Avrupa Konseyi’nin yeni İnsan Hakları Komiseri: Michael O’Flaherty

.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliğine seçilen İrlandalı hukukçu, "Kuzey İrlanda deneyimi"nin yeni görevini kolaylaştıracağını, "barış süreci deneyimine sahip" olmasının köprüler kurmakta kendisine yardımcı olacağını söyledi.

İrlandalı insan hakları avukatı ve eski rahip Michael O’Flaherty, Çarşamba günü Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliğine seçildi. 

46 üyeli Avrupa Konseyi'nde İnsan Hakları Komiserliğini ilk kez bir İrlandalı üstleniyor. 

Avrupa Konseyi kurumsal yapısı içinde 1999'da oluşturulan İnsan Hakları Komiserliği'ne seçilenler altı yıl görevde kalıyor ve aynı göreve ikinci kez getirilemiyor. İnsan Hakları Komiserleri uluslararası alanda insan hakları savunuculuğu yürütmek, ulusal otoriteler ve sivil toplumla eşgüdüm içinde çalışmak, insan haklarının korunmasına ilişkin çabaların nasıl sürdürüldüğü konusunda raporlama ve tavsiyelerde bulunmakla görevli.

O’Flaherty: "İnsan hakları sisteminin reddi, bizi
insanlık onuruna götüren tek haritanın reddi olur"

Komiserliğe seçilmesi dolayısıyla Irish Times'a verdiği demeçte O’Flaherty “İnsan Hakları Komiseri'nin rolü özellikle günümüzde çok önemli, önümüzde sadece insan hakları ihlalleri yok, aynı zamanda sistemin kendisinin reddi var.” dedi. 

İrlandalı hukukçu sözlerini, “Eğer insan hakları sistemini reddedersek, insan onurunu gönendirmek için evrensel ölçekte kabul görmüş tek haritayı reddederiz ve bu bir felaket olur,” diye sürdürdü. 

“Toplumlarımızda özgürlüklerimiz ve haklarımıza dair [mevcut olan] şeylerin çoğu, Avrupa Konseyi sayesindedir.” dedi.

O’Flaherty kim?

64 yaşındaki İrlandalı hukukçu Komiserliğe, Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı Direktörü olarak görev süresini doldurduktan sonra getirildi. Daha önce Bosna-Hersek, Sierra Leone ve Asya Pasifik'te insan hakları operasyonları yürütmek de dahil 18 yıl boyunca farklı görevlerde Birleşmiş Milletler'de görev yapmıştı.

Galwayli O’Flaherty, 2011-2013 arasında Kuzey İrlanda İnsan Hakları Komisyonu'nun baş komiseri ve Nottingham Üniversitesi ile Galway Üniversitesi profesörü olarak görev yaptı.  1987'de Katolik rahip olarak din görevlisi olmuştu. Ancak 1990'larda insan hakları çalışmalarına başlamak üzere rahipliği bıraktı.

O’Flaherty, görev süresini dolduran önceki komiser Bosnalı insan hakları uzmanı Dunja Mijatović'in yerine İrlanda hükümetince aday gösterildi ve göreve İrlanda Dışişleri Bakanı (Tánaiste) Micheál Martin tarafından "son derece güçlü referanslara" sahip bir kişi olarak  önerildi.

İrlandalı aday, Çarşamba akşamı Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde kapanan oylama sonucunda kullanılan 211 oyun 104'ünü alarak Bulgaristanlı Meglena Kuneva ve Avusturyalı Manfred Nowak'ın önüne geçti ve göreve getirildi. Göreve 1 Nisan'da başlayacak.

"Kuzey İrlanda deneyimi hazırlık oldu"

O’Flaherty, kuzeydeki deneyiminin yeni görevi için temel hazırlık dönemi olduğunu belirtti ve "insan haklarının, bölünmüş topluluklar arasında köprüler kurma ve güven tesis etme misyonuna" tanıklık ettiğini, ve bu görevin bir İrlandalı tarafından yapılacak olmasının anlamlı olduğunu söyledi.

O’Flaherty, sonuçlar açıklandıktan sonra “İrlanda'dan gelmek, komiserin sömürgeci egemenlik tarihine sahip olmayan küçük bir ülkeden, tarih boyunca açlık dahil büyük zorluklar yaşamış bir ülkeden gelmesi demektir." dedi. 

“Belfast-Good Friday Anlaşması ve başka bir çok toplumun da karşılaştığı barış süreci deneyimlerine sahibiz.” diyen İrlandalı hukukçu, “Öncelikle Ukrayna halkının, insan haklarını savunmalıyız,” dedi. 

“Sonra diğer tüm sorunlarla başa çıkmalıyız: Toplumlarımızdaki şok edici düzeydeki nefret, antisemitizm ve islamofobideki artış, insanlar arasındaki eşitsizlikler, demokrasi ve hukukun gerilemesi.”

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü