Amazon ormanları yangını sığır eti ithalatını durduruyor

Brezilya'nın Amazon ormanlarını "ağaçsızlaştırma" politikasına tepki gösteren Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yürüten Finlandiya, bu ülkeden sığır eti ithalatının durdurulmasını istiyor.

Brezilya'nın Amazon ormanlarını "ağaçsızlaştırma" politikasına tepki gösteren Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yürüten Finlandiya, bu ülkeden sığır eti ithalatının durdurulmasını istiyor.

Avrupa Birliği Brezilya'dan yılda 120 bin ton sığır eti ithal ediyor. Bu Avrupa Birliği ülkelerinin toplam et ithalatının onda birini oluşturuyor. Finlandiya herhangi bir önlem alınmaması halinde konuyu 13-14 Eylül tarihlerinde yapılacak olan Avrupa Birliği maliye bakanları toplantısında gündeme getirecek.

Bu arada Avrupa Birliği, Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) ile ticari ilişkileri güçlendirecek bir anlaşma imzalamaya hazırlanıyor. Dünya'nın akciğeri olarak bilinen Amazon ormanları yangınlarına tepki gösteren bazı AB ülkeleri Mercosur anlaşmasını imzalamaya yanaşmıyor.

 

Konu AB dışişleri bakanlarının gündeminde

1 Temmuz tarihinden bu yana Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Finlandiya, Amazon'da orman yangınlarına karşı hükümet tarafından acilen önlem alınmaması halinde Avrupa Birliği'nin Brezilya'dan sığır eti ithalatını durdurmasını istiyor.

Finlandiya maliye bakanı Mika Lintila sosyal medyada paylaştığı mesajda "Avrupa Birliği ve Finlandiya Brezilya'dan sığır eti ithalatını acilen durdurmanın yollarını aramalı" ifadelerini kullandı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının perşembe günü konuyu ele alacağını ifade etti. Finlandiya Başbakanı Antti Rinne de "Avrupa Komisyonu ile görüştüm, bu yönde olumlu adımlar atacaklarını ümit ediyorum...İklim değişikliği ile mücadele kapsamında dünya bu yangınlara göz yummamalı" dedi. Bir Avrupa Komisyonu sözcüsü Finlandiya'nın önerisini araştıracaklarını ifade etti.

 

Fransa ve İrlanda, AB-Mercosur ticaret anlaşmasını imzalamak istemiyor

Fransa ve İrlanda, Brezilya hükümetinin orman yangınlarını söndürme çabalarını artırmaması halinde AB ve Güney Amerika Ortak Pazarı Mercosur arasındaki ticaret anlaşmasını imzalamayacaklarını duyurdu.

İrlanda başbakanı Leo Varadkar "Brezilya çevreyi korumaya yönelik taahhütlerini yerine getirmezse, İrlanda'nın AB-Mercosur serbest ticaret anlaşmasını imzalaması mümkün görünmüyor." dedi.

Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bu yönde bir açıklama yaptı. Macron Fransa, bu koşullarda, Mercosur anlaşmasına tamamıyla karşı çıkacak." şeklinde konuştu.

Almanya ve Norveç Brezilya'ya yardımlarını dondurdu

Almanya'nın ardından 'en büyük bağışçı' ülke Norveç de Amazon Fonu'na aktardığı yıllık 30 milyon euroluk desteği askıya aldı. Amazon Fonu, 2008 yılında dünyanın akciğerleri olarak adlandırılan ormanlarla ilgili projelere bağış toplamak için kuruldu. Berlin ilk aşamada orman koruma ve biyoçeşitlilik programları kapsamında Brezilya'ya aktarılan 35 milyon euro ödemeyi, ormanlardaki durum düzelene kadar askıya aldı. Almanya'nın ardından 'en büyük bağışçı' ülke Norveç de Amazon Fonu'na aktardığı yıllık 30 milyon euroluk desteği dondurdu.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro bu duruma tepki göstererek Almanya ve Norveç'in öncelikle "kendi çevre sorunlarına odaklanması" gerektiğini söyledi.

Bolsonaro ayrıca "Kuzey Kutbu'nda balinaları öldüren Norveç değil mi? Orada petrol araştırması da yapmıyor mu? Alın parayı Angela Merkel'in Almanya'yı yeniden ağaçlandırmasına yardım edin." dedi.

Macron orman yangınlarının G7 zirvesinde öncelikli olarak ele alınması gerektiğini söylemi, Bolsonaro da Macron için "sömürgeci bir zihniyete sahip" ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü