Ankara temaslarını tamamlayan Bass'tan SDG açıklaması

.

ABD Dışişleri Siyasi İşler Müsteşarı, çevrimiçi basın toplantısında, özellikle Ankara ile SDG konusunda ne görüştüğüne dair sorularla karşılaştı. 'Suriye'de IŞİD'in dirilmemesi gerektiğini' vurgulayan Bass, Ankara'nın 'SDG'deki PKK'lilerin Suriye'yi terk etmesi' görüşüne destek verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı John Bass, Ankara'ya son bir ay içinde yaptığı ikinci ziyaret kapsamında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in yanı sıra Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Dışişleri Bakan Yardımcıları Nuh Yılmaz ve Burhanettin Duran ile görüştü. Ankara'daki temaslarını tamamlamasının ardından çevrimiçi basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bass, Türkiye’nin güvenlik endişelerini anladıklarını, ancak Suriye'deki geçiş sürecinin IŞİD'in yeniden canlanmasına yol açmayacak şekilde ilerlemesi gerektiğini söyledi.

'Suriye'nin kendisi, komşuları veya diğerlerine tehdit oluşturmamalı'

Ankara'daki yetkililerle Suriye'de geçiş döneminin nasıl desteklenmesi, Şam'daki geçici hükümetin halkın acil ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için ABD ile diğer ülkelerin hangi adımları atması gerektiğine odaklandıklarını aktaran ABD'li diplomat, "Geçiş sürecinin IŞİD’in yeniden canlanmasına veya Suriye'deki diğer yabancı terör örgütlerinin Suriye'nin kendisi, komşuları veya diğer ülkelere tehdit oluşturacak şekilde yeniden canlanmasına yol açmaması için atılması gereken somut adımları ele aldık" dedi.

'Güvenliği sağlama, Suriye hükümetine devredilmeli'

"Ankara'ya Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) omurgasını oluşturan YPG ile ilgili sorunun çözümü için ne gibi somut öneri sundukları" sorusu üzerine Bass şunları söyledi:

"ABD olarak Suriye'deki durumun hiçbir komşusuna, bölgedeki diğer ülkelere veya herhangi bir başka ülkeye tehdit oluşturmaması gerektiğine inanıyoruz. YPG'nin veya diğer yabancı terörist savaşçıların Suriye'deki varlığı görüşmelerimizin temel odak noktası oldu. Suriye'de güvenliği sağlama sorumluluğunun ülkenin farklı bölgelerindeki silahlı gruplardan tekrar ulusal hükümete devredilmesini sağlayacak yollar üzerinde çalışmaya dikkatli şekilde odaklandık."

"Bu konuyu ele almaya gelecek günler ve haftalarda devam edeceğiz. Geçiş dönemi karmaşık bir süreç. Yeni hükümetin ülke çapında güvenliği sağlama sorumluluğunu üstlenmesine Türkiye dahil tüm ülkelerin yardımcı olması önemli."

'Ayrımsız tüm yabancı teröristler Suriye'yi terk etmeli'

Bir gazetecinin "Ankara'nın SDG içinde Suriyeli olmayanların, PKK'lilerin ülkeyi terk etmeleri gerektiği görüşüne ilişkin Washington'la arasında uzlaşı olup olmadığını" sorması üzerine ABD'li diplomat, şöyle konuştu:

"Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın belirttiği gibi Türkiye hükümetiyle ve diğer bazı hükümetlerle, Suriye'nin gelecekte yabancı terör örgütleri veya yabancı terörist savaşçılar için güvenli bir sığınak olmaması gerektiği konusunda hemfikiriz. Suriye'de bulunan her yabancı teröristin ülkeyi terk etmesi gerektiğine inanıyoruz."

"Bu kişiler, Suriye’de bulunarak istikrarsızlığa yol açmamalı. Bu durum ister kuzeydoğu ister güneybatı ister güney veya güneydoğu Suriye olsun; Suriye'deki uzun vadeli istikrarsızlıktan yararlanan tüm yabancı teröristleri içeriyor. Aralarında seçim yapmıyoruz."

'ABD askeri varlığının istismar edilmesini istemiyoruz'

Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı İlham Ahmed'in "Türkiye’nin güvenlik endişelerini ele almak amacıyla ABD ve Fransız askerlerinin Suriye’nin kuzey sınırını güvence altına alması konusunda görüşmeler yapıldığı" açıklamasının hatırlatılması ve buna Ankara ile Washington'ın bakışının sorulması üzerine ABD'li diplomat şunları söyledi:

"Fransız hükümeti adına hiçbir düzeyde konuşamam. Kendi hükümetimle ilgili söyleyebileceğim şey, yabancı teröristlerin, PKK dahil olmak üzere, zaman zaman Suriye'deki durumdan yararlanması ve Suriye'deki bu geçiş döneminin Türkiye, Irak veya Suriye'nin herhangi bir komşusuna ek riskler oluşturmamasının önemini göz önünde bulundurarak, Türkiye hükümetinin çok gerçek güvenlik endişelerine yoğun şekilde odaklandığımızdır."

"Yanısıra bazı insanların, bazı hükümetlerin ABD askerlerinin varlığını güvence olarak görebileceği dinamiklerin farkındayız. Bazı grupların veya bireylerin ABD güçlerinin varlığından yararlanarak Türkiye dahil komşu ülkelerden birinin güvenliğini baltalayan faaliyetlerde bulunmaya çalışabileceğinin de farkındayız ve bunu görmek istemiyoruz. Bu bakış açısının bir sonucu olarak, Suriye içindeki ABD güçlerinin varlığında ve faaliyetlerinde yapabileceğimiz herhangi bir düzenlemenin komşu ülkeler için risk veya tehlikeyi artırmadığından emin olmak için çok dikkatli davranıyoruz."

Abdi, 'Suriyeli olmayan Kürt savaşçıların gidişine' yeşil ışık yakmıştı

SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, 20 Aralık'taki açıklamasında, Türkiye ile olası ateşkes uygulandığında "Suriyeli olmayan Kürt savaşçıların bölgelerine dönmeleri için çalışmalar yapabiliriz. Bunların bir kısmı geri döndü, bir kısmı da geri dönmek istiyor" demişti.

Bass, ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının IŞİD tehdidinden kaynaklandığını yineleyerek "IŞİD'in geçmiş yıllarda yarattığı oluşumla mücadele etmek ve IŞİD'in istikrarsızlaştırdığı ülkelerin hükümetlerini bundan kurtarmak için herkesin uzun zaman çaba harcadığını ve eski günlere dönülmesini istemediklerini" anlattı. (DW Türkçe, Dış Haberler)

ORTADOĞU Haberleri

Altan Tan: "Suriye Arap Cumhuriyeti" olmaz!
WSJ: "Arap ülkeleri, Suriye'de Türkiye'yle nüfuz mücadelesine girdi"
Afrinli Kürt vatandaş köyüne yerleştirilen Arap tarafından öldürüldü
Adil Baxewan: Neçirvan Barzani, Türkiye ve Rojava ile doğrudan görüşmeler yapıyor
Dürzi komutan: HTŞ’nin Süveyda’ya girmesine izin vermeyeceğiz