AP'den Türkiye'ye çağrı: Siyasi tutukluları serbest bırakın

.

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Brüksel'de temaslarda bulunduğu saatlerde Avrupa Parlamentosu (AP), başta Selahattin Demirtaş olmak üzere Türkiye'deki siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Çavuşoğlu'nun Brüksel'de temaslarda bulunduğu saatlerde Avrupa Parlamentosu başta Selahattin Demirtaş olmak üzere Türkiye'deki 'siyasi tutuklu' olarak nitelendirilen kişiler için sert bir karar aldı.

AB kurumlarınca hazırlanmış daha önceki Türkiye raporları da göz önünde bulundurularak hazırlanan kararda, Demirtaş için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümleri kapsamında derhal koşulsuz bir biçimde serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

AP karar metninde ise şu ifadeler yer aldı:

“AP, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne 21 Mart 2021 tarihinde gerçekleşecek bir sonraki toplantılarında acil olarak AİHM'in Demirtaş kararının Türkiye tarafından reddinin görüşülmesi çağrısını yapar. Bakanlar Komitesi'nde AİHM Büyük Oturum kararının Türkiye tarafından uygulanmasını sağlamaya yönelik gerekli tüm uygun adımların atılacağından kuşku duymaz.

AP, AİHM kararlarının bağlayıcı olduğunu ısrarla hatırlatır ve bu da Türk yetkililerin Demirtaş'ı derhal serbest bırakması anlamına gelmektedir. Bunu yapmadığı süre boyunca Türkiye'nin hem AİHM hem de kendi iç hukukunu ihlal etmekte olduğunu hatırlatır.

Demirtaş'a yönelik tutum ve tavırdan ötürü Türk yetkililerini kınar. Demirtaş'ın hukuksuz tutukluluğunun 4 yıla uzatılması kendisine, ailesine ve siyasi partisine geri dönüşü mümkün olmayan zararlar açan zalimane bir siyasi cezalandırmadır. AP, Türkiye'ye Demirtaş ile ilgili daha fazla sindirmeye yönelik adımlar atmaktan geri durma çağrısı yapar.

AP, tüm AB yetkililerine, temsilcilerine ve üye devletlere buldukları her fırsatta Demirtaş'ın ve diğer tutuklu tüm insan hakları savunucularının, avukatların, gazetecilerin, akademisyenlerin ve siyasilerin durumu ile ilgili pozisyonlarını Türk yetkililere iletmeleri çağrısı yapar.

 AP, Türk yargısının ve yetkililerinin AİHM kararlarını önemsemeyen tutumları karşısında derin endişe duymaktadır. Türk alt mahkemelerinin de anayasa mahkeme kararlarına uymadığı artan sayıda örnekle görülüyor. AP, Türkiye'ye hukuka tam uyumlu şekilde hareket etme, hukukun üstünlüğünü, temel hakları, demokrasiyi ve azınlık haklarını güçlendirme çağrısı yapar.”

Siyaset Haberleri

BM: Suriye’yi de içine çekecek bölgesel savaş riski var
Emine Şenyaşar'a Meclis'te engel
AYM: "Soykırım" ve "katliam" ifadeleri yasaklamaya gerekçe olamaz
AKPM Türkiye Raportörü: AİHM kararlarına uyulması acil bir konu
Türkiye’de erişime engellenen web sitesi sayısı 1 milyonu aştı