Avrupa’da 10 çalışandan 1'i yoksulluk riski altında, Türkiye’de durum ne?

AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre 2018 yılında AB ülkelerinde çalışan 10 kişiden 1’i yoksulluk riski altında. 2008’de yüzde 8,6 olan bu oran 2018 yılında yüzde 9,5’e kadar çıktı.

Haber Merkezi- Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 10 çalışandan biri yoksulluk riski altında. 2017 yılında çalışanlarda yoksulluk riski oranı AB ülkelerinde yüzde 9,4 iken Türkiye’de yüzde 12,8 oldu. Çalışanlarda yoksulluk riskinde Romanya, Lüksemburg, İspanya ve Yunanistan, Türkiye’nin üzerinde yer aldı.

AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre 2018 yılında AB ülkelerinde çalışan 10 kişiden 1’i yoksulluk riski altında. 2008’de yüzde 8,6 olan bu oran 2018 yılında yüzde 9,5’e kadar çıktı.

Türkiye’ye ilişkin 2018 verileri ise henüz açıklanmadı. Türkiye ile Avrupa ülkelerinin karşılaştırmasını 2017 yılı verileri üzerinden yapmak mümkün.

Çalışanlarda yoksulluk riski hesaplanırken hane halkı geliri esas alınıyor. Medyan eşdeğer hane halkı gelirinin yüzde 60’ından az olan haneler, yoksulluk riski altında kabul ediliyor.

 

En yüksek risk Romanya’da en az Finlandiya’da

Eurostat’ın 2017 yılı verilerine göre çalışanlarda en yüksek yoksulluk riski yüzde 17,4 ile Romanya’da. İkinci sırada milli gelirin oldukça yüksek olduğu Lüksemburg (yüzde 13,7) var. Bu ülkeyi İspanya (yüzde 13,1) ve Yunanistan (yüzde 12,9) takip ediyor. Beşinci sıradaki Türkiye’nin ardından İtalya yüzde 12,2 ile altıncı durumda.

Çalışanlarda yoksulluk riski oranı Almanya’da yüzde 9,1, İngiltere’de yüzde 8,9 ve Fransa’da yüzde 7,3. En düşük risk ise yüzde 2,7 ile Finlandiya ve yüzde 3,5 ile Çekya’da.

Türkiye, gelir dağılımı eşitsizliğinde Avrupa ikincisi

Öte yandan, 34 Avrupa ülkesi içinde gelir dağılımı eşitsizliği sıralamasında Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de en zengin yüzde 20’lik nüfus, toplam gelirin neredeyse yarısını (yüzde 47,4) alıyor.

Eurostat’ın açıkladığı 2017 yılına ait Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde Sırbistan’ın ardından ikinci sırada bulunuyor. Gelir dağılımı, toplumdaki en yüksek ve en düşük gelire sahip grupların toplam gelirden aldıkları paylar karşılaştırılarak hesaplanıyor.

Euronews

 

 

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap