Avrupa’nın geri gönderdiği zehirli gıdalar kimin sofrasında?

.

Tarım zehirleri nedeniyle Avrupa ve diğer dünya ülkelerinden Türkiye’ye geri dönen gıda ürünleri rekor seviyeye ulaştı. Zehirsiz Sofralar Platformu sordu: “Zehirli ürünler kimin sofrasında?”

Zehirsiz Sofralar Platformu yaptığı yazılı açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığından gıda ürünlerindeki denetimi artırmasını ve gıda güvenliğiyle ilgili şeffaflık talep etti.

Açıklamada, pestisit nedeniyle 2021 yılında Avrupa Birliği ülkelerinden Türkiye özelinde 372 bildirim yapıldığına dikkat çekildi.

Tarım ve Orman Bakanlığının geri dönen ürünlere ne olduğunu açıklamadığını söyleyen Platform, zehirli ürün tespitinin son üç yılda üç katına çıktığına dikkat çekti.
 

Nedir?

Pestisitler tarımda çeşitli unsurlara karşı kullanılan zehirli kimyasal maddeler. Pestisitler bitkilere zarar veren böcek, mantar ve benzeri canlıları öldürür.

Faydalı böcekleri, kuşları etkilediği gibi başta çocuklar olmak üzere, herkesin sağlığını tehdit eder. Türkiye'de en çok kullanılan tarım zehirlerinin başında fungusitler (mantar öldürücüler) geliyor.

AB RASFF'ten korkutan veriler

Platform'un açıklamasında Avrupa Birliği (AB) Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalı üzerinden sunulan bilgiler şöyle:

• Türkiye'den ihraç edilen biber, mandalina, greyfurt, limon, portakal, asma yaprağı, üzüm, kuru incir, nar, baharat ve bitki karışımları, haşhaş tohumu, keçi boynuzu zamkı ve kimyonda tarım zehiri kullanıldığı ortaya çıktı.

• Geri dönen ürünlerde, çocuklar için oldukça zararlı ve Türkiye'de de yasaklı olan klorprifos, hormonal sistem bozucu pestisitler arasında bulunan prochloraz ve toplu arı ölümlerine sebep olduğu bilinen acetamiprid gibi tehlikeli zehirler de var.

• Türkiye'den ihraç edilen ürünlere dair sistemdeki veriler incelendiğinde, 2018'de 113, 2019'da 98, 2020'de 194 parti üründe limitlerin üstünde pestisit tespit edildi.

• 2021 yılında, 372 parti ürünün çoğunluğu sınır kapılarında reddedilerek Türkiye'ye iade edildi.

Türkiye pestisit bildirimiyle üçüncü sırada

AB RASFF portalında yayımlanan raporda, 2020 yılında en çok bildirim yapılan 10 konu başlığının 3'ünde Türkiye'nin ismi geçiyor.

Bu bildirimlerde 190 parti meyve ve sebzede pestisit, 58 parti meyve ve sebzede aflatoksin ve 38 parti tohum, kabuklu yemiş ve türevi ürünlerde aflatoksin tespiti olduğu görülüyor.

Hindistan'ın etilen oksit bildirimiyle ilk sırada, Polonya'nın salmonella bildirimiyle ikinci, Türkiye'nin pestisit bildirimiyle üçüncü sırada yer aldığı raporda, 2020 yılında en çok bildirim yapılan kategorinin meyve ve sebze olduğu belirtiliyor.

Türkiye tarım politikasını yenilemeli

Zehirsiz Sofralar Platformu, AB'den Türkiye'ye geri gönderilen ürünlerin akıbeti hakkında bilgi eksikliğine dikkat çekerek açıklamasına devam etti:

"Avrupa Komisyonu, 2019 yılında, Türkiye'den ithal edilen limon, yeşil biber, nar ve asma yaprağında tespit edilen tarım zehirleri sebebiyle bu ürünlerin daha sık analiz edilmesine karar verdi. Türkiye'nin tarımsal üretim potansiyeli yüksek olmasına rağmen, ihraç ürünlerinde pestisit kullanıldığının uluslararası ölçekte ortaya konması ülkenin ticari itibarını da zedeliyor.

"Pek çok ülke organik tarım, onarıcı tarım ve agroekoloji gibi tarım sistemlerine ve kültürel, biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele gibi alternatif teknik ve yöntemlere yönelirken; Türkiye de artık tarım politikalarını yenilemeli, ivedilikle daha fazla ekolojik ve ekonomik kayba ve hastalığa sebep olmadan bir stratejik eylem planı geliştirmeli."

#ZehirsizSofralar

Zehirsiz Sofralar Platformu'nun insana ve çevreye zarar veren tarım zehirlerinin yasaklanması için başlattığı Zehirsiz Kampanya'ya bugüne kadar 166 bini aşkın kişi imza desteği verdi.

Kampanya sayesinde pestisitlerin zararları konusunda kamuoyunda farkındalık yaratıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, AB geçiş sürecinde 200'ün üzerinde, Kampanya döneminde ise 27 pestisit etken maddesinin yasaklanmasına karar verdi.

Ancak kampanya talepleri arasında yer alan, Dünya Sağlık Örgütü'nün "son derece tehlikeli", "yüksek seviyede tehlikeli" ve "muhtemel kanserojen" olarak belirlediği 13 etken maddeden 9'u hâlâ yasaklanmadı.

Bianet

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi