Avrupa Birliği’nden ırkçılığı önlemek’ için 5 yıllık eylem planı

Avrupa Komisyonu, ırkçılık ve ayrımcılığın önüne geçmek amacıyla alacakları önlem planını açıkladı.

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme kolu tarafından hazırlanan 5 senelik eylem planında mevcut yasal çerçevenin güçlendirilmesi, ırkçılıkla mücadele için bir koordinatörlüğün kurulması ve AB personelinin çeşitliliğinin artırılması gibi maddeler yer alıyor.

Konuyla ilgili konuşan Avrupa Komisyonu Şeffaflık ve Avrupai Değerler Başkan Yardımcısı Vera Jourova, son dönemlerde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa’da düzenlenen ırkçılık karşıtı gösteriler sebebiyle kanun koyucuların konu hakkında bir şeyler yapması gerektiğini söyledi.

Jourova artık hesap verme noktasına geldiklerini ifade ederek, “Dünya genelindeki protestolar bize açık bir mesaj gönderiyor. Değişimi şimdi yapmalıyız. Bu hiç de kolay olmayacak ancak değişim şart. Gerekirse mevzuatı güçlendirmekten çekinmeyeceğiz. AB Komisyonu, işe alma politikasını Avrupa toplumunu daha iyi yansıtacak şekilde uyarlayacak.” diye konuştu.

AB’nin Eşitlikten Sorumlu Komisyoneri Hela Dalli ise kimsenin ırkçı doğmadığını belirterek, “İnsanların doğasında ırkçılıkla ilgili kodlar yok. Bu, sonradan öğrenilen bir şey. Sizin nasıl yetiştirildiğinizle alakalı. Bugüne kadar öğrendiğimiz şeyleri unutma vakti geldi.” değerlendirmesinde bulundu.

Plan kapsamında, yeni işe alım politikalarının tanımlanması için gönüllü bir anket yapılacak ve komisyon personelinin çeşitliliğine ilişkin veriler bu çerçevede yeniden düzenlenecek.

Irkçılıkla mücadele için seçilecek yeni koordinatör, kıtadaki azınlıkların şikayetlerini dinleyerek farklı kültür ve ırktan vatandaşlara ait hakların AB yönetmeliğince yeterince yansıtılıp yansıtılmadığını denetleyecek.

Avrupalıların yarısı ülkelerinde ayrımcılık olduğunu kabul ediyor

AB ülkelerinde yapılan bir ankete göre, Avrupalıların yarısından fazlası, ülkelerinde ayrımcılığın yaygın olduğuna inandığını belirtiyor.

AB Temel Haklar Ajansı (FRA) tarafından yapılan başka bir anketlere göreyse, Kuzey Afrika kökenli insanların yüzde 45’i, Romanların yüzde 41’i ve Sahra altı Afrika kökenli insanların yüzde 39’u AB sınırları içerisinde yaşadığı bölgede ırkçı ya da ayrımcı eylemlere maruz kaldığını ifade ediyor.

/Kaynak: euronews/

 

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü