AYM, KHK'li işçilerin tazminat talebini haklı buldu  

.

Anayasa Mahkemesi, "örgütle iltisaklı" oldukları gerekçesiyle Tatvan Belediyesi'ndeki iş akitleri feshedilen 8 işçiye tazminat ödenmesine hükmetti. Avukat Diyar Orak, kararın ihraç edilen diğer işçiler için emsal teşkil ettiğini söyledi. 
 
Bitlis'in Tatvan Belediyesi’nde çalışan 8 işçinin iş akitleri Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 2017 yılında çıkarılan 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile feshedildi. Gerekçe olarak ise "örgütle iltisaklı" oldukları öne sürüldü.
 
İşten çıkarılan Erhan Koç, Gülbahar Aslaner, Erkan Akbay, Bilgen Yetişkin, Emrullah Akten, Mehmet Şirin Baran, Hanifi Baran ve Kamuran Sarı adlı belediye çalışanları, bunun  üzerine avukatları aracılığıyla Tatvan 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne "işe iade" talebiyle dava açtı.
 
12 KURUM YAZISI DİKKATE ALINMADI
 
Davaya bakan mahkeme, işçiler hakkında herhangi bir suç kaydının bulunup bulunmadığına ilişkin ilgili kurumlara talimat yazısı gönderdi. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) da aralarında bulunduğu 12 kurumdan gelen yanıtlarda 8 isim hakkında herhangi bir suç kaydı olmadığı belirtildi. Buna rağmen mahkeme, "işe iade" talebini reddetti.
 
Karara dair Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'ne itiraz edildi. İtirazı değerlendiren 6'ıncı Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı “usul ve yasaya uygun” bularak, davanın esastan reddine karar verdi.
 
AYM HAKLI BULDU 
 
İşten atılan çalışanlar, bunun üzerine "adil yargılanma hakkının ihlali" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, başvuruyu oy birliğiyle kabul ederek, “yargılanma hakkının ihlal edildiğine" karar verdi. AYM, ayrıca başvurucular için yapılan tazminat talebini de kabul etti. 
 
AV. ORAK: EMSAL TEŞKİL EDİYOR  
 
AYM’nin verdiği kararı değerlendiren işten çıkarılan belediye çalışanlarının avukat Diyar Orak, kararın ihraç edilen diğer işçiler için emsal teşkil ettiğini ifade etti.
 
Haklarında herhangi bir soruşturma veya suç kaydı bulunmayan kişilerin KHK'ler ile işsiz bırakıldığını söyleyen Orak, "Hiçbir suç ve soruşturma kaydı olmayan bu kişiler siyasi bir takım amaçlar doğrultusunda işten çıkarıldılar. Fakat hukuki mücadeleyi devam ettirme kararı aldık. AYM de bu ihlal kararı ile masumiyet karinesine vurgu yaptı. AYM, temel hakları ihlal edilen işçiler açısından ihlalin ortadan kaldırmasını sağlamak üzere dosyaların yerel mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Dosyalar yerel mahkemeye geldikten sonra işçiler hakkında işe iade kararları verilmesini bekliyoruz" diye konuştu. 
 
MA

Kurdistan Haberleri

Xûşka Nadia
ABD’li senatörden Türkiye'ye Rojava uyarısı: Kürtlere dokunmayın
KDP Süleymaniye’de, KYB Erbil’de yeni hükümet için müzakerelere başladı
Alman Mahkemesi: Türkiye demokratik hukuk devleti değil
Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri