistan Bölgesi’nin talebi YPG’nin sınırda Peşmerge Güçleri’ne yönelik düzenlediği saldırının ardından geldi.
Haberde, Koalisyon güçlerinin konuşlandırılmasının ABD'nin sınırın her iki tarafındaki Kürt müttefiklerine hizmet edeceği belirtildi.
Haberde, “Bu fikir ilk olarak Amerikalılara Iraklı Kürt yetkililer tarafından Ekim 2019'da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye'nin kuzeydoğusunu işgal ederek Kürtlerin kontrolündeki büyük toprak parçalarını ele geçirdiğinde geldi. KBY yetkilileri, Türk kuvvetlerinin Irak sınırına yayılmasından ve sınırın Irak tarafına geçeceğinden ve uzun zamandır yapmakla tehdit edildiği için iki taraf arasındaki erişimi etkili bir şekilde keseceğinden endişelendi. Koalisyon birliklerini Peşhabur bölgesine konuşlandırmak, Türkleri dışarıda tutmaya yardımcı olacaktır. Suriye rejim güçleri ve onların Rus ve İranlı müttefiklerinin yanı sıra Tahran destekli Şii Iraklı milisler de benzer şekilde körfezde tutulacak” denildi.
Kürdistan Bölgesi yetkililerinin, Koalisyonun Peşhabur çevresinde kuvvetlerini konuşlandırmak için Bağdat’ın iznini istemeyeceğini belirttiği kaydedilen haberde, isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin, “Bu konuşmayı doğrudan DSG Komutanı Mazlum Abdi ile yapmalıyız” dediğini ve Kürtlerin bu meseleyi kendi aralarında halletmesinin gerektiğini söylediği belirtildi.
Gözaltına alınanlar YPG güçlerine teslim edildi
Sınırda yaşanan gerginliğin ardından gözaltına alınan 6 kişi yapılan görüşmelerin ardından Peşmerge Güçleri tarafından YPG güçlerine teslim edilmişti.
Al-Monitor ile paylaşılan bilgilere göre, gözaltına alınan gruptan sorumlu Amed Hasan Muhammad, PKK'nın üslerinin olduğu bilinen Gare Dağı'na gitmeye çalıştıklarını söyledi.
Halepli bir Kürt olan bir diğeri de, "yoldaşlar" (Heval) tarafından Rojava’dan ayrılma talimatı verildiğini çünkü IŞİD ile mücadelenin "tamamlandığı” ve geri dönmeleri gerektiğini söyledi. Haberde bunun DSG’nin ABD öncülüğünde Rojava’daki PKK kadrolarının sayısını azaltma vaadiyle Türkiye’nin güvenlik kaygılarını gidermeye yönelik çabalarının bir parçası olduğu kaydedildi.
Haberde “Koalisyon güçlerinin Irak-Suriye sınırına konuşlandırılması, Kürtlerin kendi aralarındaki kargaşayı hafifletme ve gerilimleri çözme yönünde bir yol olabilir” ifadeleri kullanıldı.