Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili Max Lux, Almanya Federal Parlamentosu'nun önümüzdeki ocak ayında Ezidi katliamı konusunu tartışacağını ve katliamın soykırım olarak tanınmasını beklediklerini ifade etti.
Rûdaw’da yer alan habere göre, Lux, Ezidi soykırımının ocak ayında kabul edilmesinin planlandığını aktararak “Yeşiller Partisi olarak Almanya Parlamestosu’unda 2014’te Ezidi toplumuna karşı yapılan korkunç katliamın Almanya tarafından soykırım olarak tanınması için uzun bir süredir çabalıyoruz” ifadelerini kullandı.
Soykırımı kabul etmekten öte bir şeyler bir yapmalarını gerektiğinin ifade eden Lux, şunları dile getirdi:
“Bu adım, konuştuğum tüm soykırım mağdurları için adalet anlamına geliyor ve bunun amacı yaşadıkları acıyı kabul etmektir fakat bu adım, soykırımı kabul etmekten öte bir anlama sahip olmalı. Ezidi’lerin insani durumunun iyileşmesi için Almanya olarak daha fazla sorumluluk almalıyız.
Şengal’de güvenlik ve istikrar tekrar tesis edilmeli. Almanya Ezdileri korumak için sorumluluk almalı çünkü en büyük Ezidi diasporası Almanya’da yaşıyor.”
Ezidi İşleri Almanya Ofisi Direktörü Guhdar Qaidi, Ezidi soykırımının tanınması için Temmuz 2021’de Almanya Federal Parlamentosu’na başvuruda bulundu.
Sene başından beri Qaidi’nin başvurusunu değerlendirdiklerini aktaran Lux, “Konu parlamentoda ele alındı ve Qaidi’nin talebi kabul edildi. Parlamento, konu üzerinde çok ciddi bir çalışma yürüttü ve süreç hızlıca ilerledi. Bu da Ezidiler için son derece önemli” diye konuştu.
IŞİD, 3 Ağustos 2014'te Şengal ve çevresine saldırmış, binlerce Ezidi Kürt’ü katletmiş, binlercesini de kaçırmıştı.
Şimdiye kadar da 1270’i kadın olmak üzere 2713 Ezidi’nin akıbeti belirsizliğini koruyor.
Ezidi katliamını 2016 yılında soykırım olarak tanıyan Fransa Parlamentosu Ezidi soykırımını tanıyan ilk parlamento olmuştu.
Hollanda Parlamentosu, 06 Temmuz 2021 tarihinde IŞİD katliamını oy birliğiyle soykırım olarak kabul etti.
Belçika Parlamentosu da 15 Temmuz 2021 tarihinde Ezidi katliamını, 150 parlamenterden 139’unun “evet” oyuyla soykırım olarak tanıdı. Oylamada “hayır” oyu çıkmamıştı