Anayasa Komisyonu: Kürtler kaç kişiyle temsil ediliyor? Ülkenin adı ne olacak?

BM Cenevre Ofisi'nde Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının ikinci turu toplantıları da tarafların uzlaşamaması nedeniyle tıkanma aşamasına gelirken Anayasa Komitesi'nde Kürtlerin iki temsilci ile yer bulmasına yönelik eleştirilere yanıt geldi.

Haber Merkezi- Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının ikinci turu toplantıları da tarafların uzlaşamaması nedeniyle tıkanma aşamasına gelirken Anayasa Komitesi'nde Kürtlerin iki temsilci ile yer bulmasına yönelik eleştirilere yanıt geldi.

Muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Konseyi Sözcüsü ve Anayasa Komitesi üyesi Yahya el Aridi, "Anayasa Komitesi’nde Kürt kardeşlerimiz var. 45 kişilik daraltılmış komitede de yer alıyorlar. Ayrıca Suriye rejimi heyeti içerisinde de yer alıyorlar. Sorun sayı ile alakalı değil, eşit yurttaşlık haklarıyla alakalıdır. Kürtlere yapılan haksızlığı göz önünde bulunduruyoruz ve bu bizim için temel meselelerden biri. Suriye müzakere heyetinin görüşmelerinin büyük çoğunda bu konu ele alınmıştır" dedi.

25 Kasım'daki ilk tur görüşmeler de, Şam heyetinin Türkiye'nin Kuzey Suriye harekatının kınanması talebi karşısında, 'muhalif'lerin bu öneriye karşı çıkması nedeniyle kilitlenmişti.

Yetkililere göre, Suriye hükümeti yeni anayasa için 2012'de yazılan anayasanın baz alınmasını istiyor ancak muhalifler yeni anayasa yazılmasından yana. 

Komitenin çalışmalarıyla ilgili konuşan el Aridi, "150 kişilik komitede yer alan tüm üyelerin görüşleri alınmasa da görüşler hukuki, siyasi ve anayasal konular şeklinde üç sınıfa ayrıştırıldı. Görüşmelerin ikinci tutu başlarsa eğer bu konular ele alınacak. Ancak rejim temsilcileri 2012’de yazdıkları anayasanın esas alınmasını istiyor. Muhalefet olarak biz de yeni bir anayasa yazılmasından yanayız" diye konuştu.

El Aridi, "Biz Suriye’nin bütün Suriyelilerin olmasını savunuyoruz. Tüm bileşenler, Arabı, Kürdü, Asuri-Süryanisi ve diğer tüm etnik ve dini inançları yasalar karşısında eşit olmalı. Bizce insan her şeyin üzerinde olmalı. Biz Kürtlere yapılan haksızlığın farkındayız ve geçmişte onlara çok büyük haksızlık yapıldığını biliyoruz. Bir daha Kürtlerin böyle bir haksızlığa maruz kalmaması gerektiğini vurguluyoruz. İsim için de, Arap Cumhuriyeti, Suriye Cumhuriyeti veya başka bir ismin yazılması konusunu görüşmelerde ele alacağız. Bu konuda henüz herhangi bir anlaşma veya karar bulunmuyor" yorumunu yaptı.

"50 kişilik müzakere heyetimizde yer alan Kürt kardeşlerimizden isteğim şu; bırakın Kürt olmayan üyelerimiz Kürtleri savunsun" çağrısı yapan el Aridi, "Kürt olmayanlar Kürtlerin haklarının Kürt davasının savunucusu olsun. Suriye değişik halklar, inançlar ve renkler mozaiğidir. Hepsinin temsilcileri yer alırsa komite çok kalabalık olur. Konu seçimle alakalı değil. Suriye’nin durumu seçim yapılabilmesi için uygun da değildir" ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz

 

Siyaset Haberleri

Bakan Reşid: Vatandaşlardan nüfus sayımı için memleketlerine dönmelerini istiyoruz
Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta nüfus sayımı süreci başladı: 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi
İran ile Elon Musk 'arasında gizli görüşme'
Fransa, 40 yıldır cezaevinde tutulan FHKC üyesini serbest bırakıyor
Bakan Işıkhan: Belediyelere haciz işlemi başlatacağız