Askerlerle Kürt köylerine girmeye kalkıştılar, halk yolu kesip karşı çıktı

.

Irak ordusunun desteği ile Kerkük’ün Sergeran kasabası Gabare köyüne girmeye kalkışan ithal Araplar, köy halkının direnişi ile karşılaştı. Köylüler, “topraklarının Araplara tapulanmasına izin vermeyeceklerini” söyledi.

Kerkük’te, 16 Ekim 2017’den bu yana “Araplaştırma” politikası kapsamında asıl tapusu Kürtlere ait olan köylere ithal Arapların yerleştirilmesi çabaları zaman zaman gerginliğe yol açıyor.

Dün Dubiz ilçesi Sergeran kasabasına bağlı Gabare köyüne Irak askerlerinin koruması altında gelen Tarım İl Müdürlüğü ekipleri ile ithal Araplar, köyün girişinde halk tarafından durduruldu. Yolu kapatan kadın, çocuk, yaşlı ve gençler, askerlerle ekiplerin köye gitmesine izin vermedi.   

Rûdaw’a konuşan Gabare köyü sakinlerinden İhsan Abdulkadir, “Irak ordusunu üzerimize salmışlar. Atalarımın topraklarını elimden almak istiyorlar. Cesedimi çiğner, öyle alırlar” dedi.

Köy halkının direnişi ile karşılaşan asker ve Araplar, geri dönmek zorunda kaldı.

Pelkane köyünden destek için gelen Ahmed Pelkane, “Gelmiş elimizde yasal talimat var diyor. Madem talimat var neden döndünüz?” diye konuştu.

16 Ekim 2017’den sonra Kerkük’e vali olarak atanan Vali Rakan Cuburi, Arapların Kürtlerin arazilerini gasp etmesi planını yürürlüğe koymuş durumda.

Sergeran Meclisi eski üyesi Bedreddin Şemseddin de, “Bu polisin işi, yani geleceklerse arazi sorunu için polislerin gelmesi gerekiyor. Orduyu, askerleri getirmenin anlamı ne? Neden ordu bu işe müdahale ediyor?” diye sordu.

Sergeran’da bölgeye getirilen Arapların Kürtlere ait köylere yerleştirilmesi ve Kürt çiftçilerin arazilerine sahip çıkması planı, Irak parlamentosu seçimleri ile birlikte ortaya çıkan idari boşluktan da faydalanılarak devreye sokuluyor.

Kürtler sorunun çözümü için yeni parlamentonun göreve başlamasını bekliyor.

Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) Kerkük’te yeniden vekil seçilen Şaxewan Abdullah, “Köye gelen askeri birliğin komutanı kendi başına hareket etmiş. Üstlerinin bu durumdan haberi yok. Özellikle Arapları desteklemek için gelmiş ve bu nedenle hakkında soruşturma başlatılmalı. Ayrıca, Tarım Müdürlüğü’nün bakanlığa danışmadan kendi başına böyle bir talimat çıkarması yanlıştır” dedi.

Sergeran’a bağlı 42 köyde halk, Araplaştırma politikalarına karşı daha önce defalarca gösteri düzenledi, asker ve polislere karşı çıktı.

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi