Başbakan Barzani'den 'birlik' mesajı

.

Başbakan Mesrur Barzani, slogan ve sözlerle birlik kurulamayacağını, öncesinde ortak bir amacın birleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Mesrur Barzani, Erbil-Kürdistan Üniversitesi’nde düzenlenen “Birlik ve Anayasa” Konferansı’nda yaptığı konuşmada, önemli mesajlar verdi.

“Birlik, güzel bir sözcük ve slogandır ancak birlik kurmadan önce, amacımızı birleştirmemiz lazım” diyen Başbakan, hem birlik talebinde bulunulup hem de farklı iki yönde hareket edilemeyeceğini söyledi.

Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nihai amacımız ve ulaşacağımız aşama aynı değilse aynı gemide yer alamayız. Bu yüzden birlik sadece bir sözcük ve slogan olarak kullanılmamalı. Niçin birlik olmamız gerektiğiyle ilgili nihai aşamamızdan söz etmeliyiz. Bu birliğin amacı ve hedefleri nedir, ne yapmak istiyoruz bunlardan konuşmalıyız.

Elbette bunlar da üzerinde konuşulmadan gerçekleşmez. Hepsinden önemlisi bütün tarafların birbiriyle konuşmasıdır. Tüm Kürdistan halkının kastettiği hedefe ulaşmak, bunda uzlaşmak için ve birlikte bu amaca doğru adım atabilmek için taraflar geniş bir perspektifle birbirlerine kulak vermeli, birbirlerini kabul etmelidirler. Bu şekilde birliğimizi koruyabiliriz. Ortak bir hedef belirlenerek birliğimizi sağlayabilir ve amacımıza yönelebiliriz.

Birlik olduğumuz zaman nasıl kazanımlar elde ettiğimizle ilgili birçok örneğimiz var. 1991 Ayaklanması’nın başında hepimiz, Kürdistan’daki tarafların birlikteliği sayesinde ne kazanımlar elde edildiğini gördük. Bir statü kurmayı başardık ki şu an o mücadele, çaba ve birlikteliği sayesinde yaşıyoruz, hükümet ve parlamento sahibiyiz.”

“Farklı görüşlere sahip olmamız çok doğaldır, parti ve siyasi taraflar olarak farklı düşünmemiz normaldir ancak bir sınır ve çerçeve olmalı ve bu çerçevede çalışılmalı, birbirimize bağlanmalıyız. Bu çerçeve de anayasada belirlenmelidir” diyen Başbakan, devamında şu mesajları verdi:

“Biri bağımsızlık talebine bulunup bir diğeri başka bir şey talep etmemeli. Biri başlangıç ve prensip talep edip diğeri başka bir şey talebinde bulunmamalı. Hepimizin birlikte belirlenmiş bir amacı istememiz gerekiyor. Ancak o zaman aramızdaki sorunları çözebilir ve ortak bir düşünceye ulaşabilir ve birlikte çalışabiliriz.”

Başbakan, anayasanın, halkın doğru temsil edilmesi ve iktidarı elinde bulunduranların halka karşı sorumlu davranması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Kürdistan halkının çoğunluğunun taleplerinin yer aldığı bir anayasa yapılabileceğini kaydeden Başbakan, “Kürdistan’daki ulus ve inançların yüzyıllardır birlikte yaşamasından gurur duyuyoruz. Kürdistan Anayasası da bunu yansıtmalı, inanç ve uluslara saygıyı yansıtmalı. Anayasa her bir vatandaşın haklarını korumalı” dedi.

Başbakan, “Kürdistan; tarih, mücadele ve barışıl birlikte yaşam açısından zengin bir ülkedir. Anayasa bunu sağlamalı. Sadece bir tarafın görüşünü anayasanın temeli haline getiremeyiz, tüm Kürdistan halkını temsil etmelidir. Fikirler yakınlaşmayı sağlamalı” ifadelerini kullandı.

Başbakan son olarak, halka daha fazla hizmet edilebilmesi için ortak tutum ve birlikteliğe ihtiyaç olduğunu belirtti.
K24

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi