Hong Kong merkezli Asia Times'ta yer alan "Suriye’nin Afrin'i şimdi yarım Arap şehri" başlıklı bir yazıda, nüfusunun neredeyse tamamı Kürt olan Suriye'nin Afrin kentinin,Türk kuvvetleri tarafından ele geçirildikten bir yıl sonra, bugünlerde kabaca yarısı Araplardan oluşan ve Özgür Suriye Ordusu cihatçıları ve aileleri için güvenli bir sığınak haline gelen bir yerleşim yerine döndüğü dile getirildi.
Türkiye’nin geçen yılki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçıları tarafından desteklenen Zeytin Dalı Operasyonu ile Afrin'i Kürt Halk Koruma Birimleri'nin (YPG) kontrolünden çıkardığı dile getirilen haberde, bu ay yayınlanan bir Birleşmiş Milletler raporunda, Afrin'de keyfi tutuklama ve yağmalamanın yaygınlaştığı ve sokaklardaki cihatçı militanların keyfi yönetimleri nedeniyle halkın ne yapacağı bilemez bir hale geldiğine dikkat çekildi.
Afrin’in eski sakinlerinin birçoğu Halep yakınlarındaki Şahba kampında yaşıyor, ancak kalanlar sınırsız kaçırma ve haraç tehdidiyle mücadele etmeleri gerektiğini söylüyorlar ve Asia Times’a göre Suriye’de zeytin mahsullerini satmaları yasak.
Asia Times'a konuşan ve güvenliği nedeniyle Lorain takma ismini kullanan bir Afrin'li Kürt bayan, “Şimdi başörtüsü (peçe) giyiyorum, ancak bunu inandığım için değil, zorunluluktan yapıyorum. Her gün evden çıktığımda, boynumun etrafında bir ilmik olduğunu hissediyorum, ”dedi.
İşsiz olan ve çocuğu okul çağına girmeden önce yurtdışına iltica etmeyi ümit eden Lorain, işgalcilerin çocuklarının, Afrin'in asıl sakinlerinin çocuklarından daha fazla olduğuna ve çocuklarına sınıfta baskı kurduklarını dile getirdi:
“Okullarda bile yerel halkın kızları ve işgalciler arasında birçok sorun var. Örneğin, çocuklara diyorlar ki: ‘Siz Kürtler kafirsiniz. Kot pantolon giyiyorsunuz, peçe takmıyorsunuz. Tanrı’dan korkmuyorsunuz. Son zamanlarda kızlardan birini döven bir öğretmen vakası bile var.”
Afrin sakinlerine göre, Türk makamları sivillere, operasyondan sonra geri dönmekte özgür olacakları konusunda güvence verdiler, ancak şimdi hala beklemeleri gerektiği söyleniyor,.
Halep Üniversitesi'nde bir profesör olan, şimdilerde ise sürgünde yaşayan bir gazeteciye dönüşe Amina Mesto, “Türk ordusu'nun, işgalden bir buçuk ay sonrasına kadar insanların gelmesini, evlerde mayın olduğu gerekçesiyle yasakladığını" vurguluyor
Bazı sakinlerin işgalin ardından Afrin ve çevresindeki köylerdeki evlerine geri döndüklerini, ancak evlerine Araplar ve Türkmenlerin el koydukları için girişlerinin yasaklandığı dile getiriliyor:
Şu anda Hollanda'da sürgünde yaşayan Afrinli Kürt Ferhad Jaffar bu duruma şöyle bir örnek veriyor: “Geri dönmek isteyen, kontrol noktalarında Özgür Suriye Ordusu tarafından durduruluyorlar. Beş kez deneyen ve her gelişinde geri dönmek zorunda kalan bir kuzenim var"
Asia Times’a göre, bazı Afrin sakinleri, Türk makamlarına mallarını geri alma ve 40.000 dolara kadar çıkan yağmalama ve kaçırma olaylarını önlemek için başvuruda bulundular. Ancak bu tür dilekçeler, yerel makamlar tarafından evinden zorla çıkartıldıktan sonra evini işgal eden yeni yerleşimci tarafından evi yıkılan yerel bir doktor olan Adnan Mualla'da olduğu gibi, pek sonuç vermiyor.