Avrupa Süryaniler Birliği: Faili meçhul cinayetler aydınlatılsın

.

 Avrupa Süryaniler Birliği (ESU), 1990’lı yıllarda gerçekleşen ve Süryanileri de hedef alan faili meçhul ve gözaltında zorla kaybettirme olaylarının aydınlatılması çağrısında bulundu.

21-27 Mayıs tarihleri arasında tüm dünyada Uluslararası Kayıplar Haftası çerçevesinde anma ve etkinlikler düzenleniyor.

Gazete Sabro’nun haberine göre, Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) de bu vesile ile “Süryani Faili Meçhul Cinayetler Aydınlatılsın” başlıklı yazılı bir açıklama yayınladı.

1990’lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetlerin ve kayıpların ortaya çıkarılması için demokrasi güçleri ile mücadelelerini sürdüreceklerini belirten ESU, ayrıca destek çağrısında bulundu.

 “Yoğun bir göç dalgası başladı”

 “Son haftalarda Türkiye kamuoyunun ve medyanın geniş bir şekilde yeniden konuştuğu 1990’lı yıllardaki faili meçhul cinayetler, gözaltında kayıplar ve hak ihlalleri konuları, adaletin sağlanmadığı ve ilgili şahısların bugün dahi güç ve iktidar odaklarının merkezinde olduğu bir kez daha açığa çıkmaktadır” denilen açıklamada, 1990’lı yıllarda yaşanan 17 bine yakın faili meçhul katliam ve kayıplar içinde Turabdin bölgesi Süryanilerinin de hedef alındığı ve bu saldırılar neticesinde Avrupa’ya yoğun bir göç dalgası başladığı ifade edildi.

ESU, Yaklaşık 60 Süryaninin katledildiği bu katliamların aydınlığa kavuşmadığı ve Meclis altında yapılan taleplerin de cevapsız bırakıldığına değindi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

 “Güvenlik sorunu, düşük yoğunluklu savaş, paramiliter güçlerin varlığı 1990’lı yıllarda Turabdin bölgesinde Süryanileri ağır bir biçimde etkilerken, zorla köy boşaltmaları, zorla kaçırma, tehdit ve faili meçhul cinayetler ile önde gelen şahsiyetler hedef alındı ve öldürüldü. Turabdin’in farklı yerlerinde iş insanları, politikacılar ve meslek sahibi Süryaniler hedef alındı.

 “Turabdin Süryanileri yoğun bir şekilde bölgeyi terk etti”

 Özellikle, bugün Türkiye’de konuşulan ve medyada ismi geçen bazı şahsiyetlerin 1990’lı yıllarda resmi görevlerde bulundukları da ayrıca not edilmelidir. Yaşanan bu saldırı ve cinayetler sonrasında Turabdin Süryanileri yoğun bir şekilde bölgeyi terk ederek Avrupa ülkelerine yerleşti ve bununla beraber bölgedeki Süryani varlığı tehlike altında kalırken aynı zamanda Süryanilere ait köy ve mal mülklere ikinci taraflar el koymaya ve sahiplenmeye başladı.”

Hak ihlallerinin açığa çıkması çağrısında bulunan ESU, “Türkiye’de toplumsal barış, demokrasi, özgürlükler, Kürt sorunu ve temel hak ve özgürlükler sorunlarının sağlıklı bir şekilde işlemesi için 1990’lı yıllarda yaşanan hak ihlallerinin bütün yanlarıyla açığa kavuşması ve adalet talebinin net bir şekilde sağlanması zaruridir” dedi.

Açıklamada, “Bu süre zarfında, hem devlet içinde hem de devlet dışında varolan paramiliter ve karanlık güç odaklarının yapılanmaları, ilişkileri ve görevlerinin aydınlatılması Türkiye’deki hak mücadelesinin temeli olmalıdır” sözlerine yer verildi.

“Halkımızı bu mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz”

ESU son olarak, “Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) olarak yaşanan faili meçhul cinayetlerin ve kayıpların ortaya çıkması için demokrasi güçleri ile mücadeleyi sürdüreceğimizi belirtir ve halkımızı bu mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz” çağrısında bulundu.

1987 – 1998 yılları arasında Faili Meçhul Cinayetlerde hayatını kaybeden Süryanilerin Listesi

1987

Habib Ün (Midyat)

Aho Erdinç (Arbo)

Tumas Behnam (Derik)

Bahho Hure (Derik)

1988

Fehmi Yarar (Midyat)

1990

Yakup Görgün (Midyat)

Gevriye Bulut (Anhel)

Sami Bulut (Anhel)

Yusuf Aykıl (Arnas)

Edibe Aykıl (Arnas)

Melke Kahraman (Midyat)

Şemun Ünal (Bnebil)

Bahhe Akgül (Bnebil)

Yusuf Sürer (Bnebil)

Celil Büyükbaş (Bnebil)

1991

Ishak Tahan (Midyat)

Ferit Adil (Anhel)

Işmuni Adil (Anhel)

Mihayel Bayro (Idil)

1992

Simon Konutgan (İdil)

Fikri Akbulut (Midyat)

Yakup Yonatan (Kızıltepe)

Cırcıs Yüksel (Keleth)

1993

Aydın Aydın (Anhel)

Isa Koç (Anhel)

Aziz Kalaycı (Anhel)

Yusuf Özbakır (Anhel)

Gevriye Durmaz (Anhel)

Gorgis Savcı (Hah)

Georgis Baydar (Idil)

Hamdi Şimşek (Şırnak-Bespin (Görümlü))

Hikmet Şimşek (Şırnak-Bespin (Görümlü))

Hanna Aydın (Hah)

1994

Yakup Mete (Midyat)

Şükrü Tutuş (İdil)

Aziz Çiftçi (Mardin)

Eduard Tanrıverdi (Midyat)

1996

Yusuf Dildar (Hakkari)

Garip Marbel Taner (Hakkari)

Milad Ishak Yalda (Hakkari)

Viya Şoreş Iman (Hakkari)

Imal Gevergis Hanna (Hakkari)

1997

Iskender Aras (Doğançay)

Rehane Aras (Doğançay)

1998

Hanna Adikti (Bespin)

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap