Avrupa Birliği yetkililerinin Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmesi Almanya'da muhalefetin tepkisiyle karşılaştı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Michel'in, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmesi Almanya'da özellikle muhalefet partilerinin temsilcileri tarafından tepki ile karşılandı. Almanya Federal Meclisinde grubu bulunan muhalefet partilerinden Yeşiller'in önde gelen siyasetçilerinden, milletvekili Cem Özdemir; von der Leyen ile Michel'in Erdoğan'la görüşmek üzere Türkiye'ye gelmesini eleştirdi.
'TÜRKİYE'DEKİ DEMOKRATLARLA ALAY EDİLİYOR'
DW Türkçe'nin haberine göre görüşme öncesinde Twitter hesabından konuyla ilgili bir mesaj yayınlayan Özdemir, "Erdoğan muhalefeti tasfiye etmek istiyor. İstanbul Sözleşmesi'nden çekiliyor. Yüz binlerce masum insanı mahkeme önüne çıkarıyor. Von der Leyen ve Michel ise bugün hediyeler sunmak için Erdoğan'la görüşüyor. Bu Brüksel'in kendini küçültmesi ve Türkiye'deki tüm demokratlarla alay etmesi anlamına gelir" ifadelerini kullandı.
'PR FOTOĞRAFLARI İLE ÖDÜLLENDİRMEK İÇİN DOĞRU BİR ZAMAN DEĞİL'
Almanya'daki muhalefet partilerinden liberal Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Parlamento Grup Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff'a göreyse Von der Leyen ve Michel'in Ankara ziyareti "yanlış bir sinyal." "Türkiye Cumhurbaşkanının izlediği siyaseti güçlü PR fotoğrafları ile ödüllendirmek için doğru bir zaman değil. Türkiye henüz kısa süre önce, kadınları koruyan İstanbul Sözleşmesi'nden çıktı. Muhalefetin ve gazetecilerin işini yapması ağır bir biçimde engelleniyor ve adaletin tarafsızlığı fiilen ortadan kaldırılmış durumda" açıklamasında bulunan Lambsdorff, Türkiye Enerji Bakanı'nın, Doğu Akdeniz'de yakında yeniden doğal gaz arama faaliyetlerine başlanacağı yönündeki açıklamalarına da dikkat çekti.
'AB'nin Türkiye'ye açık ve net bir ret cevabı vermesi gerektiği' görüşünü paylaşan Alexander Graf Lambsdorff, "Türkiye ile AB'ye tam üyelik müzakerelerinin kesilmesinin zamanı geldi" dedi.
'AB ÜYELİĞİ İLÜZYON'
Avrupa Parlamentosunda milletvekillerinden Alman Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) üyesi Manfred Weber ise Türkiye ile Gümrük Birliği'ni genişletme görüşmelerine başlamanın şu an için erken olacağını savunarak, "Türk yönetimi önce bazı adımlar atmalı" dedi. Weber, Türkiye'nin AB üyeliğinin ise "açık bir şekilde ilüzyon" olduğunu dile getirdi.
Avrupalı iki liderin Ankara temaslarındaki en önemli gündem maddesi, yaklaşık bir buçuk hafta önce yapılan AB zirvesinde Türkiye ile ilgili alınan kararlar oldu. Söz konusu zirveye katılan AB'ye üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Türkiye ile ilişkilerin yeniden adım adım geliştirilmesi üzerinde anlaşmış; bu kapsamda AB ile Türkiye arasında yürürlükte olan Gümrük Birliği'nin modernizasyonuna yönelik görüşmeler için hazırlıklara başlanması da karara bağlanmıştı.
AB liderleri bu kararlarla Türkiye'yi, AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile Doğu Akdeniz'de doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle yaşadığı sorunlara yapıcı bir çözüme yönlendirmeyi hedefliyor. Söz konusu sorun nedeniyle geçen aralık ayında yapılan AB zirvesi sonunda Brüksel, Ankara'yı ağır yaptırımlar uygulamakla tehdit etmişti. Türkiye de bunun üzerine bölgedeki doğal gaz arama faaliyetlerini sonlandırmış ve müzakerelere açık olduğu sinyalini vermişti. (DW Türkçe)