Almanya, Kürt PEN Kongresine katılmak isteyen yazarlara vize vermedi

.

Almanya Başkonsolosluğu “Almanya’ya gidip geri dönmeyecekleri” gerekçesiyle, Kürt yazar ve şairlere vize vermedi.

9 Temmuz 2022 tarihinde Almanya’nın Oldenburg kentinde yapılacak olan 11. Kürt PEN Kongresi’ne katılmak isteyen Kürt PEN üyelerine, Almanya Başkonsolosluğu vize vermedi.

“Almanya’ya gidip geri dönmeyecekleri” gerekçesiyle vize başvuruları kabul edilmeyen Kürt yazar ve şairler, bütün belgelerinin ve resmi davetiyelerinin olmasına rağmen vize başvurularının olumsuz sonuçlanmasının, “politik sebepler”den kaynaklandığını düşünüyor.

Türkiye’den Kongre’ye katılmak isteyen Kürt PEN üyelerinden yeşil pasaportu olanlar ve iki üye hariç diğer üyelerin vize başvurusunun kabul edilmemesi ile ilgili bir açıklama yayınlandı.

Açıklama Mehmet Akdoğan, Meral Şimşek, Roza Metina ve Heval Dilbihar adına yapıldı.

Kürt PEN yetkilileri bianet’e, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta yaşayan üyelerinin de aynı gerekçelerle, vize başvurularının kabul edilmediğini, sadece 3 üyelerine vize verildiği bilgisini verdi.

“Politik sebepler”

Vize alamayan Kürt PEN üyeleri söz konusu kararın gerekçesini “temelsiz” olarak nitelendirerek verilen karara karşı şunları dile getirdiler: “Öncelikle belirtmemiz gerekir ki, bu, insan haklarına, demokrasiye karşı bir karardır, yazar, aydın ve entelektuel çalışmaların ihlali anlamına geliyor. Açıktır ki bu, politik bir kararın sonucunda oluşmuş bir durumdur. Almanya’nın bu tutumu, iktidar güçlerinin Türkiye’deki iktidar güçleriyle bağlantısının sonucunda ortaya çıktı. Bu ilişkiler de biz Kürtlere karşı oluşmuş ilişkilerdir. Son dönemde NATO’nun Kürt karşıtı görüşmeleri, toplantıları ve uygulamaları da bunu çok açık bir şekilde gözler önüne seriyor.”

Yazar ve şairler Uluslararası PEN’e de çağrıda bulunarak bu duruma karşı tutum belirlemeye davet etti:

“Kongreye katılımın engellenmesi, insan haklarının ihlali, uluslararası hukukun, demokrasi ve özgürlük isteğinin gözardı edilmesidir. Yazarlar ve Kürt PEN üyeleri olarak demokrasi, özgürlük ve uluslararası hukuk karşıtı bu tutumu kınıyoruz ve Uluslararası PEN, bütün ülkelerin PEN’lerine, Kürt kurum ve kuruluşlara, bütün yazar, aydın, insan hakları savunucuları, yurtsever ve demokrat kamuoyuna bu durum karşısında tutumlarını netleştirme çağrısı yapıyoruz. Bir daha böyle bir şeyin yaşanmaması için Kürt yazar ve aydınlarına ve Kürt PEN’ine sahip çıkmalarını istiyoruz.

"Şimdiye kadar gidip de dönmeyen kimse yok"

Vize başvurusu ret edilen yazarlardan Kürt yazar Heval Dilbihar bianete yaptığı açıklamada bütün belgelerinin tamam olmasına ve PEN’in kendilerine kefil olmasına rğamen, kendilerine vize verilmediğini belirtti. Dilbihar şimdiye kadar PEN’in kefil olduğu ve bir ülkeye gidip dönmeyen olmadığını dile getirerek “Acaba şimdiye kadar başka herhangi bir PEN’in üyelerine karşı böyle bir şey yapılmış mıdır?” diye sordu.

“Almanya Dış İşlerine mektup yazdık, cevap gelmedi”

Kürt PEN’i Onursal Başkanı Dr. Zerdeşt Haco da bianete yaptığı açıklamada üyelerinin vize başvuruları kabul edilmeyince, Almanya Dış İşleri Bakanlığı’na mektup yazdıklarını ve kararın düzeltilmesini istediklerini belirtti. Haco, Bakanlığın kendilerine bir cevap vermediğini kaydederek şunları söyledi: “Kararın siyasi bir bağlantısının olabileceğinden şüpheleniyorum. Siyasi nedenlerden dolayı 2022 yılında kendi topraklarımız üzerinde Kuzey Kürdistan’da kongremizi yapamadık. Bundan önce 2013 yılında Kuzey Kürdistan’da kongremizi yapmıştık. 2005 yılında yine bir konferans yapmıştık. Ancak son yıllarda gazeteci ve yazarların tutuklanmasından dolayı Kuzey’de bunu yapamıyoruz. Kongreye katılamayan üyelerimiz Zoom bağlantısı ile fikirlerini dile getirebilecekler ancak seçimde, kapalı usül oylama yapıldığı için oy kollanamayacaklar.

Ferid Demirel / Bianet

Kurdistan Haberleri

Nüfus sayımında ikinci gün: 'Kerkük'te Kürtlerin katılımı umut verici'
AYM'den "pasaport" kararı
Rusya'nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
Şam’ın artık güvenli bir sığınak olmadığı İran bağlantılı liderlerin bir sonraki hedefleri neresi?
Ukrayna ilk kez ATACMS füzeleriyle Rusya'yı vurdu: ABD kullanım izni vermişti