15 yaşındaki E.N, ‘kendine zarar verebileceği’ yönünde rapor olduğu halde tutuklanmıştı.
Anayasa Mahkemesi (AYM), psikolojik sorunları olan ve hapishanede intihar eden 15 yaşındaki çocuğun tutuklanması kararının hukuki olmadığına karar verdi.
15 yaşındaki E.N, 8 Ekim 2015 tarihinde iki arkadaşıyla birlikte bir çay ocağını soydukları gerekçesiyle gözaltına alındı. Ertesi gün savcılığa sevk edilen E.N, suçunu itiraf ederek, 300 TL civarında para çaldıklarını söyledi.
E.N, sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Nöbetçi mahkeme, tutuklama kararının gerekçesinde, eylemin niteliği, delillerin toplanmamış olması ve şüphelinin kaçma ihtimalini ileri sürdü.
Karara yapılan itiraz da reddedildi.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 250 TL para çalındığı ve çay ocağının kapasına zarar verildiği belirtilerek, E.N. hakkında "mala zarar verme, hırsızlık, konut dokunulmazlığını ihlal etme" suçlarından ceza istendi.
Trabzon Çocuk Mahkemesi'nde 5 Kasım 2015 tarihinde tensip incelemesi yapıldı. Mahkeme, bu incelemede, E.N. hakkında başka bir dosyada alınan sosyal inceleme raporunu dosyaya ekledi.
DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULANMALI
E.N'nin tutuklanmasından 6 ay önce hazırlanan sosyal inceleme raporunda, ailesi ile olan sorunları aktarılarak, "…annesi ve diğer akrabalarıyla çatışma yaşadığı, istekleri karşılanmayınca agresifleştiği, hakaret ve tehdit ettiği, çabuk sinirlenme, öfke patlamaları yaşama, kendine zarar verme, eşyaları kırma, sabırsız tutumlar sergilime gibi davranışlarının bulunduğu, evden kaçtığı, aile denetimine uymadığı belirlenmiştir" denildi. E.N'nin verilen ilaç tedavisini uygulamadığı da aktarılan raporda, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nce danışmanlık tedbiri uygulanması tavsiye edildi.
Trabzon Çocuk Mahkemesi, söz konusu rapora rağmen tutukluluğun devamına karar verdi ve duruşmayı 3 Aralık 2015 tarihine erteledi.
ÇOCUK KOĞUŞUNDA İNTİHAR ETTİ
Ancak 15 yaşındaki E.N, duruşmayı bekleyemedi, 10 Kasım 2015 tarihinde Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi çocuk koğuşunda kendini asarak yaşamına son verdi.
E.N'nin annesi Semra Omak, oğlunun psikiyatrik tedavi edilmesi gerekirken tutuklandığını, tanık ifadeleriyle de oğlunun psikolojik sorunlar yaşadığının teyit edildiğini, buna rağmen intiharına giden süreçte engelleyici bir faaliyette bulunulmadığını belirterek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.
YAŞI DİKKATE ALINMALIYDI
Anne Omak’ı haklı bulan Anayasa Mahkemesi, “Başvurucunun tutuklamanın hukuka aykırı olduğu şikayetinin yaşam hakkı şikayetiyle yakından bağlantılı olduğu değerlendirilmiştir” dedi.
Tutuklama kararında çocuğun yaşının dikkate alınmadığı, tutukluluğun ölçülü olmadığı, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği kararına varan Anayasa Mahkemesi, anne Omak’a27 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.