"Bağdat’la uzlaşmamız, topraklarımızı işgal etmelerine sessiz kalacağımız anlamına gelmez”

.

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, “Bağdat’la uzlaşmamız, topraklarımızı işgal edecekleri ve bizim de sessiz kalacağımız anlamına gelmez” ifadesini kullandı.

Şaxewan Abdullah, “Bağdat’la uzlaşmada iyi bir noktada olmamız, işgale ve Kürt çiftçilere saldırılar düzeyine varan durumlara sessiz kalacağımız anlamına gelmez. Kerkük’ün dayatma sonucu atanan valisi Rakan Cuburi’nin kendisi yolsuzluk yapan, daima Kerkük’te kutuplaşma yaratmaya çalışan biridir. Rakan Cuburi’nin Kürtleri evlerinden çıkarıp yerlerine ithal Arapları yerleştirmeyi amaçlayan kararı hakkında Bağdat’ta yürütmeyi durdurma kararı verildi” dedi.

Abdullah, Kerkük’ün Pelkane köyünde yaşanan sorunların çözüldüğünü fakat çözümün geçici olduğunu ve kararın iptaline kadar hükmün geçerli olacağını dile getirdi.

İthal Arapların bölgeye yerleştirilmesi sorununun 16 Ekim 2017 olayları sonrası baş gösterdiğini ve geçtiğimiz günlerde de devam ettiğini belirten Abdullah, “Bu yüzden, Kürt vatandaşların topraklarına el konulmaması için her zaman teyakkuzda olmamız lazım” ifadesine yer verdi

Şaxewan Abdullah, Başkan Barzani’nin toprak konusundaki hassasiyetinin sürekli olduğunu ve eski Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’ye de Kürt vatandaşların mal ve mülklerine el konulmasına izin verilmeyeceği mesajını ilettiğini dile getirdi.

Her zaman hassasiyet içindeyiz

Ayrıca Abdullah, Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın ortak anlayışa varması hakkında ise, “Aramızda anlaştık, ortak bir anlayış söz konusu ancak bu gelip topraklarımızı işgal edecekleri ve bizim de buna sessiz kalacağımız anlamına gelmez. Vatandaşlarımızın hakları konusunda her zaman hassasiyet içindeyiz” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’yle görüştüğünü kaydeden Abdullah, “Kendisi, Pelkane’deki sorunların en kısa sürede çözüleceği sözünü verdi ve Kürt çiftçilerin toprak ve evlerine el konulmasına izin verilmeyeceğini söyledi” ifadesini kullandı.

Yeniden başlaması bekleniyor

Kürdistan Bölgesi petrolünün Ceyhan Limanı’na sevkiyatı hakkında ise Şaxewan Abdullah şu ifadelere yer verdi:

“Irak, Türkiye tarafından iletilen hususları kabul edip uygulamaya koydu. Petrol sevkiyatının yeniden başlamasıyla ilgili karar çıkarıldı. Sevkiyatın başlamaması Irak hükümetine büyük zarar verdi çünkü Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarının gönderilmesi konusunda yasal bir boşluğa düşüyor.

Sorunlar çözüldü, sadece sevkiyatla ilgili prosedürler kaldı. Karar çıktı ve teknik konular da tamamlandı. Bayramdan sonra Kürdistan Bölgesi petrolü ihracatının yeniden başlaması bekleniyor.”

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi