Almanya ve Fransa'dan Esad sonrası temkinli memnuniyet, Suriye'de radikalleşme uyarısı

.

Suriye'de Beşar Esad'ın Kaide kolu Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) liderliğindeki cihatçı saldırıları sonrasında ülkesini terk etmesinin ardından, Almanya ve Fransa bir yandan memnuniyet beyan etti, bir yandan da aşırılık uyarısında bulundu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Esad kendi halkına acımasızca zulmetti, çok sayıda insanın ölümünden sorumlu, ve birçok insanı Suriye'den kaçmaya zorladı, bunların çoğu Almanya'ya geldi" dedi. "Suriye halkı korkunç acılar çekti. Bu nedenle Esad'ın Suriye'deki yönetiminin sona ermesi iyi bir haber" diyen Scholz, şöyle devam etti:

SCHOLZ'DAN AZINLIKLARIN KORUNMASI ÇAĞRISI

“Şimdi önemli olan, Suriye'de kanun ve düzenin hızla yeniden sağlanmasıdır. Tüm dini topluluklar, tüm azınlıklar şimdi ve gelecekte korumadan yararlanmalıdır. BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı Kararı uyarınca Suriye'deki çatışmaya siyasi bir çözüm hala mümkündür.

Geleceğin yöneticilerini, tüm Suriyelilerin onur ve kendi kaderini tayin etmelerini, Suriye'nin egemenliğini üçüncü tarafların kötü niyetli müdahalelerine karşı savunmalarını ve komşularıyla barış içinde yaşamalarını mümkün kılıp kılmadıklarına göre yargılayacağız."

BAERBOCK: NE OLACAĞINI TAM OLARAK SÖYLEMEK İMKANSIZ

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Suriye'nin liderinin düşmesinin ardından "Suriye'de tam olarak ne olacağını söylemenin imkansız" olduğunu söyledi. Baerbock sözlerini, "Ancak bir şey açık: Suriye'deki milyonlarca insan için Esad'ın sonu, Esad rejimi tarafından işlenen sonsuz zulümden sonra ilk büyük rahatlama anlamına geliyor" diye sürdürdü. Suriye'deki iç savaşta yüz binlerce Suriyelinin öldürüldüğüne ve milyonlarcasının da kaçtığına dikkat çeken Baerbock, "Esad kendi halkını öldürdü, işkence etti ve onlara karşı zehirli gaz kullandı. Sonunda bundan sorumlu tutulmalı" ifadelerini kullandı.

'ÜLKE RADİKALLERİN ELİNE GEÇMEMELİ'

Suriye'deki etnik ve dini azınlıkların korunması gerektiğini söyleyen Baerbock, ülkenin diğer radikallerin eline geçmemesi konusunda da uyarıda bulundu. Baerbock, Almanya'nın ABD, İngiltere ve Fransa'nın yanı sıra Suriye'nin komşuları Türkiye ve Ürdün'le yoğun bir koordinasyon içinde olduklarını da dile getirdi.

FRANSA: TARİHİ BİR GÜN, AZINLIKLAR KORUNMALI

Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise Esad'ın 13 yılı aşkın süredir kendi halkına "şiddetli baskı" uyguladığı ve yönetiminin çökmesinden memnuniyet duyulduğu belirtilerek, bunun Suriye için "tarihi bir gün" olduğu belirtildi. Açıklamada "Esed yönetiminin Suriyelileri sürekli birbirine düşürdüğü" yorumu yapılarak, ülke için "artık birlik zamanının" geldiği vurgusu yapıldı.

Fransa'nın silahların susturulması, devlet kurumlarının korunması, Suriye'nin egemenliği ile toprak bütünlüğüne saygı duyulması çağrısı yaptığı açıklamada, ülkedeki azınlıkları koruyan "barışçıl bir siyasi geçiş" süreci yürütülmesi istendi. Açıklamada, aşırılıktan kaçınılması uyarısı yapıldı.

Açıklamada, Suriye halkının isteğine ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararına uygun olarak ülkedeki tüm taraflar kapsayıcı bir siyasi çözümle "uzlaşı ve yeniden inşa yolunu" bulmaya davet edildi. 

ORTADOĞU Haberleri

Mazlum Abdi’den CENTCOM Komutanı ile görüşmeye ilişkin açıklama
Hamas'tan 'ateşkes anlaşması' açıklaması: Engeller ortadan kalktı
Trump’ın dışişleri bakanı adayından SDG’ye destek, Suriye’ye yaptırım kaldırma sinyali
Ankara temaslarını tamamlayan Bass'tan SDG açıklaması
Altan Tan: "Suriye Arap Cumhuriyeti" olmaz!