Amedspor Başkanı Nurullah Edemen, Sivas maçına çıkmama kararını Tigris Haber'e değerlendirdi. Dikkat çekici ifadeler kullanan Edemen, "Bize başka yol bırakmadılar. Yasak devam ederse aynı adımları atmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Deplasman seyirci yasağının Türkiye’de sadece Amedspor’a uygulandığını belirten Edemen,”Bize başka yol bırakmadılar. Dikkat çekmek için bunu yapmak zorundaydık. Yasak kararı Bodrum deplasmanında da devam ederse ligden ihraç edilme pahasına sahaya çıkmayacağız” dedi.
Karar, spor camiasını ikiye böldü
Pazar günü deplasmanda oynaması gereken Sivas Belediyespor maçına çıkmayarak dikkat çeken ve bu durumu son 2.5 yılda uygulanan deplasman taraftar yasaklarına bağlayan Amedspor’un bu tutumu haftanın en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Spor kamuoyu, tarihi karar sonrasında ikiye bölündü. Bir kısım spor adamları ve sporseverler, anlamsız şekilde verilen taraftar yasaklarının bardağı taşırdığını dile getirerek yönetimin kararına destek verirken, bu durumun haksız uygulamalara karşı bir duruş anlamı taşıdığını dile getiriyor.
Karşı çıkanlar ve pankart iddiası
Bir kısım spor adamları ve sporseverler ise taraftar yasağının haksızlık olduğunu ancak bu kararın hem zamanlama hem de kulübün ligdeki konumu açısından büyük riskler taşıdığına dikkat çekerek yanlış olduğu görüşünde birleşiyor. Onlara göre bu karar kulübü ve kenti çok zor durumda bırakacak.
Bir de sosyal medya ve ulusal basında yer alan iddialar var. Bu iddialara göre Amedspor,TFF’nin Afrin operasyonuna katılan TSK’ya destek amacı taşıyan ve tüm kulüplerin sahaya çıkmasını zorunlu kıldığı pankartı taşımamak için son anda sahaya çıkmadı. Amedspor yönetimi, çirkin ve hezeyan olarak nitelendirdiği bu iddiaları kesin dille reddediyor.
‘Amedspor isminden sonra baskılar başladı’
Peki bu tarihi kararı alan Amedspor yönetimi ne düşünüyor. Gazetemiz konuyu Başkan Nurullah Edemen’e sordu, Edemen çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Kulübün ismi Amedspor olduktan sonra çeşitli baskılarla, haksız uygulamalarla ve ötekileştirmelerle karşılaştıklarını belirten Edemen,” Hem TFF hem de devlet organları tarafından bunlara maruz kaldık. Deplasmana gittiğimizde maruz kaldığımız baskılar ve ırkçı saldırılar var. Amedspor olduktan sonra 60 deplasman maçı oynamışız, bunların 41’inde deplasman seyirci yasağı gelmiş bize. Fenerbahçe ile İstanbul’da ve Bursaspor ile Bursa’da oynadığımız maç dahil. Bu istatistik Türkiye’nin hiçbir takımı için yok. Herhangi bir takım için de yok, yine bu kentin diğer takımı olan Diyarbekirspor için de yok” dedi.
‘Bize karşı yıldırma politikası var’
Amedspor’a karşı farklı bir tutum sergilendiğini anlatan Edemen, sözlerine şöyle devam etti;”Bu kadar haksızlığa maruz kalıyorsanız doğal olarak art niyet arıyorsunuz. Size yapılan bir baskı, haksız kararlar, yıldırma politikası var. Buna karşı bizim için hakkımızı aramamız, eylem biçimi, duruş sergilememiz gerekiyordu. Bununla ilgili İçişleri Bakan Yardımcısı ile görüştük, ilgili valiliklerle sürekli diyaloğ haline girdik, TFF ile ilgili gittik sıkıntımızı anlattık. Ki bu kararlar TFF’nin aldığı kararlar değil. Kendi il valimizden destek almaya çalıştık, milletvekillerimizden destek almaya çalıştık. Hiçbir şekilde olumlu yaklaşım görmedik.”
‘Farklı tepkiler denedik ama olmadı’
Daha önce yasaklara karşı farklı tepkiler ortaya koyduklarını ancak sonuç alamadıklarını dile getiren Başkan Edemen, sonunda patlama noktasına geldiklerini söyledi. Edmen,”Fenerbahçe ile Diyarbakır’da oynadığımız maçta güvenlik nedeniyle yasak geldi, sahada bir dakika hareketsiz durma eylemi yaptık. Tuzlaspor maçında aynı eylemi tekrar ettik. Canlı yayınlanan Eyüpspor ve diğer maçlarda gol sonrası boş tribünlere futbolcular giderek sanki seyirci varmış gibi sevindi. Futbol taraftarla güzeldir diye maçlara pankartla çıktık. Çeşitli protesto ve dikkat çekecek eylemler yaptık ama bunların hiç birinden sonuç alamadık. Daha önce, hatta Fenerbahçe maçı öncesinde “gerekirse sahaya çıkmayız” demiştik. Her yolu denedik. Ama Sivas maçı öncesinde yine yasak kararı gelince artık canımıza tak etti.” İfadelerini kullandı.
‘Maça çıkmama kararını cumartesi gecesi aldık’
Maça çıkmama kararını iki gün boyunca tartıştıklarını ve nihayetinde dikkat çekmek için bu kararı aldıklarının altını çizen Edemen,”Yapabileceğimiz her hangi bir eylem biçimi ya da protesto biçimi kalmadığı için en çok böyle dikkat çekeriz diye düşündük ve böyle bir karar aldık. Yasak kararı Perşembe gecesi gelmişti ama benim haberim Cuma günü oldu. O arada takım Cuma sabahı Sivas’a gitmişti. Maça çıkmama kararını en son Cumartesi gecesi saat 1.30’da aldık. İki gün boyunca tartıştık. 15 gün sonra yine Bodrum maçı var, yine seyirci yasağı kararı gelirse aynı eylemi tekrarlayarak yine sahaya çıkmayacağız.” dedi.
‘Yasak devam ederse tutumumuz değişmeyecek’
Yasakların devam etmesi halinde bu eylemi devam ettireceklerine dikkat çeken Edemen,”İki maç sahaya çıkmadığımızda TFF kurallar gereği bizi alt lige yani küme düşürecek. Tüm bunları biliyoruz. Ama bu sonuçta bir hak arayışıdır. Bir yerde çalışıyorsanız patronunuz hakkınızı yiyorsa,2-3 ay maaşınızı ödemiyorsa ne yapacaksınız?.Mecbur kalıp bir tepki eylemi geliştireceksiniz. Biz hakkımızı aramak ve dikkat çekmek zorundayız, bunun sonucu ne olur bilemeyiz. Amedspor’un Türkiye’nin her hangi bir takımından bir farkı ve farklı bir özelliği yoktur. Ve Türkiye’deki diğer kulüplerin de Amedspor’dan bir farkı yoktur. Eğer bu haksızlık, bu çifte standart başkasına uygulanmayıp sadece bana uygulanıyorsa burada bir sorun var demektir. Bu sorunu aşmak zorundayız. Biz burada nasıl gelenlere saygı gösteriyorsak biz de deplasmana gittiğimizde aynı saygıyı görmek istiyoruz.” şeklinde görüş belirtti.
‘Diyarbakır’a gelen takımlar hiçbir sorun yaşamıyor’
Diyarbakır’a gelen takımların hiçbir sorun yaşamadığını anlatan Edemen, aynı hakkın deplasmanda kendilerine verilmesini istediklerinin altını çizdi. Edemen,”Bu karardan sonra TFF veya başka birileriyle her hangi bir görüşmemiz olmadı ama hafta içinde ne olur bilmiyorum. Bazı görüşmelerimiz olacak. Seyirci yasakları TFF ile ilgili değil. İçişleri Bakanlığı’na bağlı valilik ve kaymakamlıkların, spor güvenlik kurullarının aldığı kararlardır. Bu hakkın bize de verilmesini istiyoruz. Bizim seyircimiz de deplasmana gidebilmelidir. Valilik ve kaymakamlıkların güvenlik gerekçesini kabul etmiyoruz. Bu milleti, ülkeyi aciz duruma düşürme hakları yok. En sıkıntılı süreçlerde bile Diyarbakır’a gelen takımlar sorun yaşamadan ayrılabiliyorsa, valiliğimiz, emniyetimiz en iyi şekilde önlem alıyorsa gideceğimiz yerlerde de tedbir alınabilir, Amedspor taraftarının takımını izleme ve destekleme hakkı tanınabilir. “ dedi.
‘Bizim güvenliğimizi nasıl sağlayacaksınız?’
Daha önce deplasman maçlarında her türlü hakarete,saldırıya maruz kaldıklarını ve bu yüzden gelecekle ilgili kaygıları olduğunu anlatan Edemen,”Sen işin ucuzuna kaçıp 200-300 seyircinin güvenliğini sağlayamıyorsan sen yarın Amedspor’un futbolcu,teknik heyet ve yöneticisinin güvenliğini nasıl sağlayacaksın?. Zaten bunu Ankara’da veya başka yerlerde yaşadık. Sahaya kadar girip fiziki saldırıya kadar gelişen eylemler gördük. Biz nasıl rahat olacağız o zaman?” ifadelerine yer verdi.
‘Pankart iddiaları kabul edilemez’
Amedspor’un, Afrin operasyonuna destek vermeyi içeren pankartı taşımamak için sahaya çıkmadığı yönündeki iddialara sert tepki gösteren Edemen, bunu dile getirenlerin art niyetli olduğunu kaydetti. Edemen,”Bu yeni bir süreç değil. 2-3 yıldır konuştuğumuz bir süreç. Eylemimizin iddia edildiği gibi TFF’nin hazırladığı Afrin operasyonu pankartı ile yani Mehmetçik’e destek pankartı ile hiçbir ilgisi yok. Bu eylemimizin oraya denk gelmesi, insanların bunu konuşuyor olmasını haklı kılmaz. Bunu düşünen ve olayı pankarta bağlayanları art niyetli görüyorum.
‘Biz siyasi oluşum değiliz, spor kulübüyüz’
Gerçekten Amedspor’u bir siyasal ortama çekmeye çalışıyorlar. Ben her defasında söylüyorum Amedspor siyasi bir kulüp değil, siyasi bir dernek ve örgütlenme değil. Biz sadece spor kulübüyüz. Bugüne kadar siyasetin içinde olmadık, bundan sonra da siyasetin içinde olmayacağız. Kendimize dair haklarımızı korumakta ve aramakta da sonuna kadar mücadele edeceğiz. Pankartla ilgili yorum ve iddialar tamamen art niyettir, Amedspor’u zora sokma girişimleridir. Bu zihniyeti protesto ediyorum, red ediyorum. Asıl sorun budur. Bizi farklı bir yere sokmaya çalışıyorlar. Bu zihniyetlerin sorgulanması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
‘Futbolcuların siyasi duruşları olabilir’
Türkiye’ye dönmeyeceğini ve takımdan ayrıldığını açıklayan Deniz Naki’nin açıklamalarıyla ilgili de konuşan Edemen, bu durumun futbolcuyu ilgilendirdiğini, kulüple ilgisi olmadığını söyledi. Edemen,”Futbolcular bireydir, insandır. İllaki kendine dair yaşam biçimi olabilir, siyasi duruşu olabilir, zaman zaman bunları deklare de etmiş olabilir. Bu tasvip ettiğimiz, arzu ettiğimiz, istediğimiz bir şey değil. Takımımızda Türkiye’nin dört bir coğrafyasında insanlar var. Hepsinin siyasi düşüncesi ve yaşam felsefesi muhakkak ki aynı değil. Bir kişi bunu yapmış diye kalkıp bu takımı oraya doğru ilişkilendirmek doğru değil. Bugün baktığımızda farklı takımlarda farklı işaretler çıkıyor ortaya. Bazı futbolcular gol attığında farklı siyasi partilerin, ideolojilerin hareketlerini yapabiliyorlar. Kalkıp bu takımı onunla örtüştürüyor musunuz?. Arda Turan gol attı Rabia işareti yaptı, diğer gol atıyor Bozkurt işareti yapıyor. Kalkıp tüm takımı, kulübü onunla bir tutarsanız bu doğru değil. Bu düşünce etik de değil zaten.” diye konuştu.
‘Naki’nin açıklamaları bizi bağlamıyor’
Deniz Naki’nin ülkeye dönmeyeceğini basından öğrendiklerinin altını çizen Edemen,”Deniz Naki kararını vermiştir, 1.5 aydır Almanya’dadır, gelip gelmeyeceğini biz de bilmiyorduk ve sadece basından takip edebiliyorduk. Talihsiz olaylar yaşadı. Şimdi ben kulüp olarak bu açıklama ile ilgili bir şey yapmamışım, arkasında durup onunla ilgili açıklama yapmamışım. Almanya’da, kaç bin kilometre uzaklıkta düşüncesini ifade etmiş, doğru veya yanlış. Kabul edersiniz ya da etmezsiniz ama bunu kulüple bağdaştırmak doğru değil.” ifadelerini kullandı.
‘Futbolcular üzüldü ama saygı gösterdi’
Maça çıkmama kararına futbolcuların da saygı gösterdiğini vurgulayan Edemen, futbolcuların da taraftar yasaklarına karşı tepkili olduğunu anlattı. Edemen,”Futbolcu kardeşlerimizin çok isteyebileceği, hoşlarına gidebilecek şeyler değil. Futbolcu çıkıp top oynamak ister. Ama biz onların da futbolcu olarak taraftarla bütünleşmeleri gerektiğine inanıyoruz. Onlar da her yerde taraftarla olmak istiyor. Deplasmanda taraftar olduğunda nasıl farklı bir havaya, sevinç yumağına dönüştüklerini gördük. Her kadar üzülseler de sahaya çıkmama kararını saygı ile karşıladılar. Bir problem yaşamadık. Yaşamayacağımızı da düşünüyorum. Çünkü bu tamamen hak aramakla ilgili bir duruştur. Bunu futbolculara deklare ettik zaten.” dedi.
Sıddık :’Kimse farklı yere çekmesin’
Futbolculardan Sıddık İstemi ise Türkiye’de sadece Amedspor’lu taraftarlara deplasman yasağı konulmasının haksızlık olduğunu belirtti, futbolcular olarak yönetimin aldığı kararı desteklediklerini kaydetti. İstemi,”Bu yasaklar 2.5 seneden beri devam ediyordu. Daha önce farklı tepkiler gösterdik. Maça başlarken 1 dakika hareketsiz durduk, boş tribünlere gol sevinci yaptık. Bunlar gibi birçok tepki verdik ama hiç biri karşılığını bulmadık. Cuma gününden Sivas’a gittik, maç oynamaya gittik. Kimse farklı yerlere çekmesin. Sonra yönetimimizin maça çıkmama kararı geldi ve bize iletildi. Biz de otelden hiç sahaya uğramadan direkt Diyarbakır’a döndük.
‘Bu hakkı bize fazla görmeyin’
İster istemez futbolcu her maça çıkmak ister, oynamak ister ama artık ciddi bir tepkinin verilmesi de gerekiyordu. Yerinde olduğunu düşünüyorum. Baskılar çok fazla artmıştı. Bu yasaklar sadece Amedspor’a uygulanıyor. Yönetimimizin aldığı kararı biz de uyguladık. İnşallah bundan sonra bize karşı farklı bir bakış açısı olur. Bu yasakların kalkmasını ve taraftarımızla her yerde bütünleşmek istiyoruz. Buna kent, taraftar ve takım olarak hakkımız var. Bunu bize fazla görmesinler” dedi.