AYM’den ateist öğrenicinin başvurusu hakkında karar; Öğrenci haklı

.

Türkiye Anayasa Mahkemesi, din dersi müfredatını Anayasa’ya aykırı bularak, dersten muaf tutulmayan ateist öğrenciye tazminat ödenmesine hükmetti.

Karar’da yer alan habere göre, Anayasa Mahkemesi (AYM) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulmak isteyen bir ateist öğrencinin başvurusunun kabul edilmemesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmederek, 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 15 AYM üyesinin yedisi karara karşı oy kullandı.

Müfredat vurgusu

Anayasa’nın 24. maddesindeki “Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır” ve “Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır” ifadelerini hatırlatan AYM, mevcut müfredatın ilk alıntıda yer alan din kültürü ve ahlak öğrenimi sınırlarında kalmayıp ikinci alıntıda yer alan din eğitim ve öğretimi seviyesinde olduğuna hükmetti.

Bu konudaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİM) ve Danıştay kararlarını da hatırlatan AYM, Danıştay’ın 2017’de içtihat değiştirerek dersin Anayasa’ya uygun olduğuna karar vermesine rağmen bu kararın gerekçesini açıklamadığını belirterek bunu dikkate almadı.

AYM zorunlu din derslerinin “İslam’ın Türk milletinin çoğunluğu tarafından uygulanan ve yorumlanan şekline ilişkin bilgilere odaklandığını” ve yalnızca İslam dinine ait ibadetleri öğrettiğini belirtti.

Ne olmuştu?

Eskişehir’de ikamet eden Hüseyin El, 2009 yılında Havacılar İlköğretim Okulu’na başvurarak öğrenci kızı Nazlı Şirin El’in “din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden muaf tutulmasını istemişti.

Okul Müdürlüğü, bu talebi Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) iletmiş ancak Bakanlık başvuruyu reddetmişti.

Bakanlık, ilgili yazısında, Hristiyan ve Musevi dinine mensup öğrencilerin bu dinlere mensup olduklarını kanıtlayan belgeleri getirmeleri halinde din derslerinden muaf kalacaklarını bildirmişti.

Bunun üzerine baba El, Nüfus Müdürlüğü’ne başvurarak kızının kimliğindeki “İslam” ibaresinin kaldırılmasını, bu hanenin boş bırakılmasını, yada “ateist” yazılmasını istemişti.

Ancak Eskişehir ve Ankara’daki mahkemeler bu talebi reddetmiş, Hüseyin El konuyu AYM’ye taşımıştı.

Kurdistan Haberleri

PWK: Kürt Milletinin Milli Lideri Şeyh Sait’e Yapılan Hakareti Kınıyoruz
Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?