AYM 'işkenceyi araştır' dedi, savcılık polisleri korudu

.

Karakolda kendisine elektrik verildiğini söyleyen M.B. suç duyurusunda bulundu. AYM takipsizlik veren savcılığa 'yeniden araştır' dedi. Ancak ikinci kez takipsizlik kararı verildi.

 İstanbul Fatih’te 2014 yılında karıştığı bir kavga sonucu gözaltına alınıp, emniyette kendisine elektrik verildiğini ve cinsel organına işkence edildiğini söyleyen M.B.’nin suç duyurusu hakkında savcılık 'kovuşturmaya yer yok' kararı verdi. M.B. bu karara itiraz ederek Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Anayasa Mahkemesi ise "kötü muamele yasağının ihlal edildiği" kararına vararak savcılığın yeterli delil toplamadığı yönünde değerlendirmede bulundu. Ayrıca AYM, savcılığın olayı yeniden soruşturması gerektiği yönünde karar verdi. Ancak savcılık olayı araştırmadan bir kez daha 'kovuşturmaya yer yok' kararı verdi.

ELEKTRİKLİ İŞKENCE, TERS KELEPÇE…

M.B. bir kavga sırasında İstanbul Fatih’te polisler tarafından kolları kıvrılarak ve darp edilerek gözaltına alındı. Karakola götürüldüğü esnada kameraların bulunmadığı bir noktada elleri arkadan kelepçelenerek karın boşluğuna elektrik şoku verildiğini, ayrıca cinsel organının sıkıldığını belirtti. M.B. işkenceye maruz kaldığını, onurunun kırıldığını söyleyerek hastaneden rapor aldı. M.B.’nin iddiasına göre polisler, ‘hakkımızda şikayetçi olma biz de senin hakkında şikayetçi olmayalım’ dedi. M.B. bunu kabul etmeyerek savcılığa polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak savcılık olayı soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi. M.B. de kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

AYM: KÖTÜ MUAMELE YASAĞI İHLAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi ise Anayasa’nın 17. Maddesi’nde yer alan ‘kimseye işkence yapılamaz’ ilkesini göz önünde bulundurarak 'kötü muamele yasağının ihlal edildiği' yönünde karar verdi. Ayrıca, savcılığın deliller kaybolmadan polis merkezindeki kayıtları incelemesi gerektiğini belirtti. Öte yandan AYM, savcılığın bu yönde çaba sarf ettiğine dair bir belge ya da bilgi bulunmadığını da söyledi. AYM, kötü muamele uyguladıkları belirtilen polislerin ifadelerinin alınmamasını da şöyle değerlendirdi: “Bu tutumun soruşturmanın bağımsız ve tarafsız şekilde yürütülmesi yükümlülüğüne uygun düştüğü söylenemez.”

‘ADLİ RAPOR SORUŞTURMA DOSYASINDA YOK’

AYM değerlendirmesinde M.B.’nin karın boşluğuna elektrik şoku verildiği iddiası da yer buldu. Konuyla ilgili değerlendirme şöyle: “Elektro şok cihazı ile başvurucuya elektrik verildiği yönündeki iddiası ve başvurucu hakkında düzenlenen adli rapor ile birlikte değerlendirilerek bu iddianın ciddi şekilde araştırılması, gerekirse yeni bir rapor alınarak yaralanmanın kaynağının belirlenmeye çalışılması gerektiği açıktır. Adli raporun soruşturma dosyasında olmadığı açıktır. Belirtilen hususlar yönünden soruşturmada gerekli özenin gösterilmediği görülmekte.”

AYM son olarak ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılması gerektiği yönünde karar verdi.

SAVCILIK YİNE POLİSLERİ KORUDU

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları ve Soruşturma Bürosu ise 3 polis memuru hakkındaki kötü muamele ve işkenceyle ilgili deliller için, “Elde edilmedi” diyerek "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi. Savcılık kararı için de Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nu gerekçe gösterdi. (DUVAR)

Kurdistan Haberleri

Valilik yasakladı, kadınlar haykırdı: Jin jiyan azadî
Mesrur Barzani: Terör bitmedi, Uluslararası Koalisyon'a ihtiyacımız var
Hakan Fidan: Erbil ile Bağdat arasında boru hattı yakında açılabilir
Irak Cumhurbaşkanı: Türkiye'de Kürt meselesinin barışçıl çözümünü destekliyoruz
Reber Ahmed: Uluslararası koalisyonla ilişkilerimizi yeniden yapılandırmalıyız