Haber Merkezi - AKP’li Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda baroların seçim sistemi ve faaliyet yapısına yönelik yasa değişikliği teklifi üzerindeki çalışmalar sürüyor. Ankara’da gerçekleşen baro başkanları toplantısı ardından Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve 31 baro başkanı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül başta olmak üzere hükümet yetkilileri ile geçen hafta bir araya gelerek, taleplerini iletmişti.
Müzakere sürecinin sonuç vermeyeceğini düşünen barolar harekete geçerek Ankara’ya yürüyecek. Aralarında İstanbul, Antalya, İzmir, Diyarbakır, Adana barolarının olduğu 41 baro başkanı yarın kentlerinde bulunan Adliye binaları önünde yaptıkları açıklama sonrasında yürüyüşlerini başlatacak. Baro başkanları her gün sembolik 10 kilometre yürüyerek, 21 Haziran Pazar günü Ankara’da olacak.
ADANA BARO BAŞKANI: SÖZ SAVUNMANIN
Adana Baro Başkanı Veli Küçük, “Cumhurbaşkanı ve siyasi iktidar temsilcilerinin avukatlık kanununda yapmayı planladıkları değişiklikler baroların yapısında ‘alternatif baro’, ‘çoklu baro’, ‘nispi temsil’ gibi dayatmacı, tepeden inme demokrasiye uygun olmayan değişiklik çabalarına karşı baro başkanları olarak Ankara’ya yürüyoruz. 41 baro başkanının katılacağı 19 Haziran’da yarın saat 10’da Adliye binaları önünden başlayacak yürüyüşümüz Pazar günü saat 17.00’da Ankara'da sonlanacak. Söz savunmanın, söz avukatların Ankara’ya yürüyoruz” dedi.
‘DEMOKRASİ İÇİN PROTESTO HAKKIMIZI KULLANIYORUZ’
Mardin Baro Başkanı İsmail Elik de, baroların yapısı ve seçim sistemlerinde değişiklik öngören tasarı hazırlanırken yargının kurucu unsuru savunma ve baroların bu sürecin dışında tutulduğunu vurguladı. Avukatlık yasasında yapılması düşünülen değişikliklerin baroların katılımı olmadan yapılmaması, Barolar, TBB ve akademisyenlerden oluşturulan bir komisyon tarafından hazırlanacak tasarının müzakere edilmesi önerildiğini ancak kabul edilmediğini belirten Elik, “ Tüm bu süreçler demokratik teamüller dışında işlemiş, barolar etkisiz kılınmak istenmektedir. Bizler hukukçular olarak başta barolar ve avukatlık yasası ile ilgili olmak üzere her alanda demokrasiyi savunmak için Ankara'ya yürüme kararı almış bulunuyoruz. Sadece avukatlar için değil, toplumun tüm kesimleri için taleplerimizi haykırarak, avukatların şiddete varana kadar maruz kaldıkları hak ihlalleri ile kadına dönük şiddet, işkence, doğa katliamları ve vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini savunmak için bu yürüyüşü gerçekleştirme kararı almış bulunuyoruz” dedi.
Amaçlarının baroların iradesi ve halkın iradesine sahip çıkmak olduğunu aktaran Elik, “Demokrasiyi sonuna kadar savunacak, bu anlamda protesto hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Elbetteki bu Yürüyüşümüzün ardından farklı eylem ve etkinliklerimiz ile de itiraz hakkımızı kullanacak, teslim olmayacağız” diye belirtti.
Elik, Türkiye Barolar Birliği’ne de olağanüstü Genel Kurul yapması çağrısında bulunacaklarını söyledi. Elik, “Barolar olarak bir karar aldık ve bu yürüyüşümüze sonuca ulaştıracağız. Bununla birlikte olağanüstü kurul talebimiz geçerli olmakla birlikte bu konuda daha sonra barolar ile yapacağımız görüşmeler sonucunda yine gerekli bilgilendirmeleri yapacağız” dedi.
TWİTTER’DA ‘#SAVUNMAYÜRÜYOR’ KAMPANYASI
Barolar Twitter’da da “#SavunmaYürüyor” hagstagi ile sözlerini şu şekilde dile getirdi:
“Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, “Yarın, bu ülkenin onlarca baro başkanı, işte o “adımı” atıyorlar. Bize doğru.”
Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz: “Mesleğimizin kangren olmuş sorunlarının çözümü için.”
Antalya Baro Başkanı Polat Balkan: “Bu bir demokrasi ve hukuk devleti mücadelesidir. Savunmanın bağımsızlığı ve dokunulmazlığı, mesleğimizin onuru ve saygınlığı için 19/06/2020 saat 10:00'da Antalya Barosu önünden Ankara'ya doğru yola çıkıyoruz.”
Mardin Barosu: “Güçlü Baro Güçlü Avukatlık İçin #SavunmaYürüyor”
Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın: “Hasankeyf, Munzur, Salda Gölü, Kaz Dağları....için "
İstanbul Barosu: “Eylemlilik sürecini başlatıyoruz. Hukuk Devleti için ANKARA’YA YÜRÜYORUZ!"
MA