Avesta Yayınları, Prix Voltaire ödülüne aday gösterildi

Kürtçe yayınlarıyla dikkati çeken Avesta Yayınları, yeni bir ödüle daha aday gösterildi.

Haber Merkezi - 2005 yılında Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) üyesi olan Amerikan Yayıncılar Birliği’nin (AAP) her yıl verdiği Jery Laber Uluslararası Yayınlama Özgürlüğü ödülü yayınevi, 2019’da “Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü”ne layık görülmüştü.

İndependent Türkçe’den Abdulhakim Günaydın’ın haberin göre Avesta Yayınları şimdi de Prix Voltaire ödülüne aday gösterilen yayınevleri arasında yer aldı.

Aday bilgisini resmi internet sayfasından duyuran Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), dört yayınevinin ödül için aday seçildiğini belirtti.

IPA yayınladığı açıklamada, “Yayımlama Özgürlüğü Komitesi (FtPC) son listeye kalanları ve finalde kazananı seçmekten sorumludur” ifadelerine yer verdi.

Açıklamaya göre, ödülü alacak yayınevini belirleyecek komitede; Arjantin, Mısır, Almanya, İtalya, Norveç, Kore Cumhuriyeti, Tayland, Türkiye ve ABD’den 9 yayıncı bulunuyor.

Bu yıl ki son listeye giren dört aday şöyle:

Avesta Yayınları (Türkiye)

Bay Chong Ton Sin (Malezya)

Liberal Yayınevi (Vietnam)

Maktaba-e-Daniyal (Pakistan)

Dünya Yayıncılar Birliği (IPA) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Kristenn Einarsson, “2020 IPA Voltaire Ödülü için kendilerini büyük risk altına atan 4 istisnai yayıncı son listeye kaldı. Cesaretlerini kutluyor ve dünya genelindeki yayıncılara örnek oldukları için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

2020 Prix Voltaire ödülü, 28-30 Mayıs tarihleri arasında Norveç Uluslararası Yayıncılar Kongresi’nde düzenlenecek törenle verilecek.

1995 yılında Abdullah Keskin tarafından kurulan Avesta Yayınları’nın merkezi İstanbul’da bulunuyor.

Çoğu Kürtçe ve Türkçe olmak üzere 700 civarında kitap yayınlayan Avesta’ya değişik tarihlerde birçok dava açıldı.

 

Kurdistan Haberleri

Xûşka Nadia
ABD’li senatörden Türkiye'ye Rojava uyarısı: Kürtlere dokunmayın
KDP Süleymaniye’de, KYB Erbil’de yeni hükümet için müzakerelere başladı
Alman Mahkemesi: Türkiye demokratik hukuk devleti değil
Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri