Başbakan Kürdistan Parlamentosu’nda konuştu: Reform uzun vadeli bir süreçtir

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Parlamentosu’nda düzenlenen oturumda parlamenterlere hitap ediyor.

Başbakan, sunumunda reform yasasının uygulanması, mali durum, Bağdat’la müzakereler, Kürdistani bölgelerin durumu ve coronavirüs salgınıyla mücadele konularında bilgilendirmede bulundu.

Konuşmasının büyük bölümünü reform çalışmalarına ayıran Başbakan, hükümetin göreve geldiği dönemde coronavirüs salgını ve yol açtığı ekonomik krizin kendilerini ciddi anlamda etkilediğini ifade etti.

“Reformlarla ilgili detaylı her raporu Parlamento’ya sunuyoruz” diyen Başbakan, “Reform; uzun vadeli bir süreçtir ve bütün sektörleri kapsamaktadır” diye ekledi.

Başbakan, “Coronavirus salgını ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle dünyanın birçok ülkesi gibi biz de yaşanan krizden etkilendik” ifadesini kullandı.

Başbakan Mesrur Barzani, kabinenin görev süresi boyunca 12 ayın memur maaşlarını ödediklerini, 2 kez de ödemelerin geciktiğini, bunun da Irak Federal Hükümeti’nin maaş bütçesini göndermemesinden kaynaklandığını belirtti.

Coronavirüsle mücadele konusunda ise Başbakan, şunları kaydetti:

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti, #coronavirus salgınının ilk gününden itibaren tedbirleri uygulamaya başlamıştır. Coronavirüsle mücadelede 28 milyar dinar harcanmıştır.”

Hükümet programının en önemli projelerinden birinin de Zaho’dan Germiyan’a kadar, Kürdistan Bölgesi’ndeki bütün karayollarının yenilenmesi olduğunu ifade eden Başbakan, ayrıca 11 organize sanayi bölgesinin de inşa edileceğini dile getirdi.

Konuşmasında, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma ve demografi değişikliği siyasetine de yer veren Başbakan, yakın zamanda Müzakere Yüksek Heyeti’nin Bağdat’a ziyarette bulunarak konuyu Iraklı muhataplarıyla görüşeceğini söyledi.

“Kürdistan Bölgesi hiçbir zaman Araplaştırma politikasını kabul etmeyecektir” vurgusunda bulunan Başbakan, “Irak merkezi hükümetinden, bu bölgedeki siyasetin önüne geçilmesini ve silahlı grupların bölge halkına baskı uygulamasına izine vermemelerini talep ediyoruz” dedi.

Başbakan ayrıca, özel sektöre yönelik vergi düzenlemesi, sınır kapılarında elektronik sisteme geçilerek gelirlerin düzenlenmesi, vergi affı gibi konularda da detaylı bilgi verdi.

 

Kurdistan Haberleri

ABD'den Roj ve Hol Kamplarına ilişkin açıklama
Ressam Saadet Barzani: Vatanımdan uzakta yaşamak beni yabancı gibi hissettirdi ama aynı zamanda vatanıma olan sevgimi de artırdı
Toprağın Hasreti Çekti
Cihatçıları korurken Suriye'yle 'normalleşme' mümkün mü?
PWK: Pine Cafe Sahibi Ramazan Şimşek Serbest Bırakılmalıdır