Ankara’dan Fransa’nın ‘Kürt tarihi dersi’ne tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransa’da okutulacak lise son sınıf tarih-coğrafya ders kitabında “Kürtler ve Kürt Meselesi” adlı derse tepki göstererek, bunun “PKK/YPG bölücü ideolojisi” olduğunu ve “gelecek kuşaklar için ciddi tehlike ol

Hami Aksoy, Fransa’da okutulacak lise son sınıf tarih-coğrafya ders kitabında “Kürtler ve Kürt Meselesi” adlı dersin müfredata alınması hakkındaki soruya yazılı cevap verdi.

Fransa’da liselerde okutulmak üzere hazırlanan ders kitabında, Kürtlerle ilgili olarak tarih dersinde yer alan ifadelerin “PKK/YPG’nin bölücü ideolojisi doğrultusunda” olduğunu savunan Aksoy, "Fransa'nın yürüttüğü resmi politikanın bir sonucu olan bu terör propagandası, Başkanlık saraylarında terör örgütünün sözde temsilcilerini ağırlayanlardan alınan cesaretle yapıldığı aşikardır” ifadelerini kullandı.

Aksoy açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Fransa’nın, dış politika tercihlerini hemen her konuda Türkiye karşıtlığı üzerine inşa etmesi ve bu yapılırken, tarihi gerçekler ile hukukun çarpıtılmasına teşebbüs edilmesi endişe vericidir.

Fransız makamları, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz terörle mücadele harekatlarımızı işgal girişimi olarak nitelemişlerdi. Bu asılsız ithamların arkasında, terör devleti kurma planlarına Barış Pınarı Harekatımızla vurduğumuz darbeden kaynaklanan derin hayal kırıklığı yatmaktadır.

Fransa’nın Türkiye’nin ulusal güvenliğine karşı hayati bir tehdit oluşturan terör örgütüne destek olma ve PKK/YPG ile Suriyeli Kürtleri bir tutma hatasında ısrar etmesine ilişkin geçmişte yaptığımız açıklamalardaki görüşler ve uyarılar geçerliliğini korumaktadır.

Muhteris siyasetçi ve yöneticilerin gelecek nesilleri nefretle zehirleyerek sorumsuzluklarını daha da derinleştirmeleri insanlık adına endişe vericidir.

İdeolojik dogmaların ve siyasi menfaatlerin ders kitaplarında bu denli çarpıtılarak sunulması gelecek kuşaklar için ciddi tehlike oluşturmaktadır. Eğitim alanındaki bu yanlıştan bir an önce dönülmesi için konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz.”

Fransa’da Kürt tarihi eğitim müfredatına alındı

Fransa'da lise son sınıfta tarih dersleri için hazırlanan bir yardımcı ders kitabında "Kürtler ve Kürt Meselesiadıyla bir bölüm yer aldı.

Fransa Eğitim Bakanlığının müfredatında olmayan ancak 2020-2021 eğitim yılı için yardımcı kitap olarak hazırlanan eğitim materyali Belin Yayınevi tarafından basıldı.

Dersin içeriğinde, Kürtlerin 40 milyon nüfusu ile dünyada devleti olmayan en büyük halk olduğu ve çoğunluğunun Sünni mezhebine bağlı olduğu yer alıyor. Kürtlerin yüz yıldır bağımsızlık için mücadele ettiği belirtilen kitapta, Kürdistan topraklarını egemenliği altında bulunduran ülkelerin bu çabalara karşı çıktığı belirtildi. Ancak Saddam rejiminin devrilmesi ve Suriye’nin yıkılmasının Bağımsız Kürdistan umutlarını dirilttiği ifade edildi.

Dersin bir bölümünde de “Ortadoğu’daki çekişmeler Kürt devletinin kurulmasına olanak sağlar mı?” sorusu sorulmuş.

 

Kurdistan Haberleri

Xûşka Nadia
ABD’li senatörden Türkiye'ye Rojava uyarısı: Kürtlere dokunmayın
KDP Süleymaniye’de, KYB Erbil’de yeni hükümet için müzakerelere başladı
Alman Mahkemesi: Türkiye demokratik hukuk devleti değil
Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri